11
Hardware / Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 11:27:33 »Levná a spolehlivá varianta je treba HP P410, nebo novější modely s kondenzátorem místo baterie. V Linuxu je utilita pro ovládání, umí to SAS i SATA. Zatím mě nezklamal...
To je sice laciná varianta, taky jsem jich pár měl v serverech, ale generačně přesně na úrovni těch LSI 2108, co jsem zmiňoval. Je to fakt stará modelová řada (15 let) - takže na dnešní poměry i relativně pomalý čip, žádné specifické optimalizace pro SSD (byť se to týká hlavně RAID levelů s distribuovanou paritou). Stejné problémy jako ty stará LSIčka, ofiko drivery na nové Windows nejsou podporované (poslední byl tuším na Server 2012/Win 8 ).
Možná by byly nějaké základní drivery pro blok. zařízení na Windows Update serverech, ale spíš bych na to nesázel.
Zrovna třeba u Win 10/11 jsou minor verze (aka 24H2) pro tenhle starý hardware konečná, protože když je tam nějaká změna, tak MS ty drivery už neupraví, jen je distribuuje, a vendor to má jako EOL.
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/hp-smart-array-p410-raid-controller-stops-working/9da709b1-905c-41e5-bef8-0efb688a2cb8
Stejně jako u starých LSI to sice na Linuxu obecně chodí, protože to má na rozdíl od novějších HP kontrolerů in-tree hpsa modul. Nicméně i ten je s rezervou a záleží na distribuci, třeba Debian, Arch atp. to žádným způsobem neomezuje.
Nicméně třeba z RHEL (a klonů mimo poslední Almy) tyhle starší kontrolery (hpsa, LSI starší architektury), FC HBA (Qlogic, Emulex) je už před šesti lety vyházeli s tím, že jde to legacy HW a maintaineři, co byli od vendorů, už je v jádře neaktualizují (tzn. opravy a testování pouze na dobrovolnících).
Takže za mě by to bylo v pohodě tak na server s točivými disky, kde by mi šlo o cenu, připadaně použití nějakého zbytkového HW, s nějakou komunitní Linux distribucí.