Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Prodám AMX dotykové monitory nové MX 1001 L
« Poslední příspěvek od kingofroad kdy Dnes v 12:15:59 »
Zdravím, já bych si dva klidně vzal. Bylo by možné je poslat zasilkovnou/alzaboxem nebo tak nějak?

Diky

SZ
2
Hardware / Re:Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« Poslední příspěvek od Trupik kdy Dnes v 11:13:15 »
Ahoj místní znalci
můžete mi něco doporučit. Složit to zvládnu nainstalovat taky. Ale ty doby kdy jsem se v tom hrabal jsou dávno pryč.

Bylo mi doporučeno. Změnily by jste něco díky.

Grafická karta ASUS DUAL Radeon RX 9060 XT 16G
Procesor AMD Ryzen 5 9600X
Chladič na procesor ARCTIC Freezer 36 Black
Základní deska ASUS PRIME B650-PLUS WIFI
SSD disk Samsung 990 EVO Plus 2TB
Operační paměť Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Počítačový zdroj GIGABYTE P650G PCIE 5.1

* Pokud to má být na hry, tak procesor s 3D na konci. Třeba R5 7500X3D
* Vzal bych dvě SSD: 0,5T na systém a 1T na hry a data
* 16G RAM do začátku stačí, za ušetřené $$$ bych vzal lepší zdroj (něco od Seasonic)
3
Windows a jiné systémy / Re:Zvlastnost pri prihlaseni do Win 11
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 09:59:50 »
Tohle se mi sice osobně nikdy nedělo, ale asi bych pro jistotu ještě zkusil zkontrolovat počet špatných přihlášení, než se dočasně zamkne účet.
https://www.onevinn.com/blog/windows-11-local-account-lockout-policy
Dá se to nastavit přes politiku (Pro, Enterprise) nebo zjistit a změnit z příkazové řádky (net account).
4
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Ondrejjj kdy Dnes v 09:51:42 »
Jo jenže tohle tě bude bavit při prvním konvertním toolu. Když už to máš řešit v měsící po X té na trochu jinejch datech, tak je jaká koliv AI, která pomůže super a člověk se pak může zabejvat přinosnějšíma věcma, třeba čtení té dokumentace a refactoringem. Jestli v práci děláš jen zajímavé věci, které by si na nikoho nechtěl delegovat, tak každopádně gratuluju! ..

Já moc nevím, o jakém konkrétním případě se bavíme, ale pokud někdo v práci X krát do měsíce řeší převod jiných dat a u toho se mu rozbije předchozí parser tak je někde mnohem větší chyba. Pokud je to stejný formát dat, tak to nemůže selhat a pokud jsou to data v jiném formátu, tak je evidentně chyba ve zdroji dat.

Jasně, pokud je to jednorázová akce typu "potřebujeme převést data k vám, něco máme v dumpu v původní databázi, ale tam není všechno, zbytek je v xml a posledních pár dnů v csv", tak to jednoho naštve, ale současně to stačí udělat jen jednou. Neumím si představit projekt, kde se tohle řeší na denní úrovni. To by potom znamenalo, že celá infrastruktura je špatně a tam by mě potom bavilo spíše povýšit celou infra na něco rozumnějšího a tím do budoucna takovým případům zabránit systémově.

Pokud tady na root.cz od nástupu AI vidím neustálou radost nad tím, jak si AI snadno poradí s parsingem divných dat z divného zdroje a nadšení nad tím, jak jim to ulehčilo práci, tak mám pro vás špatnou zprávu: Ne neulehčilo. Pouze ten problém zabetonováváte a bude mnohem těžší jej v budoucnu řešit. A i v takových případech divných dat je mnohem lepší se nad tím zamyslet a iterativně tam přidávat další a další divnosti, než si na počátku rozbít vlastní datovou infrastrukturu - tohle jsem také viděl několikrát: "potřebujeme přijmout hromadu cizích dat, takže musíme rozbít naši vlastní infra". Je prostě lepší to buď kompletně odmítnout a nebo to rozbalovat postupně a dostat z toho ve výsledku data v kvalitně navržené struktuře.
Ano, bavíme se o jednorázovejch věcech, pokud je třeba dělat něco opakovaně (exportovat, importovat, obohacovat..) data, tak je jasný, že je lepší si na tom dát záležet. Je to ale o tom že příjde někdo z nějakého oddělení, hele potřebuju jednorázově tohle, nebo naopak přecházíme s něčím sem a potřebuju tyhle data napárovat a obohatit. Je to oser dělat tyhle jednorázové věci a nemá to žádnou přidanou hodnotu, pro tebe jako pro programátora, z 90% ty převodní scripty použiju jen jednou a víc je už nevidím, proto je fajn když s tím něco pomůže, předtím pomáhalo mít nějakou základní kostru a tu upravit, rychlejší je ale si jí nechat upravit od AI a vystup jen zkontrolovat. Ano, můžeš namítat že tam AI může zanést chybu, tu stejnou chybu tam ale může zavést člověk, nebo junior, na kterého to nadeleguješ, kterej na to použije stejně zase to AI. Naopak dělat tyhle nedůležitý věci pomocí AI má přidanou hodnotu v tom, že se naučíš lépe psát prompty a chápat co můžeš a nemůžeš po tom chtít a troufám si tvrdit, že tenhle skill bude čím dál tím vyžadovanější a důležitější.

Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.

Tak já jsem žil v domnění, že IT obecně jejich práce baví
Do prace chodim proto abych zaplatil ucty (cimz nerikam, ze me nebavi). A zakaznik plati za to, abych dodal praci pri nejmensim v pozadovane kvalite a co nejrychleji (=nejlevneji) za pouziti nejlepsich moznych nastroju (= EFEKTIVITA). Cist si changelog kdejake 3rd party jen proto abych tomu rozumel? Me je jedno, ze zmenili nazvy nekterych metod apod. Ja bych tim stravil treba 2 hodiny, Claude to mel za 2 minuty, zmen nebylo moc, code review vypadalo dobre, testy zelene. Jaka by byla pridana hodnota kdybych to delal sam bez asistentky?
Přesně tak = přidaná hodnota by nebyla žádná.
5
Windows a jiné systémy / Re:Zvlastnost pri prihlaseni do Win 11
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 09:50:27 »
Videl jsem na vlastni bulvy totez.

Heslo zarucene spravne / vyresetovane. Psane na on-screen klabosnici, heslo zobrazene pred odeslanim - ano, je spravne, akorat, ze neni.

Prihlasi se jinej user a zkusi "run as" user puvodni .... heslo to sezere na prvni dobrou.

OK, nahradni user se odhlasi a ten problematickej se zkusi prihlasit znovu... ne.

Vlastne uz nevim, co bylo reseni. Snad zadani kompletne celyho prihlaseni pres kolonku Other user.

Strasna haluz. Takze ne, nehrabe vam... deje se to.
6
Windows a jiné systémy / Zvláštnost při přihlášení do Windows 11
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 09:35:03 »
Ja sice nepouzivam Win, ale mam niekolko znamych, ktori Win pouzivaju. U jedneho znameho mam nastavene aby sa pomocou WoL zapinal PC kazde rano. Ak pride do prace, tak sa prihlasi (ma admin konto) a pracuje.
Dnes rano  mi zavolal, ze sa neda prihlasit.
Po rozhovore ohladm numlock, Sk - EN klavesnice atd ... sme nedospeli nikde
Mam k nemu RD, tak som sa pripojil a skusal som sa prihlasit.
Samozrejme pri prihlaseni sa da heslo zobrazit, takze sme obaja videli, ze heslo je spravne, ale win stale hlasil, ze heslo je nespravne.
Takze nasledoval restart, ale ani po restarte to nefungovalo (a ani po dalsich dvoch restartoch).

Takze som zacal googlit ako heslo resetovat.
Avsak znova som sa cez rustdesk prihlasil na RD a zadal som heslo este raz.
Zaaaaazrak  .... som prihlaseny !!!
Ako to casto byva, tak netreba ist na mna sposobom, ze predtym si sa musel urcite pomylit, lebo heslo som videl a predsa nie som magor.

Na PC neexistuje MS konto, pouziva sa len lokalne konto.
Na PC sa nepouziva ziadny externy AV ani firewall, len tie defenderi ktore su sucastou OS (aktualizacie su pravidelne).

Je to nejaky bug, alebo co sa deje ?
7
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 09:33:36 »
Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.

Tak já jsem žil v domnění, že IT obecně jejich práce baví
Do prace chodim proto abych zaplatil ucty (cimz nerikam, ze me nebavi). A zakaznik plati za to, abych dodal praci pri nejmensim v pozadovane kvalite a co nejrychleji (=nejlevneji) za pouziti nejlepsich moznych nastroju (= EFEKTIVITA). Cist si changelog kdejake 3rd party jen proto abych tomu rozumel? Me je jedno, ze zmenili nazvy nekterych metod apod. Ja bych tim stravil treba 2 hodiny, Claude to mel za 2 minuty, zmen nebylo moc, code review vypadalo dobre, testy zelene. Jaka by byla pridana hodnota kdybych to delal sam bez asistentky?
8
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 09:23:14 »
I na papire mohou byt vazna dulezita data z nejakeho mereni.
9
Hardware / Re:Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 09:11:56 »
Taky jsem nad tim premyslel. Predinstaluju system. A pak zabalim zvlast.

tak to je asi zbytečný, ne? Dávat to dokupy, instalovat OS (wokna???) a pak to zase rozebírat... Podle mě i ta instalace operačního systému je zajímavá zkušenost... Rozhodovat jestli dualboot, co jako hlavní OS a co do  virtuálu a tak... 

Jenom teda doplním z vlastní zkušenosti bych přihodil nějaký SSD 500GB na systém(y) a ty 2TB nechal jenom na adresář steamu - hry. Dneska maj AAA hry klidně 50-100GB, tak se jich tam moc nevejde...  Sám mám 4TB disk a 3/4 zaplníno a to nehraju žádný poslední výkřiky.
10
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 07:44:17 »
Ale nebude, protože to není parsování těch stejných dat v nějaké smyčce v backendové úloze, ale "tady mám nějaká data na screenshotu, tady jsem uložil html a tady jsem si teď naměřil něco sám tužkou na papír, hoď to všechno do jednoho grafu." A je to o dost jednodušší, než si jednou za rok vzpomínat, jak mám v tom kterém tabulkovém procesoru nastavit správně správný typ grafu a přepisovat to do jednotného formátu.

Aha, tak tady se míjíme zcela. Já si myslel, že hovoříme o importu vážných důležitých dat a ně něco ze screenshotu nebo z excelu.

Jasně, pokud nemám jiný zdroj dat, tak i já nechám prohnat scrshot přes ocr a potom do spisovky uložím jak ten obrázek tak i ten text s tagem "pozor, ocr".
Stran: [1] 2 3 ... 10