Má cenu přeučovat se do OOP?

Re:Má cenu přeučovat se do OOP?
« Odpověď #46 kdy: 12. 10. 2014, 18:00:14 »
Kdyz se 2 delnici hadaji, rentier se smeje.

Horší je, že pak my servisáci to musíme udržet v chodu, to co ti dělníci postaví...   ::) ::) ::) ::) :) ;) ;D
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

JmJ

• 333
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 12. 10. 2014, 18:09:52 »
Tak a je to tu znovu. Tazatel se neptal na to, kdo z vas je vetsi boss na prijmaci pohovory a jak kdo z vas dokaze s budoucim zamestnavatelem vyjebat. Tazatel se ptal, proc se ucit oop. Take se neptal na to, kam ma smerovat jeho zivotni pout. Opravdu se ptal jen na to oop.

Panove,  nebo spise deti, bezte si hrat jinam :-)  diky.

JS

« Odpověď #48 kdy: 12. 10. 2014, 18:14:31 »
Object Oriented Programmin​g is an expensive disaster which must end

To je dobry clanek. Ale je pomerne tezke mu porozumet, aniz by clovek zkusil naucit se jazyky jako Common Lisp, Clojure nebo Haskell. Take ta Amstrongova dizertace o Erlangu stoji za precteni.

Kit

« Odpověď #49 kdy: 12. 10. 2014, 18:21:55 »
Ma. Nevymyslej kraviny a uc se oop :-)

Jak vidím, dal jsi mu stručnou a jasnou odpověď. A vzhledem k tomu, že dotaz byl zodpovězen, můžeme se bavit o kravinách. Nemohu za to, že kdekdo má potřebu se do mne navážet. Veřejné gettery a settery prostě nemám rád a nestydím se za to.

real

« Odpověď #50 kdy: 12. 10. 2014, 19:13:06 »
To nebylo o navážení. Šlo o to, že kdyby vzal vaši radu správně, tak pak bude mít problém najít práci. Naučit se teorii OOP je na chvíli, tím nic samozřejmě nezkazí.

pb.

« Odpověď #51 kdy: 12. 10. 2014, 19:17:53 »
Tazatel se neptal na to, kdo z vas je vetsi boss na prijmaci pohovory a jak kdo z vas dokaze s budoucim zamestnavatelem vyjebat. Tazatel se ptal, proc se ucit oop. Take se neptal na to, kam ma smerovat jeho zivotni pout. Opravdu se ptal jen na to oop.

Nikoliv. Nic takového v původním dotazu  nečtu. Tazatel se ptá, jestli má cenu se učit objektové programování a jak se to případně dotkne jeho pracovního uplatnění.

Zkrátím jeho dotaz do absurdna:
Chci programovat. Má smysl se to učit? Co na to řekne můj zaměstnavatel?

Kdyby se zeptal "který jazyk je nejvhodnější na naučení objektově orientovaného programování?", byla by tu debata úplně jiná. Ale dotyčný se zajímá o to, jaký názor na jeho umění bude mít přijímající HR. Proto je v debatě objektové programování shrnuto do prostého "Učte se to, má to smysl" a drtivá většina příspěvků se drží tématu a ukazuje, co si o takovém přístupu pravděpodobně bude HR myslet.

Kit

« Odpověď #52 kdy: 12. 10. 2014, 19:28:36 »
To nebylo o navážení. Šlo o to, že kdyby vzal vaši radu správně, tak pak bude mít problém najít práci. Naučit se teorii OOP je na chvíli, tím nic samozřejmě nezkazí.

Srovnávat mě s Babicou bez uvedení souvislostí je navážení, které s tématem nesouvisí.

Teorie OOP je vcelku jednoduchá, ale uvedení do praxe už tak jednoduché není, zejména pokud jsi dlouho programoval procedurálně. Dá dost práce se odnaučit všechny ty zlozvyky kolem cyklů, switchů, elsů, breaků, ... Po dvou letech však ještě programátor není tak zkažený, že by to nezvládl. Naštěstí jsou jazyky PHP a Python multiparadigmatické a různé přístupy se dají výhodně kombinovat.

technomaniak

« Odpověď #53 kdy: 12. 10. 2014, 19:30:06 »
Ano, má cenu OOP se naučit.  Není to zase tak složité.

Já tedy OOP znám jenom z Javy ( zapouzdření,dědičnost a polymofismus ). Nedokáži si představit několika 1e4-1e6 řádkový program bez OOP. Zapouzdření se rozhodně hodí při velkých projektech kvůli bezpečnému přístupu, efektivní dědičnost těžce snižuje velikost celkového kódu a s tím polymorfismem je to trochu horší, ne vždycky se elegatně dá využít.

Závěr : jdi do toho

Oldrich

« Odpověď #54 kdy: 12. 10. 2014, 19:41:26 »

Nedokáži si představit několika 1e4-1e6 řádkový program bez OOP.

jadro, user-land-nastroje,apache, databaze, scriptovaci jazyky .... kam se podivam, tam u veklych projektu/programu vidim proceduralni programovani

pb.

« Odpověď #55 kdy: 12. 10. 2014, 20:17:36 »
Ještě pro tazatele:

Nepřemýšlejte teď nad svým budoucím zaměstnáním. Máte dost času. PHP je hodně obsáhlá a užitečná oblast, ale je to jen malá část toho, co na počítačích můžete dělat. Otázka, jestli se věnovat objektům, působí hloupě (není hloupá, jen hloupě působí). Ano, naučte se to. Zkuste se naučit nebo se aspoň seznámit s jakoukoli tématikou, která s programování aspoň okrajově souvisí. PHP, grafika, databáze, statistika, zpracování textu, zpracování signálů, android, arm, elektronika... cokoliv.

Jestli se jednou chcete živit programováním, vytvořte si už dnes nějaké vlastní projekty. Cokoliv, co vám udělá radost, co vás bude zajímat, o čem sníte. Jakákoliv hloupost je výborná - většina lidí dělá jen to, co se jim řekne, nikdy nezkusí něco sami. Máte sice jen malou šanci, že to k něčemu bude, ale získáte k problémům přístup, který mají zaměstnavatelé obvykle rádi. Do CV si to pak takové projekty můžete klidně napsat. Personalisti nejsou úplně blbí a vědí, že se ucházíte o své první zaměstnání. Čí CV zaujme více? "Dosud jsem nikde nepracoval, přes programování jsem ing" nebo "Počítače jsou mým koníčkem, dělal jsem projekty takové a makové, přes programování jsem ing"? S tím druhým přístupem je pravděpodobné, že žádné CV ani sepisovat nebudete, prostě si vás někdo dřív všimne a práci vám nabídne. Nějaká CV už mýma rukama prošla a vždy jsem kroutil hlavou nad tím, že se někdo uchází o práci s počítači a mezi tunou zálib počítače neuvede.

real

« Odpověď #56 kdy: 12. 10. 2014, 20:39:09 »

Nedokáži si představit několika 1e4-1e6 řádkový program bez OOP.

jadro, user-land-nastroje,apache, databaze, scriptovaci jazyky .... kam se podivam, tam u veklych projektu/programu vidim proceduralni programovani

Java zase tak moc procedurální není, ne?

podlesh

« Odpověď #57 kdy: 12. 10. 2014, 21:12:06 »
Object Oriented Programmin​g is an expensive disaster which must end

To je dobry clanek. Ale je pomerne tezke mu porozumet, aniz by clovek zkusil naucit se jazyky jako Common Lisp, Clojure nebo Haskell. Take ta Amstrongova dizertace o Erlangu stoji za precteni.
Plně souhlasím s tím, že se musí člověk seznámit s funkcionálními jazyky (a vůbec, ne-mainstream), jinak je prostě mimo. A právě proto mi článek nepřijde dobrý, naopak - celá jeho podstata "lidi mají omezený rozhled, může za to OOP" mi přijde jako jeden velký straw man (plus spousta malých, například můj oblíbený "jazyk nepotřebuje patterny").

Celkově klasický případ falacy "lidi nakecají spoustu o X a většinou neví co mluví, z toho plyne že X je blbost". Jmenuje se to nějak?

Z toho plyne i (IMHO) jediná rozumná rada tazateli: uč se objektový přístup ale hlavně se i uč se funkcionální přístup a dávej si pozor na rozpoznání co je podstata a co je mytologie (pravda, je to těžké). Tedy, pokud máš vyšší ambice než "záskat práci u zaměstnavatele".

podlesh

« Odpověď #58 kdy: 12. 10. 2014, 21:16:14 »
Z toho plyne i (IMHO) jediná rozumná rada tazateli: uč se objektový přístup ale hlavně se i uč se funkcionální přístup a dávej si pozor na rozpoznání co je podstata a co je mytologie (pravda, je to těžké). Tedy, pokud máš vyšší ambice než "záskat práci u zaměstnavatele".
Pro šťouraly - ano, v podstatě toto zde již bylo mnohokrát různými slovy řečeno.

Kit

« Odpověď #59 kdy: 12. 10. 2014, 21:18:36 »
Java zase tak moc procedurální není, ne?

Java je hodně procedurální. Dá se v ní napsat celá aplikace pouze procedurálně. Java prostě nezapře svůj původ v jazyku C.