Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Starý motherboard
« Poslední příspěvek od Jiří Zelinka kdy Dnes v 21:03:03 »
Všechny zdravím,

při úklidu v domě rodičů se našla základní deska z mého prvního počítače z roku 1992 - 386SX s matematickým koprocesorem a 4 MB paměti. Pokud by o ni měl nějaký fanda či sběratel zájem, přenechám ji za poštovné.

Jirka

2
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od Buldr kdy Dnes v 20:37:46 »
...

Staré APC Smart UPS jsou zlaté (3. generace, u 4. už se začalo šetřit), ty měli ještě originální baterie Panasonic, než do toho postupně začali dávat CBS a Leaf. Leaf ještě jde, ty se tolik nenafukují a nezničí konstrukci, jako CBS, které je takřka nemožné vydolovat bez poškození a pokud je nafouklá baterie s tím nesmyslně pájeným flex kabelem, tak se páčí přes držák dvířek a průduchy velkým šroubovákem, aby to vůbec vylezlo ven. To už je lepší to rovnou vyhodit a koupit třeba Emos jako neoriginální náhradu (špatné nejsou, nenafukují se, ale Panasonic to není).

U Smartek pod Schneiderem je vlastně nutnost to celé rozpárat, vyměnit miniaturní kondenzátory dimenzované na 75 °C (proč jsou u SMD tranzistorů asi netřeba vysvětlovat) k a DC-DC měniče, potom jsou relativně bez problémů (zkrátka ty 750VA s LCD panelem). Když se nevymění (v plánované době se upečou), tak klasicky nastává nepředvídatelné chování, duchařina a ESR vypálí do těžko měřitelných hodnot (pak se člověk nemůže ani divit, kdy vidí zvlnění)  Samotné PCB je o pomalém a dlouhém zahřívání, aby to šlo vůbec bez poškození opravit. Celá ta hrůza zabere asi tak dvě hodiny a všechno pod 200 uF musí ven, ideálně rovnou přidat chlazení, protože jestli se nepletu, tak chlazení měli až 1200VA a více, zbytek se zkrátka peče ve vlastní šťávě.

Sínusová cihla (Smart UPS INET 1000 třetí generace) mi jede 18 rokem, baterie měním vždy s novou pracovní stanicí a před 10 lety prošla kompletní opravou. Strávil jsem nad tím půl dne, ale šlape jako hodinky a čas od času proměřím.

Jak tu někdo psal o nesehnatelnosti Panasonic - musím nesouhlasit, i dnes se dají pořídit pro XY staré modely.
3
/dev/null / Re:rusko prý vypne SIM, kdo nedá biometrické údaje
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 20:09:34 »
proc by nas to melo prekvapovat v zemi, kde se takove veci bezne hlidaji.

me to spis desi v evrope, ze eu chce chat controll, cenzuru socialnich siti, ovlivnovani voleb.

V totalitní zemi, kde nepohodlní lidé padají z oken, mě to skutečně nepřekvapuje a u (post)bolševiků také ne. Ovšem cenzuru se snaží zavádět Evropská Unie, i další demokratické celky. Což už mě překvapuje. Do Chat Control nevidím, nevím jak tedy půjde obejít. Musel bych si to pořádně nastudovat. Ale dost možná to skončí jako nefunkční buzerace (takových zákonů už je více). Ale ono se není čemu divit. Právě šíření dezinformaci, strašení, cílené rozdělování společnosti (víme odkud vítr vane) je možná důvod, proč se o to EU snaží.

Samotné SIM karty u nás v ČR ještě hlídané nejsou, v okolních státech tuším ano, ale nevím přesně. Nikdy jsem to pořádně nezjišťoval. Totalitní režim SIM karty kontrolovat samozřejmě bude.

tak sorry, tohle je ukazka vrcholne debility.
velka britanie za druhe svetove valky nijak nezakazovala poslouchani rozhlasu z nacistickeho nemecka.
takze mas lidem podavat svoje nazory a informace a treba varovat pred nebezpecim, ale jakmile budes chtit vychovavat
lidi pomoci represivnich metod a zakazu, tak to nejsi demokrat ani z jedne miliontiny.
4
Bazar / Re:Sháním starší notebook pro kamaráda na web
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 20:03:11 »
ja ti jeden thinkpad s pouze 8gb venuju.
ted z hlavy nevim ktery to je typ, mam notas v aute.
5
Software / Re:systemd: Failed to write entry to /var/log/journal
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 19:33:31 »
Zdravím,
tak se mi to začlo dít znovu, ale nejspíše jsem objevil čím to je a problém byl nejspíš mezi klávesnicí a židlí. V Mintu jsem měl nastavené zálohy systému (opatření proti totálnímu rozdrbání) přes Timeshift. Při kontinuální práci od cca 15:00 do 23:00 se mi prováděly zálohy které naplno vysosaly volné místo na systémovém disku (zjistil jsem až skrze hlášení Filezilla, kdy mi nešlo upravovat vzdálený soubor na www).

Co je mi divné, tak prohlížeč souborů v Mint hlásil že je tam 8GB volno ačkoli filezilla křičela že je úplně plno 0b volného místa(to jsem kdysi u lidí zažil, že se jim total zasekal systém, protože si data neodlévali na exterňák a filmy stahovali klasika na plochu a pak jim nechtěl naběhnout systém. Dále mě zaráží, že se mi toto dělo i na Kubuntu, kde jsem tyto zálohy vůbec neměl nastavené, ale to připisuji problému s aktuálností ovladačů, nebo Kubuntu prostě dělá něco o čem nevím. Až budu mít někdy čas (a rozjeté nasky:-) ), tak asi koupím ten terák a vyzkouším to na čisté instalaci.
6
Hardware / HP Cashback - vaše zkušenosti
« Poslední příspěvek od leten kdy Dnes v 18:55:46 »
Zdravím,

máte někdo zkušenost s HP Cashback? https://www.hp.com/cz/cashback

Konkrétně:
  • opravdu mi HP při doložení faktury, sériového čísla atd. pošle peníze?
  • co za to ďábel bude chtít?

Díky  :D
7
Sítě / Neschopnost O2 připojit zákazníka k TV
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 18:33:54 »
Ahojte,

mám kámoše a ten má bohužel O2 a ne někoho normálního a nefunguje mu televize. Na O2 lince nejsou SCHOPNÍ telefonovat a musí za ty zcela neschopné zaměstnance volat AI. Takže, za mě, okamžitě zrušit O2 a všechny neschopné zaměstnance okamžitě vyhodit bez možnosti další práce.

Už jsem psal na ministerstvo vnitra a do EU aby okamžitě zakročila nebo O2 okamžitě bez náhrady zrušila.

Jaké máte zkušenosti vy? Nám šlo volat i ve 3 ráno a dneska jsou neschopní dokonce i telefonovat přes den.
8
Bazar / Re:Sháním starší notebook pro kamaráda na web
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 18:04:32 »
"Na web, aby to nebylo otravně pomalé" hlavně nepořizujte úplnou šlupku.

Osobně když se zbavuju noťasu, tak protože se úplně rozpadl. Vzácné kusy se u mě dožijí naprosté morální zastaralosti.
Jestli chcete něco z druhé ruky, zkuste se podívat k firmám, které se prodejem repasů živí. Dostanete na to kousek záruky. A ty stroje jsou údajně z korporací po "hromadné výměně šmahem". Některé nejsou úplně ošoupané.
Nabídnutá cena odpovídá stavu ošoupání :-)
Tak jako tak... počítejte s tím, že SSDčko má nalítáno. Z některých SSD se dá informace o nájezdu zjistit.

Zadejte do Googlu "repasované notebooky" a mrkněte na první dva nesponzorované odkazy.
Na obou webech co jsem namátkou koukal, je podrobný filtr - podle značky notebooku, značky procesoru, rozměru displeje. Setřídit seznam asi od nejlevnějšího.

Osobně tíhnu aktuálně ke značce HP, konkrétně ProBook a EliteBook. U těchto modelů se dá upgradovat RAMka ve dvou SODIMM paticích - což budete nejspíš potřebovat, pokud koupíte kus s méně než 16 GB. Pardon - ten údaj platí pro Windows. Linux nebývá až tolik rozežraný... přesto možnost upgradu RAM je velice užitečná. Taky u těchto řad noťasů je aspoň nějaký přístup spodem pod kapotu, což je důležité kvůli čištění chladiče/ventilátoru (tu a tam).
Aktuálně vidím v nabídce repasů cca generaci G7 a G8. Aktuální nová produkce je G11. (Tuším ProBook G9 neměl podsvícenou klávesnici, G8 a G10 ano.)

Pokud správně chápu, ProBook a EliteBook má plastové břicho, horní díl základny s klávesnicí je (částečně?) hliníkový. Nevím jak skořápka displeje. Proč to píšu: co jsem dřív kupoval noťasy s komplet plastovým šasi, pravidelně první co odešlo bylo ukotvení pantů do spodku šasi nebo do víka displeje. Závada téměř neopravitelná. Prostě ten plast po pár letech zkřehne a začne se nezadržitelně drolit, vylámou se mosazné zálisky do kterých jsou ukotvené panty. Rekordní doba dožití v mé stáji plasťáků byla asi 8 let. Vlastně jeden už točí asi 11 let, ale ten stál celou dobu na stole, dědeček ho nikam nenosil a příliš intenzivně ho nepoužíval. Tolik k nápadu, koupit noťas starý třeba 4 roky, za půlku ceny co stojí nový aktuální model.

Procesor zkuste asi radši AMD. Intel v poslední době byl všelijaký, a ty jeho big.LITTLE kreace, zejména v Linuxu... no nic.

Displej volte 15.6" nebo 16". Upozorňuji, že kromě záplavy 15,6" full-HD (1920x1080) mají některé modely 16" 1920x1200 = máte o 120 px na výšku navíc, což je užitečné.
Osobně spíše nedoporučuji modely s dotykovou obrazovkou. Bude umatlaná, a hůř servisovatelná (zalepená kolem dokola jak mobilní telefon).

Pokud Vás zajímá, jak je to s přístupem pod kapotu u konkrétního modelu, a jak to vypadá uvnitř, hledejte na youtube označení modelu a "disassembly".
9
Vývoj / Re:Vysvětlení network boot možností na Aptio/AMI setup
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 17:46:03 »
IMO se tu plete vic veci dohromady a dotaz smeruje asi primarne k HTTP bootu samotnemu (co je preferovana varianta treba na Dellich notasech z doby tak 3 roky zpatky a novejsich).

Obecne v principu je to tak, jak pisou panove vejs...
V ramci DHCP requestu se resi, co poslat za boot file, melo by to byt nejak takto - vycucnuto z dnsmasq konfiguraku a okomentovano:

Kód: [Vybrat]
#legacy-BIOS PXE boot >> pro tuhle Arch se bootujici klient nasmeruje na TFTP boot-file name odpovidajici te architekture, prikladmo undionly.kpxe jako bootloader
PXEClient:Arch:00000

#UEFI x86 >> tady se posle jako odpoved .efi binarka z prislusneho tftp boot-file, ovsem zkompilovana pro 32-bit (v praxi se vyskytuje jen u nejakych prehistorickych obskurnich notasu a netbooku s 64-bit Atomem, ktery ovsem maji jen 32-bit UEFI)
PXEClient:Arch:00007

#UEFI x64 >> dnes nejcastejsi varianta, ocekava se 64-bit .efi binarka, opet z tftp boot-file
PXEClient:Arch:00009

#http boot x86-64 EFI >> a tentyz soubor lze poskytnout i z http boot file...
HTTPClientArch:00016

ad embed iPXE skriptu primo do binarky - drive to byla temer nutnost, aktualni verze iPXE automaticky saha po souboru "autoexec.ipxe" v root tftp slozce, takze pakarna odpada. :-)

Schvalne k tomu jeste neco malo dohledavam a koukam, ze iPXE uz konecne existuje i v SecureBoot-signed variante... sice ficurove osekane (treba neumi NFS boot), ale k sehnani to je...
https://hannan.au/posts/pxe/
10
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 17:08:47 »
V aktuální diskuzi o stavbě NASu padla zajímavá zmínka o DC-DC UPS - microUPS (https://www.root.cz/clanky/stavime-vlastni-nas-vyroba-skrine-a-migrace-dat-na-uloziste/nazory/#o1229487), samozřejmě v případě napájení počítače 12 V, typicky přes picoPSU.
Stran: [1] 2 3 ... 10