Odpověď je velmi jednoduchá. Pokud nový uživatel tohoto SW užije licence, tedy SW k účelu k jakému byl zamýšlen, a především použije pouze tolik licencí kolik si koupil, neporušuje žádné ustanovení žádného zákona, neboť licence není zákonu nadřazena, zákon nic takového nezakazuje.
To popisujete špatně. Za prvé je zavádějící pojem „počet licencí“ – můžete mít klidně jednu licenci, která vás opravňuje k použití na dvaceti počítačích. Nebo licence na jméno – ty vás opravňují k použití na libovolném počtu počítačů, ale software tam smíte používat jenom vy (nebo smím být v jednom okamžiku používán jenom na jednom počítači).
Licence není zákonu nadřazena, ale ze zákona nemá uživatel k software žádná práva, a teprve licencí ta práva získá. Zákon pak stanovuje určité způsoby použití, které uživatel s licencí získá automaticky a autor to nemůže změnit, a určitá užití, která získá uživatel s licencí automaticky, pokud licence neuvede něco jiného. Ale ten základní pohled je opačný, než píšete – neplatí, že uživatel může používat software takovým způsobem, který zákon nezakazuje; platí, že uživatel může používat software takovým způsobem, který licence povoluje.
Může snad autor knihy nějak omezit nakládání s knihou, kterou nakladatel/tiskárna, vytiskne a prodejce prodá čtenáři ?
Musíte rozlišovat knihu jako nosič a knihu jako autorské dílo. Nakládání s knihou jako autorským dílem samozřejmě autor omezit může, resp. on vám nedá svolení k příslušnému užití knihy (pokud mu dost nezaplatíte). Např. vám nedá svolení k šíření. Vy si můžete knihu (výtisk) koupit, ale nesmíte knihu naskenovat, vytisknout vlastním nákladem a šířit dál.
Stále se snaží někdo dokázat, že něco JE nelegální, hlavně to užívání.... ale lidé nejsou ovce ... tedy někteří.
To, že je něco legální nebo nelegální, vůbec nezávisí na tom, co si o tom nějací jednotlivci myslí. Mnozí zloději si určitě myslí, že je to strašně nespravedlivé, že ta jejich krádež je považována za nelegální. Někteří politici si myslí, že příspěvek na dovolenou je legální ocenění jejich práce. Ale ani v jednom případě to neznamená, že je to fakticky legální, ani že by to mělo být legální.
Tvrdil jsem, tvrdím a budu tvrdit, že veškeré užívání SW zakoupeného u vyhodny-software.cz či kdekoliv jinde u přeprodejce, a to bez i zakoupení nějakého kusu HW (rozumějte myslím tím i toho CD/DVD) bylo, je a bude LEGÁLNÍ.
Tvrdit to klidně můžete, ale je to zbytečné. Tvrdí to kde kdo. Zajímavé by bylo, kdybyste napsal, proč je to legální. Třeba máte informace o tom, že vyhodny-software.cz neprodává OEM licence, ale tzv. krabicové verze. V takovém případě s vámi budou souhlasit. Já si ale zatím na základě dostupných informací spíš myslím, že prodává OEM verze. A pak by mne velice zajímalo, proč je jejich použití legální. Třeba proto, že bych možná mohl takhle použít licenci ze starého počítače na nový, a nemusel bych kupovat vůbec žádnou licenci, ani tu od vyhodny-software.cz. Třeba bych si pak založil stránku jeste-vyhodnejsi-software.cz…
Stále je to i ten SW kus něčeho (digitálního kódu) který je zbožím.
Zbožím není software, ale licence.
A prodej zboží nelze vázat na cokoliv.
Za prvé to není pravda, za druhé prodej OEM licencí Microsoftu na nic vázán není.
Ale jak jsem psal jinde, a taky snad i tady. Každý má možnost volby. Nechceš Windows za 1590, jsi přesvědčen že to je nelegální, že to je nefunkční, nezákonné ? Pak si kup ten samý jinde za 3500.
To nikdo nerozporuje. Ale když se někdo zeptá, jak je to s legalitou, tak mu popravdě odpovím, že podle mně dostupných informací nejsem přesvědčen o tom, že užívání takového software je legální.
Je to to samé, jako je vlastně špatné kupovat telefony v číně, přes ebay, přeci to není od oficiálních prodejců, není tam záruka (jako kdyby se dala záruka vždy uplatnit), je to vlastně pašeráctví...
A nebo prodej telefonu bez nabíječky v non-stop bazaru. Já nikomu nebráním tam nakupovat, ale když se mne někdo zeptá, jestli je ten nákup legální, tak mu odpovím, že podle mého názoru s největší pravděpodobností není, protože ten telefon je nejspíš kradený.
Nicméně, pana Jirsáka asi nepřesvědčíme, a je to i zbytečné.
Můžete mne přesvědčit. Můžete mi vyložit, že nějaký paragraf zákona nebo odstavec rozhodnutí interpretuju špatně. Můžete mi ukázat rozhodnutí soudu, které tady ještě odkázáno nebylo – ostatně já sám jsem napsal příklad toho, o čem by takové rozhodnutí soudu mohlo být. Ale různými dojmy a chybnými interpretacemi mne opravdu nepřesvědčíte.
Mám osobně v ruce stanovisko tří právníků, z toho jeden je specializovaný na autorské právo, jeden na obchodní a poslední na trestní. Všichni se shodli, že dokud nebude v zákonu napsáno, že je užívání Windows z druhé ruky nelegální, tak je to legální.
To je hezké, ale není to to, o čem se tady bavíme. Já jsem nikdy netvrdil, že užívání Windows z druhé ruky by bylo nelegální proto, že je to z druhé ruky. Pořád tvrdím, že je nelegální používat software na jiném počítači, pokud je v licenci vázáno používání na počítač, se kterým byla licence zakoupena. Až budete mít v ruce stanovisko právníků, které bude říkat, že
tohle je legální, přijďte sem s ním.