Vždycky mě pobaví, když si někdo obecně myslí, že spravovat si sám paměť je něco cool. V Javě se staví systémy, které by v C++ ani nikdo nepostavil. Hrát si s pamětí je věc jedna, ale dělat složitou architkturu věc druhá. Hraní s pamětí se naučí skoro každý, ale kvalitně dělat v Javě ne. Proto to stojí tolik. Kvalita něco stojí.
Ano, někdo si opravdu myslí, že spravovat si sám paměť je hrozně cool a je to to jediné správné programátorské řemeslo. A není to pravda, není to vůbec cool. Ale je to těžké - hodně těžké - proto různými typy chyb při práci s pamětí trpí naprostá většina C/C++ programů. A bylo to tak i v době, kdy programátor nebylo řemeslo, co se dá zvládnout stylem pokus-omyl samouka. V době, kdy nikdo nezpochyňoval, že programátor potřebuje vysokoškolský titul.
Je to tak těžké, že v mnoha skutečně mission-critical programech je zakázána dynamická alokace paměti. Opravdu bezchybně pracovat s pamětí se totiž nenaučí každý, ale naopak pouze minimum těch nejlepších - a na to se nedá spoléhat, že všichni v týmu jsou tací.
Ano, v javě je hodně těžké udělat správný objektový návrh - tak aby ten kód byl maximálně udržovatelný, znovupoužitelný atd. To rozhodně velmi těžké - ale to je především věc analytiků a architektů. A to jsou přesně ty pozice "javistů", které tu statistiku táhnout hodně nahoru.
Ale že by ty peníze byly za kvalitu? Hmm, to opravdu nevím. Drtivá většina těch draze placených banko/telco systémů, které jsem viděl, měla architekturu ukrutně zprasenou. Když jsem se ptal po autorovi, abych ho obrazně řečeno vzal klackem, tak už tam většinou nepracoval, protože si právě na tomhle projektu udělal jméno a šel tu svou "kvalitu" prodávat do ještě naleštěnější firmy ještě za víc. Čest výjimkám, které dokáží správně navrhnout architekturu obřího systému. Samozřejmě nevím přesně kolik kdo bral, ale z obecného povědomí jsem přesvědčen, že ti kvalitní rozhodně nebrali více než ti patlalové :-)
Platy javistů jsou vyšší v celém spektru - od testerů, přes juniory/seniory až po architekty, analytiky a IT manažery - čili i u těch, kteří žádnou extra kvalitu nemají a kteří umí na obřím systému akorát pracovat na dílčích úkolech, ale v životě by ho nenavrhli, tak aby fungoval aspoň "zpraseně".