Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy Dnes v 08:54:36 »
Pokud tu barvy dokážete zapsat pomocí 8bitových RGB složek, tak ji 8-bitový monitor vždy nějak zobrazí (na místě kde má být, nějaká barva bude).
Vás předpokládám trápí, že v PC režimu ta barva vypadá jinak, než je vaše představa získaná z Mac monitoru.
Obávám se, že takhle od stolu nelze určit které zobrazení té RGB definice barvy je objektivně správnější, pokud není daný monitor zkalibrovaný s pomocí nějakého vzorníku.
Takže je jen o tom, že změna barev na 8bitovém monitoru není zcela plynulá a ten Dell monitor v PC nastavení zobrazuje ten váš odstín jinak, než je vaše představa z MAC režimu, a nezobrazí ji ani při pokusu o ruční doladění RGB hodnot v PC, protože v tam má mezi dvěma hodnotami zrovna mezeru.
Pokud to chcete kvůli zobrazení ostatní, nemá smysl to řešit, stejně každý ten odstín uvidí trochu jinak.
Pokud jen pro sebe, tak co by vám mohlo pomoci, je nějaká ruční korekce pomocí kalibrace, podobně jako se to změní v MAC režimu - posunout to tak, aby tato barva byla pokrytá a mezery byly někde vedle.
2
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy Dnes v 08:53:26 »
TL;DR jako záloha jiného připojení - dobrý. Jako dočasné primární připojení - dobrý. Jako stabilní a dlouhodobé připojení - nevím, nevím, dá se, ale žádná lahoda to není.

Mám neomezený 5G na jednom místě od T-Mobile (tarif neomezený internet XXL nebo jak se to jmenuje). Modem bez externí antény dával 80 Mbps download, 3 Mbps upload. Je to v zástavbě, kousek od vysílače, síla signálu je 50 % a další parametry indikují potřebu venkovní antény (jsem cca 1km vzdušnou čarou od vysílače). Po připojení externí antény (vnitřní) se dostanu na 150 Mbps download a 6 Mbps upload (síla signálu je 75 %). Ještě zkusím venkovní anténu (až se domluvím s majitelem budovy).

Latence není na hraní FPS. Rychlost jde, ale jak již bylo zmíněno, je tam určitý náběh. Nedostanete 150 Mbps hned, ale postupně to roste.

Stejné připojení jsem měl i v jiném městě a tam to fungoalo bez nejmenších problémů (150/80 apod. žádný problém).

Chce to vyzkoušet. Záleží kde je vysílač, kolik jich je v okolí, kolik lidí ho používá, apod. Bez vyzkoušení bych to do toho rozhodně nešel.

Lepší vrabec v hrsti (50/5 kabel) a než holub na střeše (5G).
3
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy Dnes v 08:48:45 »
Pokud se tím plánuješ živit, tak odpověď je "spíš ne". Full-time jobů v Rustu (ne RUSTu btw) je docela málo. Full-time jobů v Javě je hodně. Rust totiž za rychlost běhu programu platí větší pomalostí při psaní kódu (je fakt hodně přísnej) a to se na většině projektů nevyplatí.

jop ,je tak nevyužitelný ze  rust programatori jsou nejlépe ohodnoceni v oboru zatímco ta jista java se nedostala ani do první sedmičky a to tam najdeš jak go tak python + typescript a kotlin a bonus .. scalu
A to jste vzal kde? Zas nějaký pochybný žebříček, který se vždycky co měsíc totálně zpřehází? C++ a Java jsou z hlediska jobu sázky na jistotu a zároveň dobrého ohodnocení. Ani jeden z těchto jazyků přitom nemusím a nedělám v nich, i když se asi připravuju o peníze (duševní zdraví je mi cennější - správný objektový návrh umí udělat málo lidí, rozhodně mnohem méně, než kolik se jich o to pokouší, resp. se to po nich chce - mně tento design programu také není blízký a evidentně ani autorům většiny učebnic OOP; problém navíc je, že jen málokdo si to dokáže sebekriticky přiznat).
4
Bazar / Prodám Calibrite ColorChecker Studio
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy Dnes v 08:22:18 »
Prodám Calibrite ColorChecker Studio (https://www.megapixel.cz/calibrite-colorchecker-studio-x-rite-i1studio). Koupeno 28. 2. 2022 v MEGAPIXELu. Po záruce.

Sonda je plně funkční. Software se stahuje z webu výrobce a odemyká se sondou samotnou (bez připojený sondy nefunguje).

POZOR - mám jenom sondu samotnou a kabel. Všechno ostatní jsem ztratil (stěhování), včetně obalu s protizávažím. Nemá to žádný vliv na kalibraci, jen se sonda musí držet na monitoru (1-2 minuty).

Pošlu kamkoli. Cena 3.000,- Kč.
5
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od perkotik kdy Dnes v 08:19:49 »
1) Pokud nemáte FVE, za průběhové měření se nejspíš platí - viz ceník distributora ČEZ - ZMĚNA TYPU MĚŘENÍ NA ŽÁDOST ZÁKAZNÍKA.
2) Bez znalosti denního průběhu celkové(!) spotřeby v jednotlivých měsících roku nelze spočítat.
3) Spot má obecně smysl pouze pokud je spotřeba koncentrovaná v čase 9-16 a není vyšší v zimě. Optimálně s nízkým tarifem část času 9-16. Do běžné domácnosti bez akumulace určitě ne.
4) Spot jsem s FVE, akumulací a D27d pár let měl. I při téměř optimální regulaci mi vyšla vloni průměrná zaplacená cena na spot stejná jako ceník fix od PPAS, tak jsem zafixoval (dodatečné riziko spot nemělo kompenzaci). Samozřejmě je to jiný případ - elektřinu jsem kupoval během nízkého tarifu v noci.
6
Bazar / Prodám Eizo ColorEdge CS2740 + stínítko CH2700
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy Dnes v 08:05:02 »
Monitor zakoupen 9. 5. 2023 v MEGAPIXELu. EIZO dává záruku 5 let, tj. ještě necelé 3 roky záruky.

Původní cena 37.596 (monitor) + 2.394 (stínítko). Dnes se dá tento set koupit za 38.590 (https://www.megapixel.cz/eizo-coloredge-cs2740-stinitko). Prodám za 19.000,- Kč.

Monitor je plně funkční, bez vad a škrábanců. Usage Time je 4133 hodin (záruka je 5 let nebo 30.000 hodin, https://www.eizo.cz/coloredge/cs2740/technickeudaje).

Monitor je v Dobrušce. Bohužel už nemám originál krabici = nemůžu poslat = osobní předání. To může proběhnout nejen v Dobrušce, ale klidně dovezu do Rychnova nebo Hradce Králové.
7
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 06:58:12 »
Pro majitele bude vyšší hodnota nemovitosti znamenat vyšší nájemné. Mějte tedy připravenou odpověď na logickou otázku: O kolik vyšší nájemné budete ochotni platit, pokud nebudete muset topit v kamnech typu Petry, a místo toho budete mít v bytě automatický kotel nebo centrální vytápění?

...asi na tehle urovni se tu ted pohybujeme.
Samozrejme, ze optika zvysuje atraktivitu nemovitosti, coz vam potvrdi kazdy, kdo musi zit s nahrazkou typu (ruzne pomaleho) 5G modem za oknem, protoze jinou rychlou alternativu nema.
Samozrejme, ze je v zajmu majitele nechat si optiku zavest dnes zdarma (v ramci masivniho zrizovani). Imdividualni zrizeni pozdeji bude majitel muset platit ze sveho.

Pokud je majitel zabedneny, zkuste mu zavedeni optiky zkusit prirovnat k telefonizaci v 90. letech - odmitl tehdy majitel nechat si zavest telefonni kabel, pokud mel tu moznost?

(A jen dodam, ze moji sousedi duchodci CETINu souhlas se zavedenim do svych domu dali, protoze o tom uvazuji pragmaticky.)
8
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od JanBenicek kdy Dnes v 05:28:03 »
Nevím jak dotazovaný, ale osobně mám spotřebu cca 9MWh (Tepelko je žrout) a kilowatu od ČEZu za 5,5Kč. A to zvažuji přesun k EONu kde bych s cenou šel ještě o korunu dolu.
Takže ale asi máte nějakou jinou sazbu než D02d. Protože když to vrazím do srovnávače ERU se sazbou D02d, tak se na tyhle ceny nedostanu ani náhodou.

D57d, loni jsem měnil z 02 na 57, což mi zlevnilo o cca 1,2Kč/kWh, takže ani tak to nevychází přes 7Kč/kWh
9
Hardware / Re:Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 01:31:09 »
To bude nějaká ptákovina v tomhle konkrétním případě.

To nastavení MAC/PC přepíná gamma křivku (gradaci z černé do bílé) mezi 1.8 a 2.2.
Všechny novější Macy (asi 15-20 let) používají stejný standard jako PC, tzn. sRGB prostor a 2.2 gammu, protože to byl strašný opruz pořád řešit u monitorů na obě platformy.
To že vidíte nějakou světle růžovou, jen když to přepnete do (legacy) Mac režimu, mi přijde spíš workaround, který rozhodí i ostatní barvy, než řešení původního problému.
Monitor by měl být i v PC módu a tyhle barvy normálně zobrazit (stejně jako na Windows). To, co ovšem občas nastává je, že se při používání různých adaptérů a HDMI někdy do počítače (ať už je to Mac nebo PC) nepřenese korektně EDID, a počítač si pak třeba myslí, že displej je televize s omezeným rozsahem nebo místo RGB používá YPbPr režim s rozdílovými složkami. Při konverzích barevných prostorů, pak může nastat třeba clipping, kdy to tyhle světlé barvy zobrazí jako stoprocentní bílou.

Mrkněte se na macu do Utility > System Information.. V něm je pak sekce Graphics/Displays. Tam by vám to mělo ukázat víc o aktuálním režimu.
Pokud tam narazíte na problém, možná bych zkusil jiný adaptér USB-C na HDMI, nebo ještě líp kabel USB-C DisplayPort např. https://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=5555
Většinou to s DP těmihle problémy netrpí.
Také pokud jste to zkoušel ještě poladit, abyste viděl barvičku, před porovnáváním bych na monitoru ještě preventivně resetoval nastavení.
10
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od mm212 kdy 28. 09. 2025, 23:21:09 »
Pokud se tím plánuješ živit, tak odpověď je "spíš ne". Full-time jobů v Rustu (ne RUSTu btw) je docela málo. Full-time jobů v Javě je hodně. Rust totiž za rychlost běhu programu platí větší pomalostí při psaní kódu (je fakt hodně přísnej) a to se na většině projektů nevyplatí.

jop ,je tak nevyužitelný ze  rust programatori jsou nejlépe ohodnoceni v oboru zatímco ta jista java se nedostala ani do první sedmičky a to tam najdeš jak go tak python + typescript a kotlin a bonus .. scalu
Stran: [1] 2 3 ... 10