Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 15:38:04 »
neregistrovany: BFD není rozšíření OSPF, je to dost samostatný framwork, kdy použití s OSPF je jedna z aplikací.

Máte pravdu, blbě jsem to napsal
2
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 15:34:11 »
Připojuji se k hlasu pro HP T640. Zcela pasivní, 64GB RAM max (osobně mám jen 32 = 2 x 16GB). 2 x M.2 NVMe (jeden napřímo, druhý lze přes https://vi.aliexpress.com/item/1005004462272992.html do M.2 slotu pro Wifi (sice jen jedna PCIe v.3 linka, ale i tak zvládá cca 700MB/s. Akorát po připojení druhého disku neběží bios rozhraní (klasická kvalita programování biosu...., pro bios je holt potřeba jeden z disků dočasně odpojit). ZFS v mirroru na tom běží výborně, boot přes EFI ZFSBootManager. Třetí NVMe disk v případě potřeby přes USB-C 3.1  Velice vzhledné, kompaktní, kvalitní značkový zdroj. Cena 1300Kč z Allegra + RAM + disky. Repas, ale nelze poznat, že není nový.
3
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 15:16:52 »
Nejde ani tam o mnozstvi prachu jako kostrukci chlazeni co tyhle male krabicky maji. V principu notebookove chlazeni. Heatpipe, ktera ma na konci hromadu drobounkych zeber vytvarejicich kanal tak 4x1 cm prohaneny drobnym radialnim ventilatorem. Jde o to, ze vstup tech zeber je tesne u sebe a celkem rychle se ucpe.
A pak to vypada nejak takto https://www.alamy.com/stock-photo-dirty-laptop-cooling-system-close-view-on-details-47822675.html

Notebooky, ktere si nekdo bere do postele tim trpi desne (kdyz prijde nekdo, ze se mu zpolamalil notebook, uz jdu skoro najisto). Tohle si do postele netaham, ale pri provozu 24/7 se to postupne nastrada a ucpe. Bezne PC tim tolik netrpi (je tam vic mista, takze ucpani trva dele), ale uz jsem videl veci. PC pozirajici mastny prach z kuchyne napriklad. A vrchol bylo PC od typka, co palil jedo cigaro za druhym (z toho sla zachranit jen data, vsechno pokryval neodtranitelny zlutohnedy sajrajt, radeji si ani nepredstavuji jak vypadaji jeho plice)

PS: nedelam servisaka, ale znate to. Skoro porad je za dverma fronta "znamych" co potrebujou "zachranit"
4
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 15:09:49 »
mensina: Ano, UDLD je na Cisco bednách možnost. Sice má trochu jiný účel, ale na bod-bod lince má efekt podobný tomu obecnějšímu BFD.
5
Odkladiště / AI pro analýzu obsahu mnoha dokumentů
« Poslední příspěvek od ktk kdy Dnes v 15:03:24 »
Mam fotky velkeho mnozstvi jednoduchych dokumentu (tisice), nejsou ve stejnem formatu, a potrebuju je vsechy precist, a pokud se tam vyskytuje specifikcy druh informace, tak ji z toho dostat v nejakem rozumnem formatu - predstavte si treba mobilem focene faktury nejruznejsich dodavatelu, nektery jsou nakrivo, nektery trochu pomackany atd. A ze potrebuju vsechny IC, co se tam vyskytuji. A nemusi to byt 100% presne, drobny chyby toleruju. (neni to presne tohle, ale je to velmi podobna uloha)

Jeden by rekl, ze je to idealni uloha pro umeligenci.

Free verze chatgpt to umi celkem pekne s jednim obrazkem. Zaplatil jsem si za par stovek chatgpt pro, zkousel jsem to nacpat do ni, ale neuspesne - vice souboru neumi, na zip mi rika, ze je to unsupported file type, dilci uspech se dostavil, kdyz jsem udelal pdfko, kde kazda stranka byla jeden ten dokument a nacpal to do sekce "Upload & ask PDF" Bohuzel, fungovalo to kdyz tam byly ty dokumenty 3. Kdyz jsem udelal PDFko s 80 dokumentama, uz na me jen jeci, ze jsem prekrocil message limit a ze si mam otevrit novy chat. Coz kdyz udelam, jeci porad to same.

Tak si rikam, ze budto neumim s chatgpt, (chatgpt je jedina ai co jsem kdy pouzival a jeste spis jako sranda uzivatel, nic komplikovanyho) nebo jsem zvolil spatnou AI.

Nema nekdo tip, jak na to?
6
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 14:48:43 »
Protoze jsem to mohl prestavet na pasivni chlazeni (mam to v byte, nejde jen o hluk ale taky o stradani prachu).

Jak moc je toho prachu? Jestli by nestálo za úvahu zároveň pořešit nějakou krabici s prachovým filtrem. Ale bude to samozřejmě chtít tichý větrák, co bude vzduch vyfukovat ven, nebo naopak skrz ten filtr tahat dovnitř.
7
Vývoj / Re:Bind socketu na konkrétní síťovou kartu v C
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 14:47:11 »
Jan Novotný: A jak máš ty IP k těm síťovkám přiřazené? Uvádíš tři interfejsy a tři IP 192.168.1.51, 192.168.1.52, 192.168.1.53 a potřebu komunikovat přes třetí s iface name enp0s8. Bindneš v kódu k socketu daný iface enp0s8 a client IP 192.168.1.51. Nepatří k té třetí síťovce správně ta IP 192.168.1.53?

jjrsk: Ono ne vždy to standardní dělá co chci, občas se nějaká vylomenina hodí. :-) Třeba něčím podobným, v kombinaci s multicastem, tak obcházím nutnost mít switche s HSR (které stojí nechutný peníz a navíc mají obvykle moc málo portů) a stačí mi k tomu obyč switche s MSTP a 2 VLANy a mám také bezeztrátový přenos a "zero-time recovery" při selhání jednoho switche/propoje.
8
Studium a uplatnění / Re:Potřebuje embedded vývojář vyhlášku 50?
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 14:40:58 »
Kolik už jsi viděl náramkovejch hodinek na 120VDC? Nosíš na každý ruce troje a na každý noze patery, viď?
9
Software / Re:BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 14:29:49 »
Teď jsem si to zkoušel v rychlosti nasimulovat. Byť bez RAID1 jen s jedním blok. zařízením (partišnou), co jsem pak vyměnil za jinou pomocí replace.

Podle všeho to opravdu odstraní jen magic (těch 8 bajtů), jakmile jsem v hex editoru zapsal zpátky řetězec "_BHRfS_M", co byl u mě na offsetu 0x10040 od začátku partišny (což odpovídá přesně tomu stack overflow), tak mi btrfs inspect-internal dump-super <device> hlásí i správný checksum superbloku. Připojení s -o ro,degraded pak jde a normálně si přečtu data.

Když jsem pak pustil btrfs inspect-internal dump-super -a <device>, tak mi vypsal i dekadický byte offset na začátek druhé kopie superbloku, v hexeditoru jsem poskočil dopředu o dalších 0x40, a opravil to také tam.

Normálně (bez -o degraded) se mi to připojovat nechtělo, ale v dmesg mi to napovědělo, že:
BTRFS warning (device nbd0p1): cannot mount because device replace operation is ongoing..

Tak jsem po připojení v degraded režimu zrušil replace (btrfs replace cancel <mountpoint>) a už se to připojuje standardně.

Snad se to povede i u vás. Tam mě jen trochu zaráží, že vám to pořád píše checksum failed.
10
« Poslední příspěvek od dj-bobr kdy Dnes v 14:25:56 »
Tak za jeden Prodesk G2/G3 Micro bych se asi nezlobil :) záleželo by taky na ceně samozřejmě + určitě na to nepospíchám.

Ten HP T640 s Ryzenem vypadá taky moc dobře a z Polska jde koupit za dva tisíce..

GPS PPS via USB, super, díky převelice. Žil jsem v přesvědčení, že PPS je signál s takovou úrovní preciznosti, že latence qůli délce USB frame hraje zásadní roli. (chcu přesný čas kvůli MLAT při příjmu ADS-B; domácí NTP server je až sekundární důvod)
Stran: [1] 2 3 ... 10