Má cenu přeučovat se do OOP?

tm

Re:Má cenu přeučovat se do OOP?
« Odpověď #30 kdy: 12. 10. 2014, 11:23:28 »
Áno, určite má zmysel učiť sa OOP. Najdôležitejšie ale je učiť sa ho tak, aby si pochopil princípy - postupovať štýlom "tak teraz sem budeme písať nejaké to class a private a tak" je na nič, pokiaľ nevieš prečo to píšeš práve tak, čo si tým zjednodušíš, prípadne skomplikuješ.

OOP je nástroj a tak k nemu treba pristupovať, na veľa vecí je vhodnejšie než procedurálne programovanie, ale často z rôznych dôvodov vhodné nie je.

Inak, ak chceš programovať profesionálne, určite by si sa mal pozrieť aj na iné jazyky než PHP - je celkom jedno či to bude C++, Java, C#, Python, atď - každý jazyk rieši rôzne veci inak a je vhodný na iné veci (s trochou ohýbania sa skoro každý dá použiť skoro na všetko, ale výsledok často býva žalostný).

Buri

« Odpověď #31 kdy: 12. 10. 2014, 12:32:33 »
podla mna nejde o  "preucovanie", ale jednoducho dalsi krok v uceni. Ak ho neurobis, budes skratka vediet menej.

real

« Odpověď #32 kdy: 12. 10. 2014, 12:46:55 »

Vykašlete se na uplatnění. Zkoušejte, co vám půjde, vypadá to, že jste mladý a máte na to spoustu času. Zkoušení, experimentování a prozkoumávání nových věcí se vyplatí. Příležitostí je všude spusta a když budete mít vlastních zkušeností dost, budete v budoucím zaměstnání vědět, po čem sáhnout, co budete chtít dělat. Možná budete mít méně peněz, než konzultant sapu, ale budete moci dělat věci podle sebe.

A čím se bude živit? Je hezké, co mu radíš, ale nefunguje to. Když se tě zeptají, jestli umíš nějakou šílenou knihovnu a ty jim řekneš, že umíš programovat, tak se na tebe vykašlou. Zase mu to nekresli tak hezky. Zájem je dobrá věc, ale uplatnění s tím v ČR je velmi problematické.

Kit

« Odpověď #33 kdy: 12. 10. 2014, 13:30:19 »
A čím se bude živit? Je hezké, co mu radíš, ale nefunguje to. Když se tě zeptají, jestli umíš nějakou šílenou knihovnu a ty jim řekneš, že umíš programovat, tak se na tebe vykašlou. Zase mu to nekresli tak hezky. Zájem je dobrá věc, ale uplatnění s tím v ČR je velmi problematické.

Když bude znát nějakou šílenou knihovnu a oni budou chtít jinou šílenou knihovnu, tak se na něj také vykašlou.

Uplatnění jako programátor je problematické, pokud nemáš zájem o programování. Proto také považuji zájem o programování jako prvořadý a teprve v druhé řadě je hledání uplatnění pro konkrétní jazyk.

real

« Odpověď #34 kdy: 12. 10. 2014, 13:35:38 »
Jenže přesně tak to je. Takže mu radíte, aby byl bez práce. Ale zase plný nadšení. To ho pak brzy přejde :D

Kdo má zájem o programování? Většina programátorů jsou lemplové, kteří tam chodějí jen kvůli penězům. Stejní pak uměj jednu obrovskou knihovnu a lepí dohromady IS za miliony. Takže zase špatně.

Zájem o programování je hlavně zájem o matematku a abstraktní věci. Zkus to někde nabídnout na pohovoru a uvidíš, jak rychle poletíš.

Kit

« Odpověď #35 kdy: 12. 10. 2014, 13:49:37 »
Zájem o programování je hlavně zájem o matematku a abstraktní věci. Zkus to někde nabídnout na pohovoru a uvidíš, jak rychle poletíš.

Nejsem si jist, jestli bych chtěl dělat pro firmu, která si najala tak mizerného recruitera.

real

« Odpověď #36 kdy: 12. 10. 2014, 14:40:34 »

Nejsem si jist, jestli bych chtěl dělat pro firmu, která si najala tak mizerného recruitera.

Pozor na to, že mluvíš o většině firem. Já to právě zažil. Je to smutné, ale občas bych chtěl také dělat něco za peníze. Recruiteři jsou vždy blbci, HR to stejné. Jenže když je to i šéf a budoucí kolega? Co pak?

Kit

« Odpověď #37 kdy: 12. 10. 2014, 15:15:49 »
Recruiteři jsou vždy blbci, HR to stejné. Jenže když je to i šéf a budoucí kolega? Co pak?

Mám jinou zkušenost. Recruiter mě přesvědčoval, abych u nich nastoupil. Nemůžeš všechny házet do jednoho pytle.

real

« Odpověď #38 kdy: 12. 10. 2014, 15:21:08 »
Cca 20 pohovorů ročně a nová práce každých 6 měsíců. Podle mě nemáš jen zkušenosti. Samozřejmě bych byl rád, kdybys měl pravdu, ale po těch tvých názorech předtím to úplně nevidím.

Kit

« Odpověď #39 kdy: 12. 10. 2014, 15:28:29 »
Cca 20 pohovorů ročně a nová práce každých 6 měsíců. Podle mě nemáš jen zkušenosti. Samozřejmě bych byl rád, kdybys měl pravdu, ale po těch tvých názorech předtím to úplně nevidím.

Tvé zkušenosti bych mít nechtěl. V současném zaměstnání jsem už mnoho let a nehodlám to měnit. Své názory (včetně těch předtím) prezentuji denně a jsem respektován. Nemám potřebu chodit na pohovory.

real

« Odpověď #40 kdy: 12. 10. 2014, 15:36:40 »
O tom to je. Nevíš a radíš. Já mu jen chtěl říct, jak dopadne. Jestli jsi ten Kit z Develu, tak tam ti říkají Babica programování. Což je také určitě respekt. Pokud jsi někdo jiný, tak máš jen stejný styl a prodáváš své podivné názory asi podivným lidem... takovým, které právě potkávám na těch pohovorech.

Kit

« Odpověď #41 kdy: 12. 10. 2014, 15:44:16 »
O tom to je. Nevíš a radíš. Já mu jen chtěl říct, jak dopadne. Jestli jsi ten Kit z Develu, tak tam ti říkají Babica programování. Což je také určitě respekt. Pokud jsi někdo jiný, tak máš jen stejný styl a prodáváš své podivné názory asi podivným lidem... takovým, které právě potkávám na těch pohovorech.

Má mu tedy radit člověk, který musí každých 6 měsíců měnit zaměstnání, protože se v něm neudrží?

Ano, jsem ten Kit z Develu. Někteří mě považují za Babicu programování, jiní mi děkují za cenné rady, někteří mi za to i platí.

Zato o tobě jsem nikdy nikde nečetl.

real

« Odpověď #42 kdy: 12. 10. 2014, 15:52:40 »
To záleží na tom, jaký je. Jestli je neschopný a učí se to jen proto, že IT je fajn a je tam hodně peněz, tak mu může poradit kdokoli.

Pokud by ale opravdu chtěl být odborník a něco umět, tak se mu může stát, že bude mít problém s hledáním. Dneska se totiž programátor říká běžně lidem, kteří jsou lepší uživatelé a lepiči.

Babica má také své publikum, v tom problém nevidím. Plno lidí mu určitě bude vděčných.

Proč bys o mně měl číst? Nejsem nějaký obchodník, abych byl všude. Dělám svoji práci, která vidět není.

Kit

« Odpověď #43 kdy: 12. 10. 2014, 16:06:21 »
Dělám svoji práci, která vidět není.

No vidíš. A já dělám svou práci, která vidět je.

O lepičích kódu jsem už slyšel a jejich práci jsem i viděl. A ještě to svádějí na IDE.

Koblizek

« Odpověď #44 kdy: 12. 10. 2014, 16:50:35 »
Kdyz se 2 delnici hadaji, rentier se smeje.