Cize podla Vas mi dal Microsoft podla §12 odstavec 1 pravo "dílo užít" co znamena podla §12 odstavec 4
právo na rozmnožování díla, právo na rozšiřování originálu, právo na pronájem originálu, právo na půjčování originálu,právo na vystavování originálu, právo na sdělování díla veřejnosti.
Microsoft vám dává podle § 12 odstavce 1 stručně řečeno právo dílo užít na počítači, se kterým byla licence poprvé zakoupena. Přesné podmínky si musíte přečíst v licenčním ujednání.
"Opravenie dielo pouzit" v odstavci 4 chyba
Právo dílo užít v odstavci 4 nechybí, odstavec 4 definuje některé (ne všechny) způsoby užití díla. § 12 odst. 4 začíná:
Právem dílo užít jetakze mi ho ani nemohol dat podla §12 odstavec 1. Takze mi ho predal
Nerozumím, co jste tím chtěl říct. Podle § 12 odst. 1 nemáte právo dílo užít, pokud vám právo k užití neposkytne autor nebo zákon. Autor (Microsoft) vám to právo poskytne za úplatu. Lidově se tomu říká "koupit licenci" nebo "koupit software".
Cize este raz sa spytam aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?
§ 12 odstavec 1. Nikde tam není řečeno, že by autor mohl poskytnout jen veškerá práva nebo jen veškerá práva určitého typu. Co není zákonem zakázáno, je povoleno, takže autor vám klidně může poskytnout právo dílo užít jenom druhé úterý v měsíci, pokud je úplněk a máte na sobě žlutou kravatu. To, že zákon počítá s určením rozsahu oprávnění, je vidět např. i v § 12 odst. 2 na "v rozsahu vyplývajícím ze smlouvy", v § 38a, který řeší licence pro dočasné rozmnoženiny. Dále je to výslovně napsané v
Občanském zákoníku v § 2358 odst. 1
Licenční smlouvou poskytuje poskytovatel nabyvateli oprávnění k výkonu práva duševního vlastnictví (licenci) v ujednaném omezeném nebo neomezeném rozsahu a nabyvatel se zavazuje, není-li ujednáno jinak, poskytnout poskytovateli odměnu.
a dále v § 2371
Smlouvou autor poskytuje nabyvateli oprávnění k výkonu práva autorské dílo užít v původní nebo zpracované či jinak změněné podobě, a to určitým způsobem nebo všemi způsoby užití, v rozsahu omezeném nebo neomezeném.
a ještě jednou v § 2376 odst. 1
Licence může být omezena na jednotlivé způsoby užití díla; způsoby užití díla mohou být omezeny rozsahem, zejména co do množství, místa nebo času.