Program pro doplnění diakritiky

Jenda

Re:Program pro doplnění diakritiky
« Odpověď #45 kdy: 27. 09. 2014, 01:18:06 »
Já používám Ctrl, Win a Alt pro posílání příkazů shellu či window namageru.

Bla

« Odpověď #46 kdy: 27. 09. 2014, 02:25:04 »
Otázka je, jestli zvonek s nápisem "Novák" (který se už dávno odstěhoval) má sloužit k přivolání domovnice nebo jestli by domovnici nemělo přivolávat tlačítko s nápisem "Domovnice".

Chápu, že lidé našli využití pro jinak neužitečné klávesy, otázka je, jestli by se to celé nedalo vyřešit jinak a lépe.
Nemluvím o konkrétním návrhu, jen o tom, že se vyvíjí všechno, tak proč by se nemohla "evolovat" i klávesnice.

« Odpověď #47 kdy: 27. 09. 2014, 08:56:41 »
Je hezke doporucovat standardni ceskou klavesnici. Co to ale je? A nejde jen o Y a Z, jak jsem si vsiml, tak ve Widlich a v Linuxu to na stejnem stroji neni ta sama klavesnice, pricemz pod Widlemi jsem vubec nejak neprisel na to, jak nektere znaky napsat.
Já tedy používám standardní českou klávesnici na Linuxu i Windows, na rozdíl jsem nepřišel, na jinou klávesnici přepínat nepotřebuju, programuju, v IntelliJ Idea se snažím používat v maximální míře klávesové zkratky a na myš sahám jen když si zkratku nepamatuju. Nevím, co dělám špatně. A ještě jsem na klávesnici našel dost volných pozice na to, abych mohl rovnou z klávesnice zadávat české uvozovky, neoddělitelnou mezeru, trojtečku, šipky a pár dalších znaků. Co dělám špatně?
Standardní česká klávesnice je klávesnice, která vychází z českého psacího stroje, takže je QWERTZ. Symboly z horní řady anglické klávesnice jsou namapované na kombinace AltGr+klávesa. AltGr+V je @, AltGr+- je *, AltGr+F je [ atd.
Pokud bych chtěl psaní na klávesnici optimalizovat, budu používat Dvoraka nebo něco podobného, určitě ne přepínání klávesnic ani QWERTY (protože na prohození Y a Z opravdu žádnou optimalizaci nevidím).

Homer Simpson

« Odpověď #48 kdy: 27. 09. 2014, 09:11:23 »
Lenost je automaticky znakem nízké inteligence.

Docela odvazny, nicim nepodlozeny, a rekl bych velice hloupy tvrzeni... ;-)

Lenost je to ze radsi budes tyden vymyslet jak si neco zjednodusit nez abys zbytecne hnul prstem.

« Odpověď #49 kdy: 27. 09. 2014, 10:06:35 »
Lenost je to ze radsi budes tyden vymyslet jak si neco zjednodusit nez abys zbytecne hnul prstem.
Ne, to právě lenost není. Lenost je teď nehnout prstem, když by mi to příští roky ušetřilo spoustu práce.

Programátor bude radši psát hodinu program, který ale bude moci používat opakovaně, než by něco za 10 minut udělal ručně. Tazatel to má přesně opačně - než by teď věnoval trochu času přeučení se na českou klávesnici, raději bude do konce života opravovat "ceske " texty.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 27. 09. 2014, 10:21:51 »
Standardní česká klávesnice je klávesnice, která vychází z českého psacího stroje, takže je QWERTZ. Symboly z horní řady anglické klávesnice jsou namapované na kombinace AltGr+klávesa. AltGr+V je @, AltGr+- je *, AltGr+F je [ atd.
Pokud bych chtěl psaní na klávesnici optimalizovat, budu používat Dvoraka nebo něco podobného, určitě ne přepínání klávesnic ani QWERTY (protože na prohození Y a Z opravdu žádnou optimalizaci nevidím).

No vidite, me sice AtGr-F napise hranatou zavorku (v Linuxu, ve Widlich jsem nezkousel), nicmene ta je na te klavesnici namalovana na klavese v pravo od P. Proc, kdyz je ta klavesnice tak standardni?

Nektere klavesy jsou popsane az ctyrmi znaky. Ty, ktere jsou napsany napravo maji tendenci fungovat v Linuxu (primo a se shiftem), ty v levo jaksi tusim ve Widlich. Nicmene to neni pravidlo, takze treba < a > jsou napsany v levem hornim rohu a funguji v Linuxu s AltGr. S AltGr funguji i hranate zavorky, jenze ty pro zmenu jsou napsany v levem dolnim roku.

Z popisek vubec neni zrejme, co chodi s AltGr a co jen tak nebo se shiftem, eventuelne se shiftem a AltGR. Spise pozoruji absenci jakehokoliv systemu. Pro nektere znaky existuje vicero kombinaci (napriklad \ ! a kulate zavorky), pro jine zase jen jedna krkolomna typu AltGr-Shift-neco, znak ° funguje se shiftem, ale je nutno klavesu stisknout dvakrat....  Kdyz tedy vy a jini mluvite o standardni ceske klavesnici, tak opravdu nevim, co mate na mysli, kdyz na tom standardu se lze spolehnout leda na rozlozeni pismen a cisel.

Prohozeni Y a Z ma smysl. Treba sekretarka, ktera stridave datluje na psacim stroji (jestli to jeste existuje), bude rada, ze se ji nestehuji Y a Z. Na druhou stranu clovek, ktery prechazi mezi stroji s US-QWERTY a stroji s ceskou klavesnici, bude rad, ze aspon pismenka zustanou na stejnem miste.

Jinak predpokladam, ze i ve Widlich pro kazdy znak existuje nejaka kombinace. Potiz je, ze sekolikrat asi jedna o nepopsanou kombinaci typu AltGR-F.

Rekl bych, ze o standardu budeme moci mluvit, az se vyrobci HW sejdou u jednoho stolu s vyrobci vsech OS a domluvi se, co to ten standard vlastne je. Jak se zda stale nejsou schopni se domluvit na nicem jinem, nez pozice zakladnich pismen abecedy.

sfdsfasdfasd

« Odpověď #51 kdy: 27. 09. 2014, 12:41:42 »
na internetu se da stahnout txt se seznamem ceskych slov, nasel jsem myslim nejaky s cca 60 tisici slovy.
prozenes to softwarem, ktery ti z toho udela v pameti b-strom na rychle vyhledavani slov a pak v b-stromu
budes hledat kazde svoje slovo a nehackovane vymenis za hackovanou verzi.
Odporucam takym programom prejst vela textov a naucit sa okrem jednotlivych slov aj dvojice a trojice a nahradzovat podla nich. Potom to uz ziska "tusenie o kontexte", ked sa to tak da pomenovat.

« Odpověď #52 kdy: 27. 09. 2014, 13:19:12 »
No vidite, me sice AtGr-F napise hranatou zavorku (v Linuxu, ve Widlich jsem nezkousel), nicmene ta je na te klavesnici namalovana na klavese v pravo od P. Proc, kdyz je ta klavesnice tak standardni?
Protože máte na klávesnici anglické polepky. Kdybyste tam měl polepky pro standardní českou klávesnici, měl byste tam ú a /.

Nektere klavesy jsou popsane az ctyrmi znaky. Ty, ktere jsou napsany napravo maji tendenci fungovat v Linuxu (primo a se shiftem), ty v levo jaksi tusim ve Widlich. Z popisek vubec neni zrejme, co chodi s AltGr a co jen tak nebo se shiftem, eventuelne se shiftem a AltGR.
To, že máte klávesnici s nesmyslnými polepkami je čistě váš problém, nevypovídá to vůbec nic o standardní české klávesnici.

Kdyz tedy vy a jini mluvite o standardni ceske klavesnici, tak opravdu nevim, co mate na mysli, kdyz na tom standardu se lze spolehnout leda na rozlozeni pismen a cisel.
Když mluvím o standardní české klávesnici, myslím tím to, co je ve Windows a v nezbastlených linuxových distribucích označeno jako standardní česká klávesnice QWERTZ.

Prohozeni Y a Z ma smysl. Treba sekretarka, ktera stridave datluje na psacim stroji (jestli to jeste existuje), bude rada, ze se ji nestehuji Y a Z. Na druhou stranu clovek, ktery prechazi mezi stroji s US-QWERTY a stroji s ceskou klavesnici, bude rad, ze aspon pismenka zustanou na stejnem miste.
Myslel jsem, jaký smysl má místo české QWERTZ používat českou QWERTY. Ano, možná někde v mezinárodní firmě nebo ve výrobě, kde jsou QWERTY klávesnice zadrátované do zařízení a nikdo s tím nic neudělá.

Jinak predpokladam, ze i ve Widlich pro kazdy znak existuje nejaka kombinace. Potiz je, ze sekolikrat asi jedna o nepopsanou kombinaci typu AltGR-F.
To, že to vy nemáte na své klávesnici, opravdu není problém standardu.

« Odpověď #53 kdy: 27. 09. 2014, 13:40:36 »
...
Nektere klavesy jsou popsane az ctyrmi znaky. Ty, ktere jsou napsany napravo maji tendenci fungovat v Linuxu (primo a se shiftem), ty v levo jaksi tusim ve Widlich. Z popisek vubec neni zrejme, co chodi s AltGr a co jen tak nebo se shiftem, eventuelne se shiftem a AltGR.
To, že máte klávesnici s nesmyslnými polepkami je čistě váš problém, nevypovídá to vůbec nic o standardní české klávesnici.
Přestaň už konečně blábolit.
Já nemám na klávesnici žádné nesmyslé polepky a přesto mám na některých klávesách až 4 znaky: dva pro EN a dva pro CZ.

Kdyz tedy vy a jini mluvite o standardni ceske klavesnici, tak opravdu nevim, co mate na mysli, kdyz na tom standardu se lze spolehnout leda na rozlozeni pismen a cisel.
Když mluvím o standardní české klávesnici, myslím tím to, co je ve Windows a v nezbastlených linuxových distribucích označeno jako standardní česká klávesnice QWERTZ.
Ach jo.
Nemám NIC zbastleného a mám QWERTY.
Začínal jsem na UNIXových strojích (hp, sun, solaris) a prostředí (a tedy i hw) bylo anglické.
A na svém Linuxu chci mít také angličtinu (dohledávání neskutečných českých hlášek na internetech je vražda) jako default.
A QWERTY.

Myslel jsem, jaký smysl má místo české QWERTZ používat českou QWERTY. Ano, možná někde v mezinárodní firmě nebo ve výrobě, kde jsou QWERTY klávesnice zadrátované do zařízení a nikdo s tím nic neudělá.
Záměna Z<->Y má svoje historické pozadí, má to (prý) co dělat s četnosti výskytu těch písmen v daném jazyce.
Ale jak jsem psal výše, začal jsem na anglickém prostředí, v anglickém pracuji a českou beletrii nepíšu.
Takže by mi to mohlo být fuk, až na to, že jsem prostě na to qwerty zvyklý a když si přisednu k něčemu s qwertz, tak mi pěkně tečou nervy,  ;D

To, že to vy nemáte na své klávesnici, opravdu není problém standardu.
Ach jo.

Jinak já mám klávesnici nastevenou (xubuntu) tak, že primární je samozřejmě ta anglická.
Po přepnutí na české znaky (levý alt-shift, deformace z widlí - ale kdo by si chtěl pamatovat ještě dvě různé rychloklapky na přepínání klávesnic, že?) píšu česky, původní anglické znaky napíšu s pravým AlrGr.
Všechny (mám ten dojem).
Howgh.

PS: ve widlích se daly (možná to ještě funguje) vkládat všechny možné i nemožné znaky přes Alt a číslo na numpadu.
PPS: http://petrkrcmar.blog.root.cz/2011/11/16/rucni-vlozeni-unicode-znaku-pomoci-kodu/

Nameless

« Odpověď #54 kdy: 27. 09. 2014, 14:18:30 »
...
Přestaň už konečně blábolit.

+1

Jirsaku, strc si uz konecne tu tvou ceskou klavesnici nekam. Nikdo normalni ti o ni nestoji...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 27. 09. 2014, 15:09:28 »
Protože máte na klávesnici anglické polepky. Kdybyste tam měl polepky pro standardní českou klávesnici, měl byste tam ú a /.

Ano, ja tam take ú a / mam. V pravem sloupci. V levem sloupci mam nahore levou slozenou zavorku, ktera mozna funguje ve Widlich a kterou jinak nikde nevidim a nevim, jak ji v Linuxu napsat. Dole je pak leva hranata zavorka, ta se napise s AltGr.

Citace

Ja mam tu ceskou klavesnici, s jakou to ASUS dodal. Zadny domaci bastl. Nemyslim si, ze by to byl ciste muj problem, protoze pochybuji, ze bych byl jediny, kdo si koupil dany model pocitace. Krome toho se obavam, ze na jinych modelech od ASUSu to bude stejny elent.

« Odpověď #56 kdy: 27. 09. 2014, 15:09:54 »
Já nemám na klávesnici žádné nesmyslé polepky a přesto mám na některých klávesách až 4 znaky: dva pro EN a dva pro CZ.
To není v rozporu s tím, co jsem napsal.

Ani tohle není v rozporu s tím, co jsem napsal.

Záměna Z<->Y má svoje historické pozadí, má to (prý) co dělat s četnosti výskytu těch písmen v daném jazyce.
Tohle pro změnu s tím, co jsem napsal, nesouvisí.

když si přisednu k něčemu s qwertz, tak mi pěkně tečou nervy
Mně právě ne. Protože z variant QWERTZ a QWERTY jsem si vybral tu, u které je mnohem pravděpodobnější, že si k ní v ČR přisednu.

PS: ve widlích se daly (možná to ještě funguje) vkládat všechny možné i nemožné znaky přes Alt a číslo na numpadu.
Ano, daly. Nicméně kombinace AltGr a klávesa, na které je požadovaný znak namalovaný, je mnohem pohodlnější.

Jirsaku, strc si uz konecne tu tvou ceskou klavesnici nekam. Nikdo normalni ti o ni nestoji...
Ano, všichni normální lidé zuřivě přepínají rozložení klávesnice, používají oháčkování a pamatují si Unicode kódy spousty znaků. Zvláštní je, že tihle normální lidé řeší v diskusích každou chvíli nějaký problém. Jenom ti nenormální, kteří používají jednu českou klávesnici, nic neřeší a na klávesnici prostě píšou.

« Odpověď #57 kdy: 27. 09. 2014, 15:18:07 »
V levem sloupci mam nahore levou slozenou zavorku, ktera mozna funguje ve Widlich
Ne, nefunguje ve Windows. Funguje na původní US klávesnici. Zřejmě máte ten typ klávesnice, kde jsou v levém sloupci znaky z původní US klávesnice, v pravém znaky z české klávesnice. Z jakýchsi nostalgických důvodů takhle stále vypadá spousta klávesnic prodávaných v ČR. Smysl to má jenom pro ty, kteří klávesnice přepínají.

a kterou jinak nikde nevidim a nevim, jak ji v Linuxu napsat. Dole je pak leva hranata zavorka, ta se napise s AltGr.
{ = AltGr+B, } = AltGr+N, stejně jako ve Windows. Já mám takhle klávesy popsané, už od výrobce. Pro Linux existují programy, které umí klávesovou mapu graficky zobrazit. Nebo se to rozložení dá najít na webu, třeba zde: http://dusan.pc-slany.cz/klavesnice/ceska_klavesnice.htm

« Odpověď #58 kdy: 27. 09. 2014, 16:10:06 »
To není v rozporu s tím, co jsem napsal.

Ani tohle není v rozporu s tím, co jsem napsal.

Tohle pro změnu s tím, co jsem napsal, nesouvisí.

....

Nic z toho, jsou jsi tu do teď napsal, nesouvisí s ničím ...

sisarp

« Odpověď #59 kdy: 27. 09. 2014, 16:29:22 »
Ne, to právě lenost není. Lenost je teď nehnout prstem, když by mi to příští roky ušetřilo spoustu práce.

Programátor bude radši psát hodinu program, který ale bude moci používat opakovaně, než by něco za 10 minut udělal ručně. Tazatel to má přesně opačně - než by teď věnoval trochu času přeučení se na českou klávesnici, raději bude do konce života opravovat "ceske " texty.

Jak píše Filip. Líný a hloupý člověk raději dělá věci hned a špatně, protože z hlediska energetické náročnosti je to v krátkodobém horizontu výhodné. Chytrý člově ví, že má smysl teď více investovat a vybírat později. To stejné pak platí u programování. Líný (hloupý) programátor odevzdá raději něco hned, aby už měl klid. Což je samozřejmě nesmysl, pokud to má k něčemu být.