Asi neexistuje zadny objektivni duvod, proc byste nemohl programovat s ceskou klavesnici, kdyz jste na to zvykly. Ja jsem ale zvykly na anglickou klavesnici, a ceska je pro me neprirozena, navic ceskou diakritiku vesmes potrebuji jen par hodin za mesic a vetsinu dni nepotrebuji napsat ani jedno pismenko s diakritikou.
Já teda nejsem primárně linuxák, na linuxu nemám českou klávesnici ani nainstalovanou, takže vlastně nevím, jak to funguje :-)
Ale ve windows používám k velké spokojenosti tohle řešení:
Defaultní klávesnice je anglická - každá nově spuštěná aplikace je spuštěna s anglickou klávesnicí, což je přesně to, co chci.
Pokud potřebuji napsat něco česky, tak si klávesovou zkratkou (=velmi rychle) přepnu na českou QWERTY (!) klávesnici - a píši s diakritikou. Česká klávesnice je aktivní pouze v té aplikaci, kde jsem ji změnil(tedy např. poštovní klient), pokud se vrátím do jiné aplikace (např. vývojové prostředí) -tam tam mám pořád nepřepnutou anglickou klávesnici.
Pokud potřebuji v jedné aplikaci psát současně speciální znaky a diakritiku, tak nastává ergonomické zhoršení. Speciální znaky píši stejnými klávesami jako na anglické - jenom k tomu použiji pravý alt (AltGr). Není to ideální, často je potřeba mačkat tři klávesy (vlastní klávesa + shift + Alt Gr). Průšvih je, že se u toho musí myslet (to nemyslím ironicky, prostě se to nedá dělat bezmyšlenkovite), protože přes ten AltGr se něco píše trochu jinak.
V praxi je to tak, že "obvyklé speciální znaky" píši rychle a bez problémů a u těch, které používám málo se občas zaseknu.
Ale celkově neotřebuji míchat diakritiku a speciální znaky tak často, aby to byl problém.
Pokud by mou pracovní náplní bylo psát perlovské skripty proložené českými komentáři, tak bych to nepovažoval za dobré řešení, ale to naštěstí nedělám :-)
Někteří kolegové používají QWERTZ klávesnici - prostě si zvykli, že speciální znaky jsou jinde. A ty, které tam nemají, ty píší přes AltGr - je nutno si pamatovat pod kterým písmenem je který speciální znak, ale to je jenom o zvyku. To je ale pro mne neprůchodné kvůli přehozenému Z a Y.
Takže by možná nebyl špatný nápad používat českou QWERTZ klávesnici a přehodit na ní Z a Y :-)