Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Silent data corruption
« Poslední příspěvek od trodden passive kdy Dnes v 19:26:41 »
Zdravím,

Měl bych dotaz.
Data uložená na NAS (2disky, raid1,LVM) se budou kopírovat přes smb do VM běžící v Proxmoxu (2disky raid1,LVM, ECC paměť).
Může po cestě nebo při zápisu dat dojít k poškození dat, aniž bych se o tom dozvěděl, tzn. bez nějaké chybové hlášky?
Co jsem googlil, tak snad u zápisu s ECC paměti by to mělo být ok, ale nedohledal jsem jestli na zdroji a po cestě přes smb probíhá nějaké ověření.
2
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 19:13:08 »
A nedá se to jednoduše obejít použitím vlastního DNS serveru na routeru?
Proc bys neco obchazel? Pokud ti to tam nepujde, proste pockas a za nejaky mesic to zrusis :)
Dle toho co jsem letmo videl, cenu mit uz moc lepsi nebudes a na trhu najdes lepsi ISP nez tohle :)
3
Distribuce / Re:Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 19:08:14 »
Jo vlastne jeste jedna vec - windows 10 potrebujou postelovat nejaky boot parametr aby nabootovaly s 32GB ram (16GB jedou
To se týká tohoto konkrétního typu PC?
Tezko rict, bud vlastnost toho hardware nebo bug v biosu nebo kombinace, fix tady https://www.reddit.com/r/HomeServer/comments/v3ft2a/comment/kscrkrq/ asi je treba omezit pamet shora na adresovy prostor 32gb. linux tu pamet nad to vynecha automaticky,
4
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 19:05:43 »
"Sára z týmu JON.CZ" nám tady napsala hezké PR kecy, ale pak se ztratila jako pára nad hrncem. Asi se radí s krizovým manažerem, co má říkat, protože to začíná vypadat na pěknej prů*er. Dalších informací a odpovědí na otázky se tak asi nedočkáme.

Vzhledem k tomu, že to celé pěkně smrdí, podal jsem podnět k prošetření na ČTU.
Urcite budou psat, psal tak i 365internet. Kazdopadne ne vsichni maji takove pravni povedomi, takze prvne chci podekovat ze jsi se o to zajmal a pokud budes ochotny, budeme radi, kdyz jsem jeste napises jak to dle prava je  :)
Nyni jedine pockat do Unora.
Co se mi nelibi, ze ti okamzite poslal Metronet vypoved, pokud jsi ucinil jen dotaz.
Proste nemam z toho dobry pocit a pro precteni ruznych recenzi po internetu, nema ani ten JON moc dobre reference.
Momentalne se me to nehodi aktivne resit, takze musim stejne dva mesice pockat a maximalne mohu nadavat.
5
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy Dnes v 18:07:18 »
Taky už to pár dnů řeším.

Metronetu jsem vysvětlil, že mám s nimi uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a mám-li se stát zákazníkem JONu, jak mi tvrdí, náš smluvní vztah by měl skončit, např. výpovědí smlouvy. Obratem jsem tedy dostal "výpověď dohodou k 31.1.". To je problém, zaprvé protože výpověď smlouvy je jednostranný akt a nelze ji provést dohodou, zadruhé protože výpovědní lhůta je sjednána v délce 30 dnů a tako by to vycházelo na 10 dnů. Takže mám za to, že taková výpověď je neplatná, smluvní vztah trvá a výpovědní lhůta neběží.
Na to si dejte pozor, pokud se nějakým legálním způsobem vaše smlouvy neukončí, smluvní vztah trvá se všemi závazky. Za rok, za dva, může přijít nějaká faktura, například...

Dále jsem zkoušel zjišťovat inforamce u JONu. Člověk na zákaznické podpoře byl zmatený. Věděl o co jde, ale současně nic nevěděl. Tvrdil mi, že zůstanu zákazník Metronetu a současně, že se stanu zákazníkem JONu. Skončili jsme to s tím, že se musí zeptat nadřízeného pracovníka.
Dostal jsem od JONu uvítací SMS a e-mail. Takže jsem v odpovědi položil jasně formulované otázky, ale na ty zatím nemám odpověď. Je to bez reakce.
Například by mě náramně zajímalo, proč bych měl platit za služby na účet JONu, když s nimi nemám smluvní vztah. A ČOIku by jistě náramně zajímalo, proč JON fakturuje služby, na které nemá smlouvu.
Na to si dejte pozor, dokud nemáte s JONem smlouvu, nejste jeho zákazníci a neexistuje právní titul k tomu, aby vám něco fakturovali a vy jim platili.
Pro případ, že by s námi JON chtěl nějaké smlouvy uzavřít, chybí základní dokumenty - návrh smlouvy, technická specifikace služby (IP adresy, IPv6 atd...), obchodní podmínky, ceník...

Také jsem mluvil s člověkem z technické podpory JONu. Ptal jsem se ho výslovně na IPv6 a tvrdil mi, že to není problém, že IPv6 bude. No nevím, když vidím ten další zmatek, raděj bych to měl písemně.

"Sára z týmu JON.CZ" nám tady napsala hezké PR kecy, ale pak se ztratila jako pára nad hrncem. Asi se radí s krizovým manažerem, co má říkat, protože to začíná vypadat na pěknej prů*er. Dalších informací a odpovědí na otázky se tak asi nedočkáme.

Vzhledem k tomu, že to celé pěkně smrdí, podal jsem podnět k prošetření na ČTU.

Dále je tato 'záležitost' zajímavá v rovině ochrany osobních údajů.
JON mě kontaktoval SMSkou i e-mailem. Zná moje jméno, tel. číslo i e-mailovou adresu. To všechno jsou osobní údaje. Zajímavý je na tom fakt, že já jsem jim je nesdělil, ani neudělil souhlas s jejich zpracováním. Zjevně je JONu někdo musel předat. Metronet, kdo jiný, že?
No a když se podíváme do dokumentů Metronetu, sice zjistíme, že existují třetí osoby, kterým Metronet oprávněně předává osobní údaje, je tam jejich seznam, ale JON v tom seznamu není. Z toho by se dalo dovodit, že Metronet JONu osobní údaje předal neoprávněně a JON je neprávněně zpracovává. To by zase mohlo zajímat ÚOOÚ.

Celá tato akce je přehlídka naprostého diletantství a amatérismu.

Působí to na mě dojmem, že majitelé Metronetu a JONu se na nějaké fakt husté párty nafrkali kokešem a udělali fakt hustej bussiness s tím, že je to lidem stejně fuk a sežerou jim to. Nebo nevím jak si to mám jinak vysvětlit.
6
« Poslední příspěvek od Libor kdy Dnes v 18:02:51 »
https://www.jon.cz/files/downloads/zmeny_internet_JONCZ_2.pdf

Jestli to správně chápu, tak od 1.1.2022 nasadili fixlující DNS (a/nebo transparentní proxy) všem a bez ptaní.

A nedá se to jednoduše obejít použitím vlastního DNS serveru na routeru?
A pokud by to dokonce i kradlo DNS dotazy vlastního DNS serveru, tak použít DoT?

Jasně, není to řešení pro BFU, ale ti ani neví co DNS je, takže je to netrápí.
7
Hardware / Re:Kde sehnat normalni PC skříň?
« Poslední příspěvek od Agah kdy Dnes v 17:42:01 »
Chieftec CG-04B-OP, jedna z posledních normálních midi skříní na FullATX desku. USB 2x + 2x. Kvalita přijatelná. Blbě se shání.
8
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 16:52:09 »
Me se to nelibi spis i tim, ze to prislo tak nahle, ne treba s tim jak psali, ze to bude mit Dragon a mam pocitat ze treba v lete uz to tam prejde a pokud budu nespokojen, ze mohu odejit.
Tady to vypada ze Dragon je poslal do haje, takze sehnali jinou mene znamou firmu co chtela lidi a proste uz nebyl cas, nechteli to tahnout, tak to tam soupli.

Ted tak holt jedina cesta je pockat, vyzkouset to, zkusit zjistit info a pokud to treba za ani dva mesice nebude ok, tak to zrusite  :)
9
Hardware / Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 16:38:06 »
Ok, mám modem, za tím může být obyčejný počítač, mobil, raspberry, arduino. Co to prosím znamená "něco dostatečně kompatibilního" ?  Jaká jsou parametry které musím splnit? Je na to nějaká wiki, RFC nebo tak něco?
Oplne obycejne PC ti stacit bude, to ze sezenes obecne kompatabilni aplikaci, o tom dost pochybuju, protoze opove si tak nejak delaji co chteji a ackoli na vsechno existuji standardy, tak oni si je ruzne ohybaji.

Proto se ti mimo jiny muze stat, ze kdyz si koupis telefon, nemusi ti v sitich fungovat.

Samozrejme si muzes hrat a doufat, ze to co si vyzkoumal, bude jeste za tyden pravda.

Tady si dovolím polemizovat, podle mého když dám čistě datovou SIM mobilního operátora (třeba datamánii) do mobilu jako jedinou simku, tak na tom mobilním telefonu můžu přijímat hovory. Stejně tak jsme viděl i aplikace nějakých IOT bran, kde se zavoláním (prozvoněním) na tu datovou sim něco aktivovalo.

Proto by mě zajímalo podle čeho operátor usoudí, že to zařízení má ty "dovednosti". To sděluje už modem při připojení do sítě anebo v rámci nějaké vyšší vrstvy?
Zarizeni zadny schopnosti nedeklaruje, opovi je to uplne jedno. Funguje to uplne stejne jako treba wifi ... mas pocit ze by klient APcku posilal nejaky svoje schopnosti? Proste se pripoji a datuje. Telefony funguji presne stejne. Kazdy jeden se i zcela bez sim pripoji k siti. A i bez sim muze (a musi) obratem komunikovat. Simka jen plni roli loginu na jehoz zaklade se nekde na centrale rozhodne, jestli se treba dovolas jinam nez na 112. A i na to volani na 112 musis v G5+ mit IPcko a data.

V sitich muzes pouzivat trebas 802.x ... a na zaklade toho jak se ta vec prihlasi nebo neprihlasi ji umoznis nebo neumoznit pristup do nejakych casti site. Pripadne ji treba omezis dosazitelnou konektivitu atd atd ....

Ale vubec te nezajima co ta vec umi nebo neumi, to je ti uplne ukradeny.

Čistě datová SIM karta hovory...
Znova NIC JAKO DATOVA SIM NEEXSTUJE nikdy neexistovalo a nikdy existovat nebude! Z kazdyho telefonu se da volat i zcela bez SIMky, a tudiz se s kazdyho da volat i s libovolnou SIMkou, ono se i na kazdej telefon da zavolat i kdyz v nem ta SIMka neni. Pro vlastni vytoceni/spojeni hovoru se uz davno telefoni cislo vubec nepouziva. Nebo si jako myslis, ze kdyz vytocim na nejakyho sipovyho klienta 8 ... tak ze se nekde o 8 pozic pootoci nejakej volic?

Ke spojeni hovoru na libovolnyho SIPovyho klienta staci znat jeho IPcko, coz si kazdej jeden muze otestovat klidne ted hned doma. Neni potreba zadna ustredna, zadny slozity konfigurace.

Funguje to proste tak, ze kdyz klient A odesle pouzadavek na telefoni cislo X ... tak si server v databazi najde prislusne ID ... (kterych muze byt libovolne mnoho) a zahaji komunikaci s tim, ze jim vsem oznami ze je tu pozadavek na spojeni. A presne totez muze udelat i na zarizeni, ktery zadny cislo nemaji.

Byt jak sem psal, telefonaci bez cisel neumej fungovat a tak je pridelujou uplne vsemu. Vsak i telefoni ustredny se konfigurujou tak, ze do nich vytacis telefonem cisla ... (a daji se tak namnoze i snadno hacknout)
10
Hardware / Re:HP Z440 na doma - je potřeba něco nastavit, povypínat?
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 16:23:45 »
Nevim jak toto ale pred lety mel HP v EliteBook bug, kdy pokud bylo zapnute AMT a byl si na verejne ip, mohl ti nekdo ovladat stroj i bez znalosti hesla, takze bych zkouknul jestli nemas v biosu zaple to ;⁠-⁠)
Stran: [1] 2 3 ... 10