Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / Q4OS vs. Zorin vs. Windows, nebo jiný operační systém?
« Poslední příspěvek od IMB kdy Dnes v 08:48:56 »
Pro několik PC a notebooků hledám kancelářský OS (Office, internet, apod.): Pro PC od Intel Atom N270 2 GB RAM, Intel C2D E8600 4 GB RAM až po Intel i7 Sky Lake 16 GB RAM - Q4OS vs. Zorin, nebo jiný OS obdobný - podobný Windows XP - Windows 7 - DOPORUČÍTE?
2
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od jjrsk_retard kdy Dnes v 08:46:57 »
...
Ty vubec nejlip udelas, kdyz zalezes do diry a uz nikdy z ni nevylezes, protoze presne kvuli takovym tardum ktery bfuckum "odborne" radej maj pak vsichni vsude vsechno deravy jak reseto.

Akorát musíš věřit, že tě nesleduje provozovatel VPS nebo VPN. Jinak je nutné provádět řetězení provozovatelů do té doby, než se začneš cítit bezpečně...
Abys ve finale zjistil, ze to je jedna firma pod 20ti ruznejma nazvama. Ostatne presne tohle dela tor a taky to nefunguje uplne idealne.
Tebe omlouvá jenom to, že jsou tvoji rodiče sourozenci z Chanova.
3
Desktop / Re:Přidání programů do stalonetray
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 08:28:02 »
Ten stalonetray je pouze minimalisticka implementace systray pro WM ktere ho sama nemaji...

To co chces delal "alltray" kterej ale z Debianu uz byl vyhozen protoze asi 15(?)let bez vyvoje a zavysel na gtk2...

Muzes zkusit KDocker uvadej ze je i pro fluxbox, ale tim ze je primarne pro KDE, doinstali/pusti si zavyslosti z KDE/Qt ;⁠-⁠)
4
Desktop / Re:Přidání programů do stalonetray
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 08:14:47 »
systray si ovládá každá aplikace sama, tedy chrome by muselo mít pro to podporu (netuším jestli má).
5
Desktop / Re:utilita stalonetray
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy Dnes v 06:13:20 »
doufal jsem že spustím Google Chrome tak aby běžel v systray ale asi to nejde
6
Desktop / Přidání programů do stalonetray
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy Dnes v 05:34:49 »
našel jsem na internetu systray utilitu stalonetray
používám debian 11 a prostředí fluxbox
nemám problém program spustit a trochu nastavit podle toho co jsem našel na internetu a z man stalonetray a stalonetray --help
vztvořil jsem soubor .stalonetrayrc

zatím jsem však nepochopil jak tam přidávat programy

kdo to má ?
7
Software / Re:Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 02:03:18 »
Tak to jsou pozitivní zprávy a upřímně mi tahle novinka nejspíš utekla. Já se vždycky léta díval na různé requesty a bugzilly ohledně HDCP a vždycky to bylo spíš vypadalo jako no-way. Jestli to povede k dostupnosti Widevine pro obecné desktopy (oproti Chromebookům nebo dedikovaným přehrávačům) a podaří se to implementovat do celého stacku od ovladačů přes userspace knihovny, až po prohlížeče, tak samozřejmě hurá.
A jinak s tím kompozitorem jsem to myslel tak, že pokud se teď používá L3 (nezávisle na VMP), tak se stream dekryptuje softwarově, pak dekóduje přes standardní knihovny v browseru a dál to putuje normálně jako plný obrázek v bufferu až do ovl. grafické karty. Ta pak když je zapnuté HDCP, tak jej zakryptuje znovu až před přenosem do monitoru. Samozřejmě v momentě, kdy tam bude nový mechanismus s použitím nějaké zabezpečené oblasti paměti, jak jste zmiňoval, tak to mění situaci. Určitě si dohledám info a patche na Mese a něco přečtu.
Jako přál bych si, aby to dopadlo a ideálně aby se přidali i třeba z NVIDIA nebo ARMu (tam ta technologie pro TEE je vzhledem existujícím řešením na Androidu), ale jsem spíš pořád spíš skeptický.
Když si třeba vzpomenu na průběh adopce akcelerace video kodeků v obecném linux desktopu.. proprietární vs otevřené ovladače, různý přístup vendorů k různým api, podpora v prohlížečích. Pak trefit správný hardware pro všechna použití a ještě si do toho přidat problémy s některými distribucemi, které z ideových/licenčních důvodů např. nesestavují mesu ze všemi možnostmi.. I dneska s tím po X letech může být spousty praktického trápení.
Nic konec rantu :), každopádně díky za info a rozšíření obzorů, budu to sledovat.
8
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 00:54:05 »
U Linux desktopů (resp. kompletně otevřených systémů) je spousta těch věcí obecně DRM blbě realizovatelná. HDCP tam třeba není vůbec, nebo je nedotažené (viděl jsem možná kdysi pár patchů pro Intel grafiky, ale myslím že nic z userspace s tím nepracuje). A nejde jen o to, že se s HDCP kryptuje obraz, který jde ven z grafické karty do ověřeného zobrazovače, ale i že se např. nastaví nějaký flag kompozitoru, aby ty dekomprimované snímky nemohla jednoduše zachytávat jiná aplikace. I kdyby tohle nakrásně v Linuxu bylo podporované a třeba zapnuté v nějaké distribuční binárce konkrétního kompozitoru, tak to půjde velmi jednoduše vypnout a nahradit nějakým jiným buildem. Tohle je u jiných platforem prakticky mnohem složitější.
Finálně bude určitě mezi uživateli linuxového desktopu nemalý podíl těch, co jakoukoliv formu DRM odmítají úplně. Takže třeba idea, že by se třeba udělala pracovní skupina se zástupci od výrobců grafických čipů, Google (Widevine) a FreeDesktopu, resp. velkých distribucí a řekli si s čím je potřeba pohnout a jak to vyřešit :), mi přijde velmi nereálná.

V linuxe je u Intelu implementovaná Protected Xe Path (PXP, od Gen12). AMD má zase svoje Trusted Memory Zone (TMZ). Oboje je implementované až po userspace driver (t.j. Mesa) a je na aplikáciach, či to použijú alebo nie.

V prípade kompozitora ani ten nevidí, čo tam je. Táto oblasť pamäte je zašifrovaná a keby ju kompozítor grabol, tak v lepšom prípade získa iba farebný šum. Čo môže byť problém, pokiaľ skladá framebuffer do jedného globálneho (čo asi robia dnes skoro všetky) a nepoužije overlay, kde grafika sama zabezpečí korektný výstup pre scanout. Vypnúť sa to dá ako celý subsystém, ale to príslušná aplikácia zistí ako nedostupnú funkčnosť; nejde fejkovať podporu a takto grabovať chránený surface.

Táto funkčnosť nevznikla kvôli stretnutiu Google, výrobcov gpu a freedesktopu. Vznikla kvôli Chromebookom, ich výrobcovia z nejakého dôvodu chceli byť konkurencieschopní a výrobcovia gpu mali pre nich pochopenie. Desktopový linux sa tu vezie s nimi, len musí doklepnúť tú časť, kde to má hrať s kompozítormi.
9
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 00:40:36 »
[...] Pak už zbydou jen takoví ti malí poskytovatelé internetového vysílání ale bez těch hlavních lákadel - koho reálně zajímá TV tvorba místních kanálů?
Pokud si to někdo platí tak právě kvůli přístupnosti exkluzivnímu obsahu (sportovní kanály, HBO, Netflix, Disney, Amazon, Apple - ti všichni VMP vyžadují minimálně pro vyšší rozlišení obrazu).
Treba ja si platim SledovaniTV a pouzivam to jako nahradu za DVB-T* s moznosti zpetneho sledovani (nahravek az asi pul roku), prehravam to v Kodi&Linux s neoficialnim doplnkem, HBO bych aktivovat (do SledovaniTV) mohl zda by chodilo nevim, ale pred casem se mel (do SledovaniTV) doaktivovanej Filmbox a to v tom Kodi&Linux chodilo... vse asi tedy jen 720p ale to na 24" z par metru (me) nicemu nevadi :)
10
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 00:26:34 »
jinak na Ubuntu Wiki dokumentace sem si vsiml ze je casto zastarala, casto je lepsi se podivat spis do ArchLinux Wifi, ALE brat to jen jako "inspiraci" protoze v Archu jsou nektere veci/cesty/soubory jinak (at uz tim ze to ma Arch proste jinak, nebo tim ze z podstaty "rolling" distra ma ty komponenty vzdy novejsi nez *buntu a v novejsich to muze byt uz jinak)
konkretne pro Sambu: https://wiki.archlinux.org/title/Samba
Stran: [1] 2 3 ... 10