Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Prodám GPU NVIDIA RTX A4000 16GB
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 22:34:07 »
Ano Quadro/RTX má některé funkce odlišné - např. možnost ECC, Mosaic, snadnou správu EDIDů na Windows, GPU Direct, synchronizaci více karet, případně víc session NVENCu u některých modelů, specifické optimalizace v uzavřeném software.. atd.
Ale většina je čistě softwarová a záležitost ovladače - prostě segmentace produktů od NVIDIA. Velikost firmware je větší úplně záměrně, aby nešly jednoduše přeflashovat a použít následně ten Quadro ovladač. Úplně stejně to bylo, když NVIDIA dělala modely grafik pro Intel Macy s PCIe sloty. Byli dokonce kutilové, co si přepájeli větší paměť na PC verzi a přeflashovali fw z Mac verze (a chodilo to).

Hardwarově se můžou lišit také, Quadra mají oproti ekvivalentní GF často nižší špičkové takty. Také je tam striktně u všech výrobců (PNY, HP, Dell, Lenovo) jen stejný referenční layout a chlazení s blowerem, oproti spoustě modelům GF, co mají větší chladiče a víc pomalejších ventilátorů.
Takže Quadra můžou být spolehlivější (aspoň moje zkušenost s desítkami karet) v dlouhodobějším provozu, jdou bez problémů používat vedle sebe ve slotech (SLI, multi GPU). Naopak bývají zas často hlučnější v zátěži oproti některým slušnějším "herním" GeForce modelům.

Pokud někdo ty zmíněné fíčury nebo proprietární optimalizace využije, je naprosto adekvátní za tu kartu zaplatit i násobky ceny GeForce.
Když já budu mít třeba server pro video (on-air grafiku) s aplikací, co používá API GPU Direct for Video, tak to bude přenášet snímky mezi grafikou a video kartou (Matrox, AJA..) řádově efektivněji než přes buffer v RAMce a CPU.
Stejně tak, jestli má Buldr třeba Solidworks.. tak tam zas pokud vím prostě spolupracoval výrobce s NVIDII na speciální optimalizaci vykreslování. Ovladač detekuje specifického klienta, software zas vidí model karty a zapnou režim, co jinde neběží.
Neřekl bych že to je univerzální (jako že Quadro je obecně super na wireframe), protože třeba jiné softy můžou chodit úplně stejně i na ekvivalentní GeForce, ale když už tam ta optimalizace je, může to hrát významnou roli.
Třeba se mi to nemusí líbit nebo být smutný, že to není otevřené.. ale budiž, vyvinuli si tu optimalizaci jako HW/SW celek.
Naopak pokud v klíčové aplikaci tam nic podobného není, neřeším ISV certifikace, žádné API navíc nevyužiju a třeba nejvíc času strávím u nějakého GPU renderu přes CUDA, pak to Quadro nedává moc smysl, protože za tu cenu je mnohem větší přínos koupit buď rychlejší model GeForce (nebo víc kousků).

Takže nevím, ale přijde mi že se hádáte trochu zbytečně.. ;)
2
Nová témata / Internet od o2
« Poslední příspěvek od Radek Lábus kdy Dnes v 22:29:09 »
Zdravím, mám cerstvě nainstalovaný terminátor od cetin a od o2 mám smlouvu na  rychlost netu max500. Internet +- těch 500 jede, ale po pulnoci to spadne treba jen na 30-50 Mbps. Takle to jede až do poledních hodin protože noční restart routeru a terminátoru nepomáhá. Pak když přijdu z práce, tak restartuju terminator a postupne se rychlost zacne zlepšovat az na max. Routwr mám taky nový a to tp link archer ax72pro. Cetin i o2 tvrdi ze mají vše ok. V cem by mohl byt problém?
3
Sítě / Re:Nová infrastruktura, 10-15 sekcí - VLAN? [Mikrotik]
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 21:55:22 »
Radši jsem nepsal hned než vychladnu - CAPsMAN má statickou a dynamickou správu CAP... Takže pokud nemáte všechno na CAPsMAN nastavené napoprvé správně, připojíte CAP a ono si vytvoří ITF na CAPsMAN - tak s ním nehnete, dokud ho prostě a jednoduše nesmažete! Taková ptákovina mě zasekala na půl dne, pořád jsem přenastavoval provisioning, resetoval, obnovoval, znova nastavoval... Pořád bez reakcí a nefunkční, až na miliontém návodu/zdroji/nevím kde přesně jsem narazil na poznámku ITF prostě smazat a nechat to založit znova... Se správně nastaveným provisioningem a create dynamic enabled pak WLAN správně a automaticky reaguje na změny konfigurace.
Pro zkušené asi samozřejmost, ale v tom guláši verzí, názvů a změn z poslední doby pro někoho kdo to nepoužívá denně docela vý**b. A jednoduché zmazání-založí se znova není zmíněné skoro nikde...
4
Sítě / Re:MikroTik 2× WAN - nastavení port forward přes konkrétní WAN
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 21:33:02 »
Řekl bych, že jsem řešil asi to samé - dvě připojení, pokud se připojím přes IP sekundárního, tak se musely značit spojení aby se správně vrátily, odkud přišly a takto mi to funguje... V těch routech je něco vypnutého a něco nesouvisejícího...
ETH9 - DSL s PPPoE, ETH10 - LTE/5G modem. Snad jsem zobrazil všechny sloupce.
Proč je u jednoho ITF veřejná IP a u druhého ne už nevím. Buď na druhém chybí, ale funguje, nebo je na prvním zbytečná, nebo to bude rozdílem ETH vs PPPoE...

EDIT: Asi je na čase to po třech letech a dvou výměnách modemu resetovat a zkontrolovat, nezdá se mi že obě def. GW mají distance 1...
5
« Poslední příspěvek od Buldr kdy Dnes v 20:32:33 »
Jasně ... Vy víte nejlépe a třikrát víc. Nemám sebemenší chuť se s Vámi bavit o tom, jak projede "herní" proti "Quadru" na drátěném modelu. Fakt ne, tak si svá moudra nechte pro sebe, nebo lépe, vyzkoušejte a bude klid.

6
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 19:50:15 »
Blbost na entou. Ve vykreslování primitiv si ani jedna zmíňená GTX neškrtně. Potíž je v tom, že ty karty mají čipy (VBIOS) upravený přesně pro takové použití, to jest programy pro které jsou určeny, nehraje prim trojúhelník s texturou, maskou a různými shaderovými efekty, než se na to pustí post-processing atd. Quadra/Firepro ... jsou stavěna na "čáry", tedy grafická primitiva.

Ze vas bavi porad opakovat tyhle nesmysly - zkuste vytahnout hlavu z pisku prosim!

Nikdy se Quadro od spotrebnich grafik nelisilo - je to nejcasteji ten samej kremik a VBIOS ma nulovy vliv na provozni funkce. Tusite vubec ze kartu ridi driver z OS a tucty blobu v nem? Samozrejme je rozdil i v TDP, ale to je spis tak cilen a postaven dany produkt (viz 1 slotove provedeni, caste pouziti mene efektivnich bloweru.. TBP je proste jinde nez u gamerskych topidel). Ja ocenuji provozni bod blize energetickemu optimu a maximalni efektivite. 1/2 vykonu za 1/4 nakladu a nasobne delsi zivotnosti ma v profi sfere sve misto.

Jediny meritelny rozdil je sice v propietarnim drahem software, ktery funguje asi takto:

Kód: [Vybrat]
if (GenuineQuadro) {
  use GPU acceleration;
} else {
  use SW emulation;
}

... to pak jasne ze dava radove jiny vykon pri pouziti jine grafiky.

Kdyz si zapnete ECC, tak prijdete o cast pameti, protoze ono se ty kontrolni kody posilaji jaksi sekvencne (GPU nema sirokou pamet, ale nezavisle uzke kontrolery a paralelni ECC je tam nemozne udelat).

Poslednich par generaci uz dokonce neexistuji ani varianty cipu pro vetsi FP64 vykon, ktery byval hlavnim segmentacnym rozdilem v konfguraci cipu.. ale zas nahradilo to ai/matice a FP16/I8/I4.

Doba specializovanych profi grafik skoncila koncem profi zeleza (non-x86 a la SGI, DEC, a pod) a nastupem X86 mate genericky GPU hardware az na vyjimky ktere jste v civilnim sektoru nemohl nikdy potkat.
7
Sítě / Re:MikroTik 2× WAN - nastavení port forward přes konkrétní WAN
« Poslední příspěvek od ZAJDAN kdy Dnes v 14:32:24 »
Takže evidentně to bez značkování paketů přes dstnat do té routovací tabulky nejde :(

Zkouším tedy variantu se značkováním paketů:
Kód: [Vybrat]
/ip firewall mangle
# 1.1 Mark incoming connections from WAN2
add action=mark-connection chain=prerouting in-interface=ether2-wan2 \
    new-connection-mark=wan2_conn passthrough=yes connection-mark=no-mark

# 1.2 Mark routing for packets belonging to wan2_conn
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=wan2_conn \
    in-interface=bridge-lan new-routing-mark=to_wan2 passthrough=no

/ip route
add gateway=<GW wan2> routing-table=to_wan2

Když se zvenčí spojím na sFTP, jde vidět, že pakety se značkují, prochází to i skrze správný dstnat, ale ven/return path to leze furt špatně. Na srcnat s out-interface wan2 0 paketů.
8
« Poslední příspěvek od skrivy kdy Dnes v 14:13:22 »
Nabízím 7500 Kč
9
« Poslední příspěvek od Exceptions kdy Dnes v 13:09:31 »
Nabízím 7000 Kč.

Jsou to docela šikovné grafiky, jeden slot, relativně nízká spotřeba a velmi dobře na nich fungují různé CAD nebo Adobe produkty. Používám na Photoshop a aj. chujoviny. Teď by se mi další docela hodila.
10
Bazar / Re:Poslední šance pro starší (muzeální) HW
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 12:53:43 »
No ale škola to asi nebude kupovat, protože těžko takový nákup někdo schválí.

Já jsem schopný si z toho seznamu taky něco vybrat a odvézt, za nějakou pozornost, ale diskutovat o ceně nemá cenu.

Rád si s kdečím pohraju a pak to stejným způsobem pošlu někomu dalšímu, nebo pokud už to nikdo chtít nebude, tak to zlikviduju.
Stran: [1] 2 3 ... 10