Ako som ti písal už v inom threade, asi je nezmysel postaviť sa na pozíciu "antiintel". ARM i intel sú obyčajné firmy ktorých hlavná úloha je zarábať pre akcionárov. Tu sa nejedná o islámsky štát, šírenie tej správnej ideológie stíňaním hláv.... CPU je len maličká časť počítača a to všetko ostatné (porty, zbernice, otvorený kód, ceny) je na intel platformách jednoducho ďalej. O roky. Intel je čo sa týka podpory opensource veľmi aktívny.
Tebou popísaná škatulka s intelom je zatiaľ len na papieri. Prakticky rovnaké funkcie ti ale ponúkne Asus Chromebox s flashnutým BIOS
https://johnlewis.ie/custom-chromebook-firmware/rom-download/ a ľubovolnou serverovskou distribúciou na ňom.
A ako som písal v tom inom threade ide o to, čo od takéhoto "servera" očakávaš. Ja som dlhšie hľadal malý server domov na ktorom by som mal celú "digitálnu agendu" rodiny (aktuálne fotky za 29 rokov, domáce video, eknihy, hudbu ktorú streamujeme kam chceme, hovorené slovo, filmy, seriály.......). Po viacerých pokusoch s ARM som nakoniec skončil pri intel. Narazil som jednoducho na problémy s mnohými aplikáciami, ktoré na ARM nefungujú, alebo na hranice výkonu.
Takže dnes používam vlastný server postavený na i5, kde je normálne Ubuntu a virtuálne ešte ďalšie stroje (1xWin7 pre účtovníčku keď pracuje na mojom účtovníctve cez RDP, 1xUbuntu server pre testy a hranie sa s vývojom webových aplikácií pre môjho syna, 1xUbuntu server ako dátový server pre ostatné + Plex media server + OwnCloud).
Chcem tým povedať že v dobách virtualizácie je asi rozumnejšie ísť pri malých serveroch týmto smerom. Na normálny intel ich nasekáš hoci 10 a ich správa a použiteľnosť bude asi lepšia, ako hrať sa.
Samozrejme nie som proti hraniu. Moja manželka vraví, že keď sa chlap prestane hrať, je zrelý do hrobu. Len tá cena mojich hračiek jej niekedy ide na nervy....