Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od f-k-r kdy Dnes v 21:05:47 »

Dnes už tohle zvládají i jiné navigace. A to navigace mnohokrát a mnohokrát lepší. Doba se přeci jen celkem posunula.

Mohl byste uvést, které navigace máte na mysli? Případně v čem jsou tak výrazně lepší?
2
Studium a uplatnění / Uplatnění C++ jako samouk
« Poslední příspěvek od Rahot kdy Dnes v 20:50:42 »
Zdravím,

chci se zeptat jak je to dneska s uplatněním juniorů a vlastně i obecně C++ vývojářů. Pracuji 2 roky jako SW tester a o vývoj se už taky nějakou dobu zajímám. Podařilo se mi přijít o mnoho iluzí a naopak mám i dobrou představu, co taková práce obnáší.

Zajímám se jak o teoretickou informatiku, tak i o více praktické věci jako je grafika, renderování apod a taky mám rozdělaný vlastní grafický engine. Neženu se do programování s představou snadného výdělku, ale spíš z prostého nadšení. Na druhou stranu mi přijde škoda si doma zadarmo bastlit projekt na githubu, na který se nikdo nikdy nepodívá a aspoň to nezkusit jít dělat profesionálně.

Zpět k otázce. Jak bych se mohl v ČR uplatnit se C++ developer. V první řadě je asi největší poptávka po Embedded vývojářích, ale přiznám se, že to není úplně pro mě a vlastně mi to ani nešlo. Našel jsem samozřejmě i několik projektů s výpočtově náročnými desktopovými aplikacemi, jako jsou různé CADy, letecké systémy apod. Bohužel jich není zas tolik a shánějí převážně zkušené lidi. Dále jsem zaznamenal nabídky týkající se zpracování obrazu, to by mohlo být něco pro mě, ale nevím, jestli to už není moc velké soustu na učení po večerech.

Pak je to samozřejmě problém s tím, jestli je o samouky a juniory obecně vůbec zájem. Přijde mi, že "junior" dnes znamená 2 roky prokazatelné praxe.

Díky za odpovědi a podněty.
3
Vývoj / Re:Proč se cpe JavaScript na backend?
« Poslední příspěvek od M3phistoCZE kdy Dnes v 20:40:50 »
K tomu, že píšete-li testy, je to sice děsně cool i užitečné, ale ve většině případů vám těch padesát procent času co tím navíc strávíte jednoduše nikdo nezaplatí. A můžete třeba chodit po uších. Nemluvě o tom, že je sice hezké, že vám selže test, ale vy často potřebujete zjistit proč selhal. A to v komplexnějších aplikacích může být zatraceně zamotané. Vzájemně se to tedy ani fakt nenahrazuje.
Nevím zda jsem to správně pochopil, ale vážně jste zastáncem vývoje bez testů? Ano, je to čas strávený navíc, nicméně podle čeho vyhodnocujete dopad postupného vývoje na stávající kód? Já testy vnímám jako velmi hodnotné v rámci regresí a jednoduchého simulování různých stavů v každé fázi vývoje.
4
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 20:24:11 »
K čemu je dobrý debugger? Testy jsou mnohem praktičtější. Když jsou spouštěny přímo z editoru, tak je to velmi produktivní.
Debugger používám málokdy, ale když už je potřeba, tak se hodí. Většinou při zkoumání, proč se nějaká knihovna chová jinak, než by měla/bych čekal. Pak je celkem užitečné moct si prohlížet všechny lokální proměnné z celého call stacku a proklikávat se strukturou složitějších objektů.

Testy jsou na něco trochu jinýho.

K tomu, že píšete-li testy, je to sice děsně cool i užitečné, ale ve většině případů vám těch padesát procent času co tím navíc strávíte jednoduše nikdo nezaplatí. A můžete třeba chodit po uších.
Zaplatí, protože nemá na výběr. To není něco, do čeho by měl zákazník kecat. Nehledě na to, že u dlouhodobějších projektů to čas nakonec ušetří (ale to i podle vašich ostatních příspěvků asi není ten typ, co byste dělal - spíš rychle splácat kód bez IDE a bez testů, hodit po zákazníkovi a hurá na další)
5
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 19:52:14 »
ide je fajn a s msvc debugerem je to lepsi.
ale je dobre vedet aspon neco o gdb v command lajne.
totez editace a prace s editorem nebo ide, bud jsi drsny nebo drsnejsi.

K čemu je dobrý debugger? Testy jsou mnohem praktičtější. Když jsou spouštěny přímo z editoru, tak je to velmi produktivní.

K tomu, že píšete-li testy, je to sice děsně cool i užitečné, ale ve většině případů vám těch padesát procent času co tím navíc strávíte jednoduše nikdo nezaplatí. A můžete třeba chodit po uších. Nemluvě o tom, že je sice hezké, že vám selže test, ale vy často potřebujete zjistit proč selhal. A to v komplexnějších aplikacích může být zatraceně zamotané. Vzájemně se to tedy ani fakt nenahrazuje.

Když selže test, tak vždy přesně vidím, proč selhal. Třídy mívám do 80 řádek a nevidím v tom nic tak komplexního, aby mi testy neukázaly chybu.
6
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 19:28:46 »

7
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 19:22:57 »
Protože spousta začínajících programátorů není schopna napsat zdroják tak, aby běžel třeba v PHP na serveru a zároveň v JS na klientovi. A tak mylně došli k závěru, že je to potřeba napsat v jednom konkrétní jazyce a buď použijí JS i na serveru (jako node,js nebo třeba v8js), anebo naopak použijí PHP na klientovi (přes WASM), anebo to napíší v něčem jako Haxe a transpilují.

Sorry, ale to je naprostý nesmysl. Realita je prostě taková, že když máte pár programátorů a umí JS, je podstatně snažší v nějakém startupu napsat v JS i backend místo toho, abyste se pracně učil nebo sháněl lidí na něco dalšího jen proto, abyste byl free, cool a in a mohl si říkat, jak jste úžasný. Když to bude potřeba, lze to udělat i později. Toho se totiž fakt nenajíte a faktury z toho nezaplatíte.
8
Sítě / Re:SIM karta pro příchozí SMS a hovory
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 19:02:27 »
Nulové tarify se u VF budou rušit a bude se přecházet na Business Mini za 49 Kč měsíčně; tenhle tarif může být i navzdory názvu i na fyzickou osobu.
U mě už se stalo. Zjistil jsem to po 4 měsících, když vyúčtování přesáhlo 150 korun a přišli s upomínkou, že mám fakturu po splatnosti. Tak jsem zašel na pobočku, že chci zrušit to číslo. A další měsíc mě prý retenční oddělení zkoušelo kontaktovat (na to číslo, které jsem jim říkal, že nepoužívám...). Takže dohromady si nechali zaplatit skoro šest měsíců za nic.
9
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 18:51:26 »

10
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 18:28:06 »
Dnes se bez IDE programovat neda a popravde netusim jediny duvod, proc IDE nepouzivat.
Argument o nepouziti IDE je toho ranku, jakoze kdyz nepouziju klic od zahradni branky, polezu pres plot.

To je pouze tvůj pohled, že potřebuješ IDE. Je na každém v čem dělá, mně prostě stačí vim, IDE mě akorát vyrušuje od práce, příliš moc ikonek, funkcí, příliš pomalá odezva, nepotřebuji, ale je to pouze můj způsob práce, stejně jako je tvůj práce v IDE.

Navíc IDE často podporuje psaní prasáckého kódu s hromadou zbytečných přístupových metod a s nevhodným rozhraním.
Stran: [1] 2 3 ... 10