Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?
« Poslední příspěvek od harvester kdy Dnes v 10:50:17 »
VoWiFi v pozadí používá klasický IPsec, tak možná zkontrolovat jaký jsou nastavený UDP timeouty v NAT na routeru a prodloužit je, klidně třeba na 15 minut, když se ten telefon uspí, tak se moc k častým keepalive mít nebude. Pokud NAT dělá operátor, tak si pořídit veřejnou adresu co bude zakončená na vlastním routeru, aby tohle bylo pod kontrolou.

Vyzkouším, veřejnou IP mám, ale router na střeše má ISP, tak pošlu požadavek, mikrotik dole mám já.
2
« Poslední příspěvek od harvester kdy Dnes v 10:44:20 »
Jako první možná nejlevnější řešení bych zkusil jiný router. Já třeba měl problém s VoIP aparáty se starým dlinkem a když jsem místo něj dal levný Mikrotik, problém ustal.

Vyzkoušeno, 2 TP-Linky, nyní Mikrotik, stejné.
3
« Poslední příspěvek od harvester kdy Dnes v 10:42:51 »
Kdyz vidim Voda.., nestacilo by jen zmenit operatora?

Nesouvisí to s operátorem. Měl jsem léta Vodafone, nyní T-Mobile, problém s Wifi voláním je stejný.
4
Software / Re:Hardwarový video decoding na Firefoxe
« Poslední příspěvek od hungarec kdy Dnes v 10:01:34 »
Firefox umí decoding H264, H265 (HEVC), VP8, VP9 i AV1.
To stejný umí i ta grafika RTX 5060Ti, která má NVDEC 6. generace
https://developer.nvidia.com/video-encode-decode-support-matrix

Problém bude v SW části, patrně na nVidia straně. HW akcelerace videí ve Firefoxu má fungovat přes VAAPI tak se podívej jestli ho máš zapnutý jak ve Firefoxu (about:config) tak ho podporuje tvůj nvidia driver.
Bylo tady o tom nějaký povídání:
https://www.root.cz/zpravicky/experimentalni-akcelerace-videa-pred-va-api-nad-nvdec-nejen-pro-firefox/
https://github.com/elFarto/nvidia-vaapi-driver

BTW co máš za procesor? Nemá iGPU která ty formáty umí akcelerovat také?
Jde vůbec v Linuxu používat iGPU když je v PC strčená zároveň i NVIDIA karta?
5
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od czmiho kdy Dnes v 09:29:32 »
Vykriky "uz to zpomaluje" slysim uz dlouho, po vydani chatgpt 5 dokonce byly zvesti o regresi. Pomalu se z toho stava meme. Zatimco par tydnu stary claude 4.6 a den stary gemini 3.1 pro vesele pokracuji v exponenciale.

Na strop se narazi, to je jasne. Otazka je kdy. Protoze pokud to bude po delsi dobe, nez 2-3 roky, tak budeme jako programatori v hajzlu jako Baťa s drevakama.
6
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:00:42 »
Máš pravdu, správně se má válet někde na jachtě a zákazníci mu mají být u zádele...
7
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 08:27:31 »
... AI taky narazí na fyzikální limity (nejspíš spotřeba energie). ...
eee ... a uz se stalo. Staci se podivat na propady cen akcii "aickovych" firem. Oni kupodivu totiz akcionari chteji penize vydelavat, ne je ve velkym utracet s naprosto nulovym vyhledem, ze je nekdy jeste uvidi.

A dokonce na to uz i ledaskde zareagovaly ceny HW, sice je to porad jeste silene predrazeny, ale zahlid sem poklesy cen o vpohode 20%, coz pri tech prepalenych cena dela klidne 10k+.

Jestli je to jen kratkodoby nebo trend se jeste uvidi, ale ja to vidim na poradnej sesup a hromadu krachu.
8
Vývoj / Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 08:16:28 »
Mě náhodou baví, hledat ve vaší debatě stopy alegorie původního tématu :-)
9
« Poslední příspěvek od EmilySlark kdy Dnes v 08:04:11 »
Co myslíte, seberou nám jazykové modely práci, resp. dojde k radikálnímu snížení poptávky po vývojářích? Mě ten hype čím dál tím víc straší.

Já se 15 let snažím podrobně nastudovat každou věc, dělat různé úvahy a zkoumat best practices a najednou tu jsou vibekóděři, kteří generují kód iterováním mezi agenty a pushují ho do produkce a o implementaci se nezajímají. Zrovna na CZ YT/Herohero scéně je pár nejmenovaných.

Tak mě napadá, jestli si pod sebou nepodřezáváme větev. Stejně tak jako u kurzů programování, kdy každej nadšenec chce učit ostatní a nahnat je k sobě do oboru, ale tím si paradoxně vytváří konkurenty.

Já sám používám jazykové modely zatím dost omezeně, protože musím pracovat na komplexním spaghetti systému bez testů. 90% práce je udělat drobnou změnu někde uvnitř a ta se může projevit na různých externích systémech a často bych to ani nedokázal popsat promptem. Nebo pracuji s málo známou knihovnou a efektivnější je pro mě použít hlavu a dokumentaci než Copilot. LLM mám spíš pro:
- Přehled a efektivnější nastudování problému (místo procházení Stackoverflow a napasování to na můj příklad atd.)
- Hledání bugů, které v kódu "nevidím"
- Psaní jednoduchých nezáživných snippetů
- Psaní nebo výcuc z dokumentace
Hele, úplně tě chápu a ta úzkost je v téhle chvíli hodně běžná. Sám to vidím podobně. Na jednu stranu je fascinující sledovat, co ty nástroje umí, na stranu druhou to vzbuzuje pocit, že patnáct let sbíraná moudrost najednou ztrácí cenu. Jenže ono to tak úplně není.

Právě ten tvůj popis práce – komplexní spaghetti systém, externí závislosti, málo známá knihovna – je přesně ta realita, kde LLM selhávají, protože nemají kontext a nevidí souvislosti. Ti "vibekóděři", co generují jednoduchý kód a tlačí ho do produkce, narazí přesně na těchto místech. Ty řešíš věci, které mají váhu. Když se ti podaří rozsekat ten spaghetti kód na menší části, LLM ti najednou začnou dávat smysl i u složitějších věcí. Ale pořád budeš potřeba ty, kdo to poskládá dohromady. Spíš než že by nás to nahradilo, tak to posune laťku. Práce bude míň o psaní základních snippetů a víc o navrhování architektury, hledání souvislostí a řešení nestandardních situací. A to jsou přesně ty věci, které děláš teď a které tě dělají nenahraditelným.
Jasně, že tě to děsí, kámo. Koukáš na ty šílený dema, kde někdo za tři minuty vygeneruje web, na kterým bys před rokem strávil tejden, a říkáš si, jestli náhodou nestuduješ mrtvej obor. Přesně tím si teď prochází spousta lidí, co to s tím kódováním mysleli vážně.

Ale tady je věc, kterou ti v těch nadšeneckých videích neukážou. Až ten vygenerovanej kód spadne v produkci, protože nepočítal s okrajovým případem, kterej v týhle konkrétní firmě nastává každej druhej den, tak ten "vibekóděr" bude koukat jak z jara. Ty ne.

Tvoje patnáctiletá zkušenost není o tom, že umíš napsat for loop. Je o tom, že víš, co se může posrat. Že cítíš, kdy je řešení elegantní a kdy je to jen dočasná lepenice, která za půl roku vybouchne. Copilot vygeneruje kód, ale neřekne ti, že zrovna tenhle přístup ti za tři měsíce znemožní přidat novou featuru.

Ty nejsi nahraditelnej psaním snippetů. Jsi nahraditelnej tím, že umíš přemýšlet v souvislostech, který žádnej trénovací dataset nemá. A to ti jen tak nikdo nevezme.
10
Studium a uplatnění / Re:Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Poslední příspěvek od Ink kdy Dnes v 07:39:00 »
Kód: [Vybrat]
pokud voda bubla ... nalej ji do hrnku
pokud ne, bez o krok zpet
Je vidět, že ses tu algoritmizaci neučil déle než těch tvých deset minut.
Pokud bys jí totiž pochopil, použil bys tvar
Kód: [Vybrat]
dokud voda nevře
Dokud voda nevře, dělej co?

To vypadá na otravu Pascalem.  :P
Stran: [1] 2 3 ... 10