Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / Conky monitoring teploty CPU a GPU
« Poslední příspěvek od František Bublík kdy Dnes v 11:41:30 »
Zdravím,
laptop Thinkpad T590 a na něm Linux Mint 22.2. V conky.conf mám "${hwmon 7 temp 1}°C" pro odečítání teploty CPU. Vydedukoval jsem, že hodnota se načítá z adresáře
/sys/class/hwmon/hwmon7 což je link na /sys/devices/platform/thinkpad_hwmon/hwmon/hwmon7.
Potíž je v tom že po každém vypnutí a znovu zapnutí notebooku se  mění číslo adresáře, někdy hwmon3, jindy hwmon4 a někdy hwmon7. Je to prkotina, ale musím vždy ručně přepisovat číslo adresáře v conky.conf což bych rád nějak obešel.
Zatímco v /sys/class/hwmon/ je těch adresářů 0-9, v /sys/devices/platform/thinkpad_hwmon/hwmon/ je vždy jen jeden adresář (např hwmon7) ale po nabootování se mu mění číslo. Netuším, proč se to děje, neřešil tu prosím někdo něco podobného?
2
Software / Re:Použití čipové karty v mobilu
« Poslední příspěvek od ajajajaj kdy Dnes v 11:35:06 »
problem je v tom, ze se pokousis zprovoznot vec, ktera se da zprovoznit v libovolnem operacnim systemu, kterym android neni
3
Hardware / Re:Výber UPS k PC domov
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 11:32:18 »
"Eaton Ellipse Eco 650 USB FR"

Zapomněl jsem dodat: bacha má tuším taky ségru bez USB. S tou by nefungoval automatický graceful shutdown počítače.
4
Software / Re:Automatické přehrávání videí v prohlížeči
« Poslední příspěvek od ajajajaj kdy Dnes v 11:29:03 »
zkus jiny prohlic, nelepe takovy, co je vice zameren na soukromi a ma vice moznosti nastaveni + user agent switcher, pro weby trvajici na tech "spravnych" prohlizecich, doporucuji vivaldi
5
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 11:18:25 »
Baterky: standardní UPSková baterka je 7 nebo 7,2 Ah. Zcela běžně se řadí do série. Kdysi jsem viděl asi 40kW UPS, kde byly série dlouhé asi 400V. Jinde mám starou rackovou APC SmartUPS, ve které mám tyhle baterky 2x2=4 (dva sériové řetězy po 2 kusech, spojené natvrdo paralelně).
Konkrétně bych zmínil značku Yuasa - kvalita podobná jako Panasonic, ale menší příplatek za značku. Opakovaně kupuju Yuasa NP7-12 a nikdy mi nevydržely míň jak 5 let. Když kupujete náhradní baterky, pozor na dvě velikost faston vývodů: tuším 6.3 vs. 4.8 mm. Yuasa NP7-12 má 4.8, NP7-12L má 6.3.

EATON UPS 9E 1000i Rack 2U má 80mm ventilátor a dělá randál jako prase.
Přitom fouká studený vzduch, a krásný chladící tunel uvnitř (na tranzistorech) je studený.
Ventilátor se dá nahradit pomalejším a tišším, aniž by to objektivně vadilo chlazení - ale ventilátor má čidlo otáček, a když dáte citelně slabší náhradu (která objektivně zcela stačí) tak firmware držkuje že vadný ventilátor :-( Za mě to je naschvál kurvítko, aby zákoši brali dražší modely UPS se spojitou regulací otáček.

Taky mám u jednoho samostatného toweru "Eaton Ellipse Eco 650 USB FR". Mám ji chvilku, baterka je zatím původní, jenom jsem se podíval dovnitř hned když byla nová (sem byl zvědavej no).
Konstrukčně je to ohavný plasťák. Měnič je vysokofrekvenční = žádné těžké 50Hz trafo.
Ohledně součástkové základny si nedělám iluze.
Nemá ventilátor = je tichá.
"FR" = francouzské zásuvky.
Má USB port, dá se v Linuxu opracovat open-source softwarem NUT, driver usbhid-ups . Asi bych někde vyštrachal i konfigurák...  pro Windows má tuším Eaton svůj software.

Obecně výdrž UPSky je daná hlavně kapacitou baterky. Krát drobné rozdíly v účinnosti. Standardní UPSková gelovka má jmenovitých 12V / 7 Ah. Ve větších UPSkách je jich několik kusů.
Na příslušný výkon a pár minut času bývá bohužel spočítané i chlazení offline UPSek - takže připojit baterku z traktoru je riziko, že to měnič nedá tepelně (v režimu "záloha aktivní"). UPSky s dvojitou konverzí by to měly dávat v klidu.

Ohledně kondíků... u levných modelů UPS určitě tlačí výrobce na cenu, takže tam budou čínské elyty. Obecně v některých zařízeních je měním preventivně :-) V dnešních konstrukcích jich naštěstí už není tolik (kusů) protože menší kapacity se řeší keramikou. Bohužel každý model hardwaru obdahuje jinou sadu kondíků, takže výměna znamená zařízení rozebrat, zjistit hodnoty a počty původních součástek (případně i změřit skutečná napětí, na nízkovoltových větvích) a pak vybrat něco v TME. Na primár něco od značek Nichicon / Panasonic - volit modely s rozsahem do 105°C a pokud možno low ESR. Na sekundár / malé napětí buď Panasonic FR elyt nebo jakýkoli solid polymer, pokud dává smysl kombinací napětí a kapacity.
6
Bazar / Prodám APC Smart-UPS SRT3000RMXLI - NC
« Poslední příspěvek od Tomas_MyComp kdy Dnes v 10:07:48 »
Záruka. Faktura. Možnost odpočtu DPH.

Jedná se o použité zařízení, komplet repasované s novými bateriemi (záruka 24měsíců).

Součástí nabídky je záložní zdroj, nové baterie, ližiny s úchyty do RACku a kompletní kabeláž.

Po domluvě lze dodat i se síťovou kartou AP9631.

Záložní zdroj ve formátu rack 2U o výkonu 2700 W. Pro snadné ovládání je vybaven LCD displejem. Disponuje dvěma IEC 320 C19 konektory a osmi IEC 320 C13 konektory. Ke vzdálené komunikaci a konfiguraci lze využít síťovou kartu APC AP9631, případně USB port.

ZÁKLADNÍ SPECIFIKACE

Výkon: 3000 VA / 2700 W
Výstupní napětí: 230 V
Výstupy: 8 x IEC 320 C13, 2 x IEC 320 C19
Rozměry: 505 x 432 x 85 mm
Hmotnost: 31,3 kg
Preferuji osobní předání v Praze, po dohodě mohu zavézt v rámci Středních Čech, Prahy-Západ

Cena 29500kč
7
Bazar / Re:Prodám UPS - APC SMT3000RMI2U
« Poslední příspěvek od Tomas_MyComp kdy Dnes v 10:06:02 »
Prodáno.
8
Sítě / Re:Populárně naučná literatura pro záčínajícího síťaře
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 08:04:51 »
Jsou to sice slidy, ale v tomto případě (pokud pamatuji) velmi dobře čitelné i bez té přednášky samotné.  Řada lidí kvůli tomu na jeho přednášky nechodila.
9
« Poslední příspěvek od trodden passive kdy 09. 01. 2026, 23:40:20 »
Poslední info k UPS Volt: některé kusy trpí problémy s elektrolytickými kondenzátory. Celkem 6 kusů je potřeba včas vyměnit. Nic složitého ani drahého.

Týká se to všech typů/modelů nebo jen některých? Popřípadě, má to nějaké varovné příznaky, že už jsou na výměnu?
10
Sítě / Re:Populárně naučná literatura pro záčínajícího síťaře
« Poslední příspěvek od Kit kdy 09. 01. 2026, 22:37:22 »
Chtěl jsem doporučit přednášky Jiřího Peterky z MFF, ale poslední aktualizace byla před deseti lety, nevím jestli to za tu dobu stihlo zastarat.
https://www.earchiv.cz/l226/index.php3

U Peterky bych určitě začal. Většina jeho článků je nadčasová a dodá perfektní přehled o tom, jak síťařina funguje. Doporučuji.
Stran: [1] 2 3 ... 10