Ještě jeden shameless plug v té mé neuro-bio lajně: dneska jsem zaslechl v rádiu
tenhle rozhovor. Hostem byl neurolog Prof. Vladimír Komárek, emeritní přednosta Kliniky dětské neurologie 2 LF UK a FN Motol. Jasně, celé to bylo laděné do edutainmentové roviny pro široké publikum, přesto tam padlo pár poznámek, ke kterým by mě zajímaly odkazy na zdroje / další detailnější čtení. Konkrétně co všechno už vědecká obec dokázala zjistit. Jenom letmo naznačená témata:
- známe význam některých konkrétních genů (pro vývoj mozku prentální i post-natální, a pro jeho poruchy)
- zmínil, že na moderním FMRI lze přibližně identifikovat množinu drah zodpovědných za základní "proud vědomí"
- různé "druhy" epilepsie = různé mechanismy její emergence
- zmínil hypotézu o "mikrotubulách" (nevím jestli v synapsích nebo dendritech) = možnost, že uvnitř synapsí a snad cytoplazmy neuronu existuje detailnější struktura, která se chová jako paralelní komunikační sběrnice (nevím zda hypotéza tvrdí i něco o funkci zpracování takto proudících dat) - o tomhle nápadu jsem četl před pár lety, ale nevím o tom, že by se s tím někam pohnuli.
...a další.
Zmiňoval třeba taky myší hippocampus a place-map neurony = je to další člověk, který to na myších zkoumal, tady v ČR.