Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Cetin terminátor a port forwarding
« Poslední příspěvek od radimtkadlec kdy Dnes v 10:22:33 »
Děkuji vám všem za odpovědi, s takovou rychlostí jsem nepočítal!

Jedná se skutečně o CG NAT (WAN adresa routeru začíná 100.83.xx.xx, což je v segmentu 100.64.0.0/10 vyhrazenému pro shared address space). Budu tedy řešit s ISP tu pevnou IPv4 adresu.

Ještě před tím se ale zeptám (a omlouvám se, trochu se v tom ztrácím), jestli v tomto případě není lepší IPv6?
2
Sítě / Re:Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:49:25 »
Absolutní spokojenost s Grandstream GWN7664. Jeden na celý dům, jeden v dílně - pokrývá skoro celý pozemek. S Wi-Fi AX rychlejší spojení než s 1GbE po kabelu, uplik to má 2.5GbE s POE.

Mám od Grandstremu i stolní VOIP telefon, taky bez problému, funguje to a nevím o tom, nikdy jsem to nemusel restartovat.
3
Windows a jiné systémy / Re:Průzkumník vytváří složku Nová složka
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 09:26:30 »
...vyrobí se mi nová složka s názvem "Nová složka" a pak mám celou dobu možnost ji pojmenovat. Žádná ztráta fokusu nebo jiné kejkle se nekonají. V systému máte nejspíš něco (pámbuví co), co tuhle bejkárnu dělá, ale systém sám o sobě se takhle nechová.

S velkou oblibou to dělají klienti cloudových úložišť jako OneDrive, gDrive, SynologyDrive, Dropbox, apod. když je zapnutoi zobrazování hintů o stavu synchronizace položek ve FileExploderu (taková ta zelená fajfka / obláček / křížek).
4
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 08:57:52 »
Není o dost snazší i levnější koupit si na tu VPN za euro a půl měsíčně malý VPS?

Tunel na VPS mi jako snažší rozhodně nepřijde..
VPS musíte nastavit a udržovat, řešit navazování tunelu z NASu nebo routeru, správně všechno vychytat. Zvýší to latenci atp.
Tady zaplatí 99,- a dostane pevnou veřejnou adresu, nastaví mapování na routeru a hotovo. A bude to v budoucnu fungovat s jakoukoliv další aplikací nebo službou, která používá IPv4 komunikaci navázanou zvenku.

Ale tak záleží, co chcete.. z geekovského hlediska (root.cz) je samozřejmě ideální mít jak pevnou veřejnou IP, tak VPS ;)
5
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 08:09:52 »
Port forwarding potřebuji kvůli vzdálenému přístupu k Synology NAS přes OpenVPN za pomoci Synology DDNS (nemám privátní IP adresu).

Není o dost snazší i levnější koupit si na tu VPN za euro a půl měsíčně malý VPS?
6
Bazar / Re:Prodám server Dell R640 1U 8SFF/12SFF
« Poslední příspěvek od skrivy kdy Dnes v 07:20:21 »
Mám tu 2 kusy, které nebootují:

- jeden končí na Loading BIOS Drivers
- druhý končí na Configuring memory ... Done

Kdo by potřeboval náhradní díly, tak jsem otevřený nabídkám.
U nich preferuji osobní odběr na Praze 2.

7
Server / Re:WEDOS - globální výpadky sítě
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 05:58:16 »
To nemusí s Wedos vůbec souviset. Jak měříte dostupnost svého serveru? Internet je z principu "best effort", a problém mohl být klidně někde cestou.

Zdravím, mám přímo od podpory Wedosu potvrzeno, že tam byla chyba uvnitř jejich sítě, kterou následně odstranili.

Jinak dostupnost měřím různými způsoby z několika lokalit různých ISP. A taky pomocí služby Wedos Online, která mi taky hlásila nedostupnost serveru...
8
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 05:49:30 »
T-Mobile uz skoro rok k novym sluzbam na infrastrukture CETINu nedava verejnou IP a je potreba si za ni priplatit. Pak zase port forwarding fungovat zacne.

S Terminatorem to tedy nesouvisi. Souvisi to ciste s prechodem mezi ISP, kdy u stareho nejspis verejna IP byla v cene.
9
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 02:28:44 »
Citace
Patřím mezi ty blázny. Osvětlení chodby 0,25 W, kuchyň 20 W, lampička u postele 2 W. Když vařím, tak ten velký střídač samozřejmě zapnu.
Jo, já taky, 12V z baterky elektrárny rozvedeno po celém domu, svítí se na to a pohání sítová infrastruktura.

Nevýhodou 12V rozvodů jsou ztráty na větších vzdálenostech. U slabších ledek to nevadí, ale na větší zátěže je lepší z toho udělat 230 VAC. V zimě koukám na každý zbytečný watt, to raději vařím na plynu.
10
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od vatavata kdy Dnes v 02:12:04 »
Citace
Patřím mezi ty blázny. Osvětlení chodby 0,25 W, kuchyň 20 W, lampička u postele 2 W. Když vařím, tak ten velký střídač samozřejmě zapnu.
Jo, já taky, 12V z baterky elektrárny rozvedeno po celém domu, svítí se na to a pohání sítová infrastruktura. Hlavní router mám zálohován malým olovem, jednoduše odděleným od rozvodů shottky diodou, aby se do nich nevybíjela. Čekala jsem, že po čase shoří, protože přece nemůže vydržet neregulovaný proud po připojení DC sítě k vybité baterce - a nehoří už snad 10 let a router je bezpečně zálohovaný.
Domácí server (i produkční) na B550 s 9 5900X, 13 SSD se spotřebou v klidu kolem 50W zálohuju podobně jako jeden z mých předřečníků malým 500W Victronem s baterkou 12V / 40Ah v LiFe, která se nabíjí z DC elektrárny. Nadřízený systém může rozhodnout o ukončení provozu serveru na elektrárnu - pak SSR odpojí serverovou UPS od hlavní baterie, a zapne se relé, které nahodí záložní Meanweal 12/10A napájený z distribuce. No a vypadne i DS, pak server prostě hodinku jede na svou vlastní baterku. Pravda, energeticky jsou tyhle on-line UPSky neefektivní, ale mám FVE, a většinu roku je to dost jedno.
Server má uptime v letech, takže je to prakticky bezúdržbové a velmi spolehlivé. V práci v serverovně máme jakési slaboučké APS, možná vypadá líp než ta moje, ale neměnila bych :)

Stran: [1] 2 3 ... 10