Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Koupím DDR4 32Gb RDIMM ECC
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 15:56:24 »
Mam presne ten model (M393A4K40BB0-CPB), hodil jsem to do Epycu na memtest, dam vedet zda je v poradku a k mani.
2
Studium a uplatnění / Re:Ohodnocení scrum master vs. developer/tester
« Poslední příspěvek od Ink kdy Dnes v 15:34:49 »
Zaměňujete příčinu a následek. Ta zbytečná byrokracie a jalové meetingy existují právě kvůli těm zbytečným manažerským pozicím, a ne naopak.

Vůbec asi nevíš, o čem mluvíš. Alternativou často je, že vševědoucí pan ředitel chodí po firmě a kecá každému do všeho, protože on má největší auto a všude byl 30x. Neví, co chce první a co potom, ale jasně tuší, že to mělo být už včera. Dobrý sport je i válka mezi odděleními, kdo za co může a kdo na koho čeká a kdo komu kdy co řekl.

Tím netvrdím, že nějaký konkrétní meeting a byrokratický proces nemůže být na hlavu, ale máloco je horší než firma o 20+ lidech, kde se všechno "nějak udělá".
3
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy Dnes v 15:09:27 »
Tvl kolik ti je? 18? Vitej v zivote. A smir se s tim, ze on je tam dulezitejsi nez ty. Ty ses jen lopata, kterou muze nahradit jina lopata. Nic vic.
Jeho pozicia je nahraditelna. Sediet na mitingoch a riesit piiicoviny moze robit hoci kto aj s genderovymi studiami. Ale nahajrovat niekoho za skuseneho developera, ktory vie ako to funguje, a potom kym sa do toho dostane, je proces ovela ovela narocnejsi. A nie nejaky tlchuba ktory robi vlastne hovno
Ta pozice je asi tak nahraditelná, jako pozice vývojáře. Někdo na spoustu těch meetingů bude muset, aby se týmy napříč firmou domluvily a synchronizovaly, a někdo ty vývojáře musí chránit před vyšším vedením. Jestli se té pozici říká manažer, team lead, ... Formální název je jedno. Podstatné je, že pokud to nikdo dělat nebude, tak ten makající vývojář nebude mít na svoje makání čas a bude muset všechny tyhle zdržovací a byrokratické věci řešit osobně, a tím se bude plýtvat čas X vývojářů na to, co by zastal jeden manažer.

Zaměňujete příčinu a následek. Ta zbytečná byrokracie a jalové meetingy existují právě kvůli těm zbytečným manažerským pozicím, a ne naopak.
4
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 14:30:03 »
Tvl kolik ti je? 18? Vitej v zivote. A smir se s tim, ze on je tam dulezitejsi nez ty. Ty ses jen lopata, kterou muze nahradit jina lopata. Nic vic.
Jeho pozicia je nahraditelna. Sediet na mitingoch a riesit piiicoviny moze robit hoci kto aj s genderovymi studiami. Ale nahajrovat niekoho za skuseneho developera, ktory vie ako to funguje, a potom kym sa do toho dostane, je proces ovela ovela narocnejsi. A nie nejaky tlchuba ktory robi vlastne hovno
Ta pozice je asi tak nahraditelná, jako pozice vývojáře. Někdo na spoustu těch meetingů bude muset, aby se týmy napříč firmou domluvily a synchronizovaly, a někdo ty vývojáře musí chránit před vyšším vedením. Jestli se té pozici říká manažer, team lead, ... Formální název je jedno. Podstatné je, že pokud to nikdo dělat nebude, tak ten makající vývojář nebude mít na svoje makání čas a bude muset všechny tyhle zdržovací a byrokratické věci řešit osobně, a tím se bude plýtvat čas X vývojářů na to, co by zastal jeden manažer.

Jestli v tomhle konkrétním případě je na té pozici správný člověk, nebo ne, to je jiná otázka. Ale ještě jsem neviděl kolektiv vývojářů, kteří by se dobrovolně a s nadšením k těmto úkolům hlásili. My si chceme programovat, ne trávit den diplomatickým vysvětlováním nějakým ředitelům, proč jejich skvělý mikro-manažerský nápad je na spláchnutí do záchodu.
5
Desktop / Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy Dnes v 14:27:55 »
Dá se někde vidět, co ta Base dnes umí? Jako použití na frontend k DB a nějaké forumě použitelné formuláře?
6
Studium a uplatnění / Re:Posun v kariéře programátora
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy Dnes v 14:24:17 »
Banky jedou i legacy, ale vývoj jede moderně, Kubernet, aktuální java, moderní patterny...
7
Bazar / Prodám desku s Intel N150 a 16 GB DDR5
« Poslední příspěvek od mhepp kdy Dnes v 14:24:05 »
Ahoj, mám tu na prodej dvě věci:

- Desku s Intel N150, 4x 2.5GBit síťovky a 6 SATA, je to stejný model jako je použitý v https://www.root.cz/serialy/stavime-vlastni-nas/. Deska je zánovní, kupovaná v září na Alíku. Cena 2500,-

- RAM Corsair VENEGANCE, SO-DIMM 16GB DDR5 4800 MT/s CL40 - tento modul pasuje do výše uvedené desky, ALE s deskou si spolu nerozumí. Kupovaná koncem září na Alze, takže v záruce - faktura samozřejmostí, cena... no, nevím, rozumná. Nechce se mi ji prodávat za původní cenu, když teď stojí cca 5x víc, ale ani na tom nemám potřebu rejžovat, takže třeba 2000,-?

Deska není s touto pamětí stabilní, takže prodávám oboje zvlášť. Oboje jsem otestoval - RAM v jiném PC a MB s kompatibilní RAM.
8
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 14:15:18 »
Jde o databázi HyperSQL DataBase https://hsqldb.org/web/openoffice.html a je to stabilní prověřená databáze vhodná pro řadu drobných použití.

I tak je ale podle mě praktičtější použít externí databázi - je to vhodnější pro zálohování, možnost náhledu na sql data externím programem apod. S Firebird na žádné omezení asi nenarazíte, pokud existuje PostgreSQL konektor tak jste na tom ještě lépe (Postgres je velmi kvalitní databáze, viz zdejší články od Pavla Stěhule).

Ohledně samotné zkušenosti s Base - ta mne taky zajímá. Když jsem to zkoušel kdysi já, měl jsem z toho rozpačité pocity. Chtěl jsem nějaké UI pro databázi, které by fungovalo bez programování a bylo srozumitelné a pohodlně použitelné i pro neprogramátora. Ale obecně je mi koncepce Office balíků dost vzdálená a nepřišel jsem tomu na chuť  :D
Přesně tak, databáze HyperSQL pro mé potřeby více, než dostačuje, autoři se ale rozhodli dát šanci Firebirdu, i když narazili na své časové limity jeho implementace. Jak jsem již uváděl výše, zkusím použít Jaybird JDBC oproti aktuálnímu Firebirdu 5.0.3, Postgresql už je pro tento typ použití přeci jen příliš kanónovrabcovitý (to už bych mohl využít Odoo, které ale patří přeci jen spíše do firem).

Mě na Base láká hlavně ta skutečnost, že mám letité zkušenosti s Writerem a Calcem a mohu využít integraci mezi těmito nástroji. Také špičkový manuál potěší a dnes mi i umělá hloupost parádně pomůže s vytvořením nové databáze. Práce s tabulkami, dotazy, formuláři a sestavami už je poměrně intuitivní, zkusil jsem si pracovat se vzorovou databází, pohrál jsem si s tou sportovní a juknul na pár starších, ale funkčních řešení od uživatele "Thefrugalcomputerguy", takže dám Base šanci a uvidím. Vždycky se mohu vrátit ke stávajícímu řešení nebo využít např. kombo Lazarus/Firebird pro aplikaci na míru, možností je naštěstí dosti.
9
« Poslední příspěvek od mikrom kdy Dnes v 14:06:32 »
Ale nie taky timlider ze to je skuseny developer, alebo ze zastaval taku poziciu. Vacsina z nich nema ani technicky background.
Tak zial, toto su v dnesnej dobe bezne neduhy prace v IT.
Ale to bude zrejme aj chyba toho vasho teamu, ze ste boli jak ovce, nechali ste si medzi seba vpustit takeho parazita, tolerovali ste jeho blbosti a teraz vas sere, ze parazit ma viac ako vy.
10
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 14:03:14 »
Pokud ma Base moznost se pripojit na Firebird server, tak nainstalujte verzi 5.0.3. Je tam vyrazny kvalitativni rozdil proti 3. Jak rychlost, tak stabilita, tak featury jelikoz 3 byla prvni verze s shared cache.
Ano, Base komunikuje s různými typy databází a zvládne i Firebird (někteří uživatelé Base využívají pouze jako GUI), v Archu mám aktuální právě verzi 5.0.3. Jen je tu trochu více režie s tím, že v případně novějších verzí nestačí interní SDBC ovladač, ale budu potřebovat Jaybird JDBC a já bych nejraději využíval interní databázi bez jakýchkoliv externích nástrojů. Ale uznávám, že verze 5.0.3 je velikým krokem vpřed a za humny je šestková řada, magazín EmberWings už na ní láká. Vyzkouším obě varianty a uvidím, která mi bude více vyhovovat, pro menší táborovou databázi je určitě možné využít obě řešení, jen ta stabilita.
Stran: [1] 2 3 ... 10