Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení
« Poslední příspěvek od johny696969 kdy Dnes v 21:12:53 »
Vlastní GPON part 3

Story pokračuje. Koupil jsem ještě Huawei SFP MA5671A
https://www.ponplanet.eu/sfp-onu-ma5671a/

Je to verze s webovým managementem (běží na tom openWRT).

Na Ubiquiti routeru se nastaví SFP port jako LAN, a pak se k tomu připojí na 192.168.1.10

Dá se v GUI změnit sériové číslo (toho co máte na routeru od t-mobile) a to stačí, nic další potřeba měnit není.

SFP port se opět změní na WAN port

v Unifi se nastaví PPPoE internet connection
vybere se ten SFP port
VLAN id: 2510
username a heslo si opíšete z toho t-mobile sagecomu (v adminu je vidět)
user: něco jako optinxxxxxxx@optin.t-mobile.cz
pass: xxxxxxxxxxxxx

a jede to.....

ale.... jen 1GBe! I když SPF Huawei umí 2.5GBe, tak ten SFP port na Ubiquiti umí jen 1GB nebo 10GB a nic mezi.. :-)

Takže zatím stále čekám, až/jestli mi schválí to nové huawei externí zařízení, které má 2.5gbe ethernet port. :-)
2
Vývoj / Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 21:05:37 »
Zkus placeny claude code s poslednim modelem Opus 4.6. Je nenazrany na tokeny/penize, ale me kompletne zmenil pohled na to co jsou LLM schopne.
Dá se to. Ale Opus 4.6 žádná revoluce není, 4.5 byl prakticky stejně schopný a i starší na tom byly podobně. Jen se Anthropicu podařilo udělat zrovna u něj slušný hype. A drahý je nechutně. Ten se dá když vám ho někdo zaplatí. Ale platit si ho jako vývojář sám, to bych asi přišel dost rychle na buben; a v základním plánu Claude Code narazíte na limity za dvě hodiny.

Claude code nakrm skilly z oboru kterym se chces ubirat a nech si to vygenerovat. I bez skillu to zvladne dobre, pokud nezvolis nejakou obskurni technologii, kterou proste nezna.
Skilly výsledek spíš dolazují než že by vytvářely zásadní hodnotu.
3
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 21:01:24 »
...a se svym cenovym stropem si muzu dovolit profikovi zaplatit treba dve-tri clovekohodiny*
* vychazim ze zdejsich diskusi, kdy pod 10kKc/MD profik nevstane z postele  :)
Ono to vypadá divně ale u krátkodobých projektů (týdny, nízké jednotky měsíců) je to skutečně docela dobrá cena.
4
Studium a uplatnění / Re:Uplatnění pro junior embedded vývojáře
« Poslední příspěvek od czAtlantis kdy Dnes v 20:54:35 »
pokud není člověk v nějakým šíleným korporátě, tak se dá určitě dohodnout, že si nějaký prototyp nebo desku prostě půjčí domů. Navíc taky hodně věcí je o práci na PC. Takže si naprosto dokážu představit 3dny doma, dva v labu, když si člověk správně rozvrhne "přípravnou fázi" a pak "měření" a neztrácí v labu čas zbytečně blbostma na PC co se daly připravit doma. Případně i větší poměr "doma" pokud bych si tam přesídlil nějaký hardware. Osciloskop z práci asi ne, ale jeden prototyp nebo nějaký serepatičky okolo klidně.
Dělám na HO jiný věci, ale mám tu doma plno firmeního hardware a nikomu to nevadí
5
Hardware / Re:Homelab 24/7 jakou desku, jaký procesor?
« Poslední příspěvek od Karel300500300 kdy Dnes v 20:40:39 »
finanční limit deska + procesor počítám tak 8-9000
6
Sítě / Re:Nízká rychlost bondingu s pfSense u O2
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 20:35:20 »
V tom pripade bych zalozil poruchu u O2. Jako koncovy uzivatel nic vic nevymyslite.
7
Hardware / Re:Homelab 24/7 jakou desku, jaký procesor?
« Poslední příspěvek od Karel300500300 kdy Dnes v 20:21:33 »
- kdybych nepotřeboval ty VM Windows 10 tak bych to neřešil, stávající stav bez VM mi funguje perfektně.
- teď mám asrock J5005 ITX mám to ve velké skříni kvuli chlazení a je to zcela pasivní, zdroj mám pico psu 120 w taky pasivní.

takže chci něco podobného ale lepší procesor a když už tak více paměti. dal jsem server do uvozovek protože nepotřebuji servrové řešení, stačí mi desktopové, které pojede 24/7, ECC nepotřebuji, nemám to profi, jen domácí žvýkání

tne zmiňovaný i5-12xxxT byl měl mít asi výkonu na 2xRDP dostatek i s velkou rezervou.
8
« Poslední příspěvek od mavocz kdy Dnes v 20:14:10 »
Zkus placeny claude code s poslednim modelem Opus 4.6. Je nenazrany na tokeny/penize, ale me kompletne zmenil pohled na to co jsou LLM schopne. Predtim copilota jsem vyuzival spise vlazne, ted uz zacinam tim ze vibuju, pak jenom poupravim. Parkrat se stalo ze zadne upravy nebyly potreba, jednou to bylo k nicemu. Ale obecne je to ve zkusenych rukou takovy performace boost, ze ignorovat ho budete moct tak tenhle rok, pristi uz si myslim ze ne.

Claude code nakrm skilly z oboru kterym se chces ubirat a nech si to vygenerovat. I bez skillu to zvladne dobre, pokud nezvolis nejakou obskurni technologii, kterou proste nezna.
9
Hardware / GSM brána pro domácí použití
« Poslední příspěvek od 5R kdy Dnes v 20:08:07 »
Mám v mobile fyzickú sim pre hovory a sms + dátovú esim. Chcel by som sa zbaviť prítomnosti tej fyzickej sim karty ale bez toho, aby by som prišiel o služby na nej (hovory a sms). Jednak budem cestovať mimo EÚ a chcem mať voľný slot pre miestne karty, druhak by som aj za prichádzajúce volania a sms v niektorých krajinách platil.

Čiastočným riešením by bolo, ak by som mohol mať v mobile aktívne 3-4 sim/esim naraz ale neviem o tom, že by sa to dalo.

Druhým, krajším možným riešením by bola služba, ktorá by prijala hovor v mobilnej sieti a presmerovala ho cez internet do nejakej aplikácie v mojom mobile. Na Slovensku to asi ponúka O2 ako virtuálne číslo, ale iba ako biznis službu bez cien a bližšieho popisu na webe.

Tretím možným riešením by mohlo byť skúsiť si takú službu urobiť sám.

A k tomu mám dve otázky:

1) Existuje na to overená krabička za prijateľnú sumu (tak do 150 eur) alebo mám uvažovať smerom Rpi/NUC + napr. SIM7600 rpi hat/usb modul + asterisk + voip klient v mobile?

2) Ako veľmi budem ľutovať, ak sa o to pokúsim?
(v zmysle je to OK na papieri ale v realite budem bojovať s nekompatibilitou, obskúrnosťami a čiernou mágiou v konfigoch)
10
« Poslední příspěvek od technomaniak kdy Dnes v 19:42:40 »
AI nevezmne práci programátorům - AI programátorům práci přidělá! Je to dobrý nástroj, ale špatný pán. Už se těším, až bude AI stavět budovy, řídit stát a léčit lidi...

Narozdíl od převládajícího omylu je AI určena pro kvalifikované pracovníky, kteří o oboru něco vědí a jsou schopni nést za práci AI zodpovědnostt. Dokáže na to přijít žák druhého stupně ZŠ, jen dospělákům změkl mozek. A to je podle všeho jen začátek.

Zrovna poslední týden jsem zkoušel využívat u vývoje AI modely(copilot a geminy). Hodiny práce a výsledek jsem skoro opět na začátku.  Hodiny řešení dlouhých postupů, otázka a odpověd, a po několika hodinách usilovné spolupráce u lokálního detailu který je klíčový pro celý postup její řešení ztroskotá. V rámci řešení problému nabídne jedno řešení za druhým a všechny se ukážou nefunkční a několika hodinová práce a soustředění byla vlastně slepá ulička. Za poslední týden tak 70 procent odpovědí začíná u nich větou "Omlouvám se, moje chyba .... blabla, chápu že se rozčilujete, chyba není na vaši straně ... blablabla" atd..   

Na povrchní práci a triviální problémy jo, ale skutečně nějaký deep problém a problém na který nejsou návody ze kterých by ten model čerpal znalosti a zkušenosti, nebo nedej bože došlo k nějakým zasádním změnám v přechodu mezi verzemi které v podkladech modelu nejsou, tak to vede k totálním chybným řešením končící naprosto slepou uličkou.

A ještě horší je to, že ta session od modelů je adaptabilní a přizpůsobivá jenom v rámci session a pokud dojde k přerušení musí se začít znova, a protože se hlavní server se neučí pořádně z komunikace tak při nové session opět opakuje ty samé chybné rady protože neví že jsou nefungují.

Jestli takto budou fungovat tak se rozhodně moc AI nebojím anebo polovina světa co je bude používat bude muset chlastat aby zvládala s tím pracovat.
Stran: [1] 2 3 ... 10