Nepouzivam ZFS, tak neviem aky je rozdiel medzi jeho implementaciu na FreeBSD a na Linuxoch a tiez z pohladu dennodenneho pouzivania.
Hlavní rozdíl je v tom, že ZFS je ve FreeBSD "oficiálně" a už 6 let [1], takže už se za tu dobu podařilo leccos vychytat. A i po tak dlouhé době jsem teď narazil na bug, kterej se dost nepříjemným způsobem projevuje za speciálních okolností... Na Linuxu je ZFS "produkční" cca 2 roky. Kvalitu nemůžu posoudit, neprovozuju, ale 2 roky jsou prostě 2 roky... A hlavně: na Linuxu nikdy nebude ZFS oficiálně podporovaný, takže ho distributoři nebudou testovat a nebudou na něj brát ohled. Jak moc na něj berou ohled vývojáři jádra, to netuším.
Oproti tomu na FreeBSD můžeš mít ZFS i s komerční podporou (
http://www.ixsystems.com/ )
[1]
https://www.freebsd.org/releases/7.0R/announce.htmlJaily maju konkurenciu v linuxovych kontajneroch.
Tady platí v podstatě totéž: jaily jsou ve FreeBSD patnáct let [2] a za tu dobu se leccos vychytalo, dost se vystříbřilo, jaký nástroje používat, a OS to celý pěkně podporuje. Na Linuxu jsou kontejnery mladší a teprve poslední dobou se dostávají do obecnýho povědomí. A jak je v Linuxovým světě zvykem, každej, kdo má ve dveřích kukátko, má pocit, že by si měl kolem toho postavit vlastní toolchain, takže situace je silně nepřehledná (plus spoustu lidí kolem toho plácá totální nesmysly typu "hele, jak mi ta virtuální mašina rychle naběhne" - propána, jaká virtuální mašina?!). Až se vystříbří nějaký vítěz (Docker?) a dostane pořádnou podporu distributorů a OS, tak to teprve bude trochu srovnatelná situace. Potom na tom budou LXC asi i líp, páč je to novější technologie, tak ještě aby nebyla lepší
Úplně samostatná kategorie je bezpečnost - to je u LXC zatím hic sunt leones
- nedávno jsme se tady o tom bavili, že vývojáři říkali, že chyby se ani nemají hlásit, protože to prostě teď nemá smysl... (sorry, link nenajdu)
[2]
https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=jail&sektion=8&manpath=FreeBSD+4.0-RELEASE&format=htmlMoj subjektivny pocit je, ze jadro FreeBSD je konzervativnejsie, vyvojari netlacia do jadra kazdu novinku. To by som povazoval za vyhodu z pohladu, ze nemusim kazde 2-3 tyzdne restartovat stroj kvoli tomu, ze vyslo nove jadro.
Hele, čert vem jádro
Pro mě je hlavní rozdíl v *userlandu* - FreeBSD mi subjektivně připadá přehlednější, čistší a tímpádem i podstatně jednodušeji pochopitelný, upravitelný, spravovatelný. Mám pocit, že ve spoustě věcí je docela přehledný systém - od poznámek o vydání, přes možnost dohledat přímo ve zdrojácích, k jakým změnám kdy došlo a různý takovýhle drobnosti, který prostě admina potěší.
Konkrétní příklad: fakt hrozně moc se mi líbí ta politika, že samotný FreeBSD je přesně určená malá množina různýho SW ("base"), kde zdrojáky jsou v jednom CVSku (dneska už SVN) a zbytek se instaluje pomocí portů a za to FreeBSD nebere zodpovědnost, protože to je prostě software třetích stran. Takže base má projekt pod kontrolou a může dávat garance - např. že v rámci major verze se nemění ABI, takže když ti něco jede na 10.0, můžeš se slušně spolehnout na to, že to bez úprav spustíš i na 10.x. To je stejný jako třeba na RHELu, ale ta množina je rozumně malá, takže se dá slušně spolehnout, že nebude problém s nějakým hustým backportováním věcí do x softů, jejichž verze už autor dávno pohřbil...
No a porty, to je úplně fantastická věc - vytvořit opatchovaný balík je otázka nahrání patche do adresáře a spuštění jednoho příkazu. Srovnej se SRPM... No comment... Vytvořit si vlastní balík je podobně v pohodě. A všechno si krásně přeložíš i s řešením závislostí... A jestli chceš jít dál, nainstaluješ si Poudriere, kterej ti krásně vytvoří vlastní repo. Instalace opět jedním příkazem a konfigurace změnou asi tak dvou řádků v textovým konfigu. Srovnej s
http://fedoraproject.org/wiki/Koji/ServerHowTo - mají i slavnostní seznam organizací, kterým se Koji podařilo rozjet a používat - takový heroický výkon si zaslouží umístění do síně slávy
Samozřejmě tohle všechno je hezký, ale marná sláva, počet uživatelů a developerů je oproti Linuxu minimálně o řád jinde, což má svoje důsledky... Zvlášť průserový je, že lidi kolem Linuxu poslední dobou na nějakou přenositelnost z vysoka [...] a hrají si na svým písečku bez ohledu na kohokoli (systemd, Wayland - zachvíli málem nebude žádný DE, který by bez toho vůbec fungovalo...)