Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Hardware s nízkou spotřebou pro domácí lab
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 01. 12. 2025, 23:57:40 »
Pokud by se melo jednat o typicky multi-VM host - tak zas klidne muze zapinovat router a NAS na E-cores, zatimco P-cores necha pro nejake narocnejsi systemy (napr Win s passthrough GPU, na hrani).

Neni potreba spolehat na automatiku, kdyz to lze krasne a vedome uridit.

Jo to samozřejmě můžeš (a v Proxmoxu je to affinity dokonce hezky editovatelné z GUI/API) a může to dávat smysl i v některých jiných situacích než u hybridních CPU.
Ale chceš to řešit, když si můžeš za plus-mínus stejné peníze vybrat CPU s rovnocennými jádry a nechat si to schedulovat dynamicky podle vytížení? Pokud už daný hardware mám, tak jasně, zařídím se podle toho.. ale pokud si můžu vybrat, tak za mě fakt ne.
2
« Poslední příspěvek od RDa kdy 01. 12. 2025, 23:09:15 »
A pokud bych třeba vybíral mezi novými desktop procesory na dané použití, tak bych se díval třeba na Ultra 5 a proti tomu Ryzen 7 9700x.. a dal bych si to vedle sebe, tak to AMD má např.
- všechna stejná jádra (pořád mi pro provoz hypervizoru přijde lepší varianta)

Pokud by se melo jednat o typicky multi-VM host - tak zas klidne muze zapinovat router a NAS na E-cores, zatimco P-cores necha pro nejake narocnejsi systemy (napr Win s passthrough GPU, na hrani).

Neni potreba spolehat na automatiku, kdyz to lze krasne a vedome uridit.
3
« Poslední příspěvek od Mmmartan kdy 01. 12. 2025, 22:44:00 »
Koukal ses na Odroid H4+ / H4 Ultra? Budeš sice na 48 / 64 GB RAM, ale zato spotřeba se mi přes 20W dostane jenom když se točí disky.

Malé, levné, krásné na hraní.

Záleží co ti v tom home labu reálně pojede a jak moc velký výkon potřebuješ
4
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 01. 12. 2025, 21:59:55 »
Pokud se jedná o desktop CPU tak určitě AMD - AMD má AVX-512.
I když jsem se dost namáhal, nezjistil jsem, k čemu by mi to AVX-512 natolik, abych jenom kvůli němu kupoval CPU mělo být. Zrovna to je klasická feature, kterou když (kromě specifických úloh) máte k dispozici, dobrý a pokud nemáte, je to víceméně jedno. Ono to AVX2 o tolik horší zase není. Kde se tahle obsese bere fakt nechápu. I když že se teda tady ptám...

Já bych to taky nebral jako hlavní kritérium (ve smyslu teď si běžím vyměnit CPU protože nemám AVX-512), ale prostě jako další plusový bod (i do budoucna, je to součástí x86-64 v4 a tohlo obvykle nekupuju na 2r).

A pokud bych třeba vybíral mezi novými desktop procesory na dané použití, tak bych se díval třeba na Ultra 5 a proti tomu Ryzen 7 9700x.. a dal bych si to vedle sebe, tak to AMD má např.
- všechna stejná jádra (pořád mi pro provoz hypervizoru přijde lepší varianta)
- menší spotřebu v zátěži (v idle to bude víceméně stejné u CPU s jedním čipletem)
- AVX-512
Cenově bych to s těmi zmíněnými požadavky seskládal nové do 40 tis. bez daně (z čehož bohužel bude aktuálně přes 20 za 128GB RAMky).

Těm požadavkům (hlavně energetickým) by mohl vyhovět i nějaký notebook.

Jako asi by se něco našlo, zas ty rozumnější notebooky, co by třeba podporovaly víc paměti a měly nějaký slušný výkon (rozuměj srovnatelný s běžným středním desktop CPU), pak budou z nějakých vyšších řad a nebude to levné ani starší.. člověk pak pro stacionární použití často platí zbytečně za displej, třeba i workstation graf. kartu uvnitř atp.
A energeticky.. jsem to pochopil tak, že principiálně nechce mít prostě velký, hlučný server class hardware s relativně vyšší idle spotřebou..
Pak jestli to bude "normální" desktop nebo notebook mi osobně nepřijde až tak zajímavé.. jestli ve výsledku zaplatí na provozu třeba o tisíc víc nebo míň za celý rok, to asi pro pracovní využití nebude hrát takovou roli.. příp. offsetuje to pak případnou vyšší pořizovací cenu? Je větší výhoda, že je jedna z variant mobilní a druhá třeba mnohem líp modifikovatelná/opravitelná, míň tepelně namáhaná?
5
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 01. 12. 2025, 21:42:03 »
No ono se to uz deje. Pred par lety brali doslova kohokoliv, kdo si udelal 3 mesicni boot camp.
To ale z velké části fakt není kvůli AI. Trh byl teď v ČR dva roky v podstatě zamrzlý. Firmy nepropouštěly ale ani nenabíraly. V USA se rádo tvrdí, že propouští kvůli AI ale to je clickbajt. Propouští hlavně kvůli tomu, že v době kolm covidu nabraly obrovské množství lidí a ta bublinka se teď postupně vyfukuje což se už dlouho čekalo.

Casem bude AI cim dal lepsi, ze prumerneho programatora strci do kapsy. Samozrejme bude delat chyby, je to LLM. Ale to dela clovek taky.
Rychlost vývoje včera nijak neimplikuje rychlost vývoje zítra. Nelze z toho usuzovat vůbec na nic. Stávající stav může být už dost vrcholová část celeho hype (což ostatně naznačují i celkové velké problémy s monetizací bez jasného výhledu na zlepšení) nebo přijde černá labuť třeba v podobě nějakých supervýkonných NPU obvodů (a nemyslím tím dnešní NPU což jsou z velké části jen velké maticové násobičky) a LLM se posunou na úplně jinou úroveň. Fakt to nelze takhle od stolu říct.

6
« Poslední příspěvek od x655 kdy 01. 12. 2025, 19:11:18 »
Programátor -> Orchestrátor ;)
7
« Poslední příspěvek od Kit kdy 01. 12. 2025, 17:49:41 »
Těm požadavkům (hlavně energetickým) by mohl vyhovět i nějaký notebook.
8
« Poslední příspěvek od xyz kdy 01. 12. 2025, 17:35:40 »
No ono se to uz deje. Pred par lety brali doslova kohokoliv, kdo si udelal 3 mesicni boot camp. Nyni tyto "programatory" nikdo nevezme. Casem bude AI cim dal lepsi, ze prumerneho programatora strci do kapsy. Samozrejme bude delat chyby, je to LLM. Ale to dela clovek taky.

9
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 01. 12. 2025, 15:30:29 »
Pokud se jedná o desktop CPU tak určitě AMD - AMD má AVX-512.
I když jsem se dost namáhal, nezjistil jsem, k čemu by mi to AVX-512 natolik, abych jenom kvůli němu kupoval CPU mělo být. Zrovna to je klasická feature, kterou když (kromě specifických úloh) máte k dispozici, dobrý a pokud nemáte, je to víceméně jedno. Ono to AVX2 o tolik horší zase není. Kde se tahle obsese bere fakt nechápu. I když že se teda tady ptám...
10
« Poslední příspěvek od RDa kdy 01. 12. 2025, 14:53:54 »
U vyšších řad AMD dělá spotřebu infinity fabric (interconnect) mezi více CCX. Takže Ryzen 9950X bude v idle žrát víc než slabší 8 core Ryzen, jen kvůli IF.

Pocet IF nehraje roli, ale existence IOD ano. Takze mensi spotrebuji maji single-die APU, tj. spise rada o 1000 cisel vedle (Rx-8xxx momentalne).
Stran: [1] 2 3 ... 10