Mimochodem - k tématu:
1) Pamatuju vojenský projekt, pro jehož realizaci získali (nějakými cestami - pro armádu jde všechno) počítač HP-85. Ačkoli sám počítač měl jako úložiště zabudovanou kazetopáskovou jednotku, byla k němu přes HP-IB připojena externí disketová jednotka HP 9121, samozřejmě 3,5" (HP je používalo od roku 1982). S tím byl trochu problém, protože sehnat u nás v té době tahle média nebylo vůbec jednoduché.
Počítač byl v zařízení, které ovládal, uložen v uzavřené ochranné kovové bedně. Když se v 90. letech zařízení likvidovalo, byla jeho kostra i s tou kovovou bednou vyhozena do kovového odpadu, normálně ven na déšť, který zůstal několik let neodvezen. Jeden z pracovníků dveře bedny po několika letech odlomil, počítač byl stále uvnitř, bohužel bez disketové jednotky. Kromě zpuchřelých pryží na mechanismu kazetopáskové jednotky byl plně funkční. (Ode mne se pak tento HP-85 přestěhoval k Michalu Rybkovi z Alza muzea).
2) slyšel jsem (v pozdější době - po roce 2000, na vlastní oči jsem ho viděl zas o několik let později, přesně v roce 2010) Schneider CPC 6128 (rozšířený deskou s přídavnými ROM - u této platformy poměrně obvyklý a systémem podporovaný způsob rozšiřování funkcionality), na jehož 3" disketách se nacházely soubory popisující údajně rozmístění protiletadlových raket v západočeském kraji. Diskety přežily zřejmě díky tomu, že po pádu železné opony na běžném "NATO kompatibilním" PC nebylo možné 3" diskety přečíst a smazat jejich obsah (i když teoreticky 3" mechanika k PC připojit jde, ale není to triviální díky rozdílnému rozhraní - Shugart vs. IBM).
Existuje fotografie toho ROM modulu:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/HLoIxoUP0VGiJcTxfm0EMw?feat=embedwebsiteVšimněte si použití tesláckých součástek se zkříženými meči a originální Intel epromky.