Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Windows a jiné systémy / Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy 03. 03. 2025, 15:48:23 »
Běžné průmyslové terminálové servery pokud vím PPP běžně neumí.

MOXA to umí, prisámbohu...  ;)
Ale bude tam jiný problém - těžko chat scriptem Windowsům odsimuluje modem.
22
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy 03. 03. 2025, 15:43:43 »
Pokud je v Sinumeriku původní harddisk, tak doufám, že máte zálohu :-)

Teď si matně vybavuji, že jsem před nějakým časem dostal do ruky paměťovou kartu z CNC soustruhu, vybaveného právě Sinumerikem, a byla ve formátu PCMCIA karty. Dělal jsem tehdy zálohu.
Jenže kam bych PCMCIA kartu strčil? Tak, mám tady pár starších servisních ntb s PCMCIA slotem. Možná do některého z nich.
23
Hardware / Re:Načítání HDD po spuštění PC
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 03. 03. 2025, 15:31:24 »
Vybavuju si v nějakém noťasu z nedávné doby, že jsem pozoroval třístupňovou volbu "quick boot":
- vypnuto
- fast boot on (= default)
- ultrafast boot

Při ultrafast bootu se nedá vlézt do SETUPu jinak, než volbou ve Vindózech :-)
24
Software / Re:Seznam.cz kalendář a CalDAV
« Poslední příspěvek od Ctrl+P kdy 03. 03. 2025, 15:26:00 »
Na mobilu(Lineage) požívám Simple calendar z f-droid(https://simplemobiletools.com/), zatím spolehlivý.
Simple Calendar se už dál nevyvíjí, protože Simple Mobile Tools Tibor Kaputa prodal nějakým šmejdům, ale existuje například fork Fossify Calendar.
25
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 03. 03. 2025, 15:19:30 »
Předem mého příspěvku prohlášení o střetu zájmů: značku Innodisk můj zaměstnavatel prodává. A taky průmysová PCčka. Snad mě za tohle moderátor nesmahne (pokud ano tak plným právem).

Jak už jsem psal, IDE disky v mechanickém formátu 2.5" před pár lety zmizely ze sortimentu. Kupodivu se dál prodávají flašky ve formátu "bambule do IDE slotu" a taky CF karty.
https://www.innodisk.com/en/products/flash-storage/embedded-disk-card_edc
https://www.innodisk.com/en/products/flash-storage/cf-card
Podle mého je uvnitř všech tří mechanických krabiček velmi podobný ne-li totožný čipset, jenom CF karta by měla podporovat vedle IDE taky memory-mapped režim.
A můžete si vybrat variantu technologie čipu: SLC, MLC a nějaké další ("iSLC" je hybrid provozující MLC či TLC čipy v "režimu se sníženou bitovou hloubkou").

Případně by bylo zajímavé zjistit, co za čipset a procesor má ten historický počítač (Sinumerik HMI). Pravda je, že případy systémové nekompatibility se vyskytly tuším u ještě starších generací IDE flash (konkrétně proti Geode CPU), cokoli novějšího a/nebo Intel (HBA) by mělo fungovat OK.

Při divokých redukovaných sestavách IDE sběrnice můžete narazit na absenci/přítomnost vodičů pro DMA. Původní režim přenosu (Polling IO = PIO = bez DMA) by měl teoreticky fungovat vždy. Může se stát, že to nejede vůbec, pokud disk deklaruje podporu DMA, hostitel ho taky umí, ale v kabelu chybí asi dvě relevantní žíly.  A pokud jsou dráty pro DMA k dispozici, tak v závislosti na variantě kabelu (řídký/hustý) to jede buď plnej rendlík, nebo je omezení na UDMA33 - což v některých sestavách nemusí HBA správně detekovat, a pak to pohnívá... Chci říct, že nějaký prostor ke vzájemným antipatiím se tam asi najde - a to pomíjím možnost, že je operační systém zamčený (licencovaný) na model a sériové číslo disku apod.

Dal by se dokonce najít hardware, na kterém by s trochou štěstí jel původní OS na holém železe: Win95/98 jede na procesorech Vortex86DX od taiwanské značky DMP / boardech a počítačích zn. ICOP. Mívali v sortiemntu i nějaké "panelové" modely (jako monitor se zabudovaným počítačem). Otázkou je, co původní HMI hardware obsahuje za speciální periferie. Třeba sériové porty s podporou RS232/RS485 jsou dodnes běžnou základní výbavou průmyslových PC, ale i zde se ďábel může skrývat v detailech (není standardní API pro přepínání RS485 RX/TX).

Kromě běhu na holém hardwaru se nabízí k debatě varianta, pořídit nějaký moderní ATOMový stroj a staré widlows v něm rozjet v nějaké emulaci/virtualizaci. Třeba QEMU-KVM má jako jeden z emulovaných čipsetů na výběr Intel 440, což je něco z dob Pentium II pokud se nepletu. Vyvedení venkovních rozhraní z virtuálu by nemusel být smrtící zádrhel.

Všelijakých kapacitních a formátových předělů bylo v historii disků a souborových systémů povícero...
Konkrétně o velikost sektoru šlo naposledy u technologie zvané tuším "4k advanced format", tzn. že disk interně používá sektory o velikosti 4 kB (shodné jako velikost stránky MM na x86) - ale i takové disky se v defaultním režimu tváří, že mají sektor o velikosti 512 B, tak jako odedávna IDE disky (a po nich SATA).
Hodně staré BIOSy mohou mít teoreticky problém s veřejně oznamovanou geometrií "255 hlav / 63 sektorů na stopu", která je charakteristická pro IDE a SATA disky mladší než prehistorické (= poté co zvítězila lineární LBA adresace).
Moderní BIOS vezme prakticky cokoli, ale ve starých BIOSech nebyla o překvápka nouze. Některá kombinace "disk vs. motherboard" prostě nešla a basta.

Obecně u NC strojů všeho druhu není úplně radno, omlazovat řídící počítač na vlastní pěst.
Původní výrobce NC stroje má často k dispozici nějakou originální náhradu / upgrade včetně podpory.
26
Software / Re:Seznam.cz kalendář a CalDAV
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 03. 03. 2025, 14:54:01 »
Používám jak již kolega přede mnou psal DAVx5 na serveru s nextcloud(mail-in-a-box). Na mobilu(Lineage) požívám Simple calendar z f-droid(https://simplemobiletools.com/), zatím spolehlivý. Na pc Thunderbird. Zkoušel jsem to i na ipadu a jde to OK. U DavX5 je třeba nastavit, aby se probudil, když jsem na wifi nebo datech(standardně mám vypnuté)...Jediný co mě štve, tak nefachají úkoly na thundebird, ale neřešil jsem to, holt to dávám jako událost do kalendáře...Taky mě rozčiluje, že v mobilu a nexcloudu fachají štítky na kontakty, ale na Thunderbirdu moc ne (musel bych zakládat nový adresář kontaktů a mapovat to tam separé. což se mi moc nechce).
27
/dev/null / Re:Průser: idnes.cz to dostal, nakazil se od seznam.cz
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 03. 03. 2025, 14:24:58 »
Tak změna , ne všechny referery   upozadí cookie redirect , spíš to vypadá že jen referery z vyhledavačů
A nad to ještě navíc: cookie redirect může být demontovám  vhodným "mobilním" user-agentem
28
Vývoj / Re:Framework Bottle pro Python
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 03. 03. 2025, 13:56:18 »
Kde (v síti) to provozuješ? Na routeru, ws, nebo izolované krabičce,v Dmz?
Vážně to považujete za bezpečné v produkci a přístupné rovnou z webu?

Jde vidět, že sis doma ještě nikdy nic nevyráběl, protože neznáš jeden trik. Tak třeba někdy poznáš.

Jaký trik nezná ten Ital?

cpu:
Co je špatné, na co narážíš? (2 příspévky : "Vážně...?" a  odvahu...srágorky)

Napadá mě jen ty možné infikované balíčky,závislosti( týkalo se konkrétně nodejs)
A co myslíš to chmodisti?
29
Vývoj / Re:Framework Bottle pro Python
« Poslední příspěvek od Bystroushaak kdy 03. 03. 2025, 13:35:08 »
Bottle momentálně nepoužívám, ale používal jsem ho víc jak 5 let na hostování mého webu a blogu, a taky k několika REST endpointům. Poslední dobou používám všude Flask, převážně protože jsem s ním později dělal v práci víc a zvykl jsem si na něj.

Nevím moc co o Bottle říkat, ten kód je jednoduchý (4563 řádek v jednom souboru), což je sice na jednu stranu výhoda (já jsem se v tom hodně hrabal a dělal třeba s introspekcí automaticky generované UI pro REST), na druhou stranu mi přijde že to dneska skoro nikdo nepoužívá a jakmile budeš chtít něco složitějšího, tak smůla, vyrob si sám. To mě časem přestalo bavit.

Dále se mi nelíbí nějaké věci, co jsou udělané Flask-way, jako třeba že když z restu vrátím Dictionary, tak nevím kterou chytrou hlavu napadlo, že Flask implicitně převádí datetime na nějaký pofiderní imperiální textový formát namísto ISO. A nebere mi můj custom JSON encoder, nevím proč, už se mi to nechce řešit.

Potom se mi nelíbí, že pro errory implicitně vrací HTML stránku a nikoliv json, určitě to jde změnit, ale prostě štve mě to že se to tak implicitně chová, navíc je to archaická věc.

A další drobnosti, jako třeba že mi stejně nefunguje life reload a musel jsem ho vypnout, protože nějaký chytrák udělal plugin pro scheduler jobů, kterému se pak v průběhu life reload joby načtou 2x a tak se i spouští 2x. Atd.

Ty první dvě věci jsou triviálně řešitelné. Jinak proč by měla být HTML stránka archaická věc?

To poslední zní jako problém dementního pluginu.

Dále pokud vím tak flask obsahuje v sobě nějaký serverside rendering framework, což mi přijde opět poněkud úsměvné - v Pythonu je takový blbý zvyk dělat do-it-all knihovny a je v tom v podstatě horší než Java.

Ses posral, ne? Dělal jsi někdy v Javě web?

Flask závisí na Jinje. To je doslova opak do-it-all.

Vážně to považujete za bezpečné v produkci a přístupné rovnou z webu?

Ano. Nevidím proč by v tom měl být problém. Dělal jsem v několika firmách, kde na tom jela a jede dodneška spousta věcí.
30
Sítě / Re:Zkušenosti s editací BIOSů
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 03. 03. 2025, 13:20:31 »
Tak má to smysl asi jako bělit zažloutlý plast CRT monitoru, Atari,... či měnit hovňáky v nějakém starém Tesla přímači/přehrávači...
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10