Postup 1:
Otevři si Správce zařízení - Najdi si neznámý HW, rozklikni si jej (Vlastnosti), na záložce Detaily si najdi Hardware ID, zkopíruj (Ctrl+C), zadej do Google, na prvních stránkách (s výjimkou reklamních sdělení), bys měl najít výrobce a model zařízení. Tohle je podle mě ta lehčí část. Ta těžší je, jak si to najdeš, tak to zadat znova do Google (nestahuj to z těch stránek, na kterých najdeš ten název, většinou tě to odkáže na nějaký EXE downloader, což zavání viry, nebo paid aplikacemi či reklamami ve velmi velkém měřítku).
Postup 2:
Spusť si DXDiag. Tam se dívej na System manufacturer a System model (pokud si dobře pamatuji, tak u PC by to měl být výrobce základky a model). Pak najeď přes Google na forum k dané základce, většinou tam budou i ovladače nebo linky na ně.
Od jisté doby preferuji Postup 1 (u postupu 2 se může stát, že ti to ukáže unknown nebo něco podobného, to už se mi taky stalo, ale to byl tak archaický kousek, že se ani nedivím, navíc třeba u jisté firmy, která docela brutálně předělává BIOSy a UEFI u svých desek, ti DXDiag nedá potřebné informace)
Pár poznatků: neznámé siťové karty - výrobce Realtek, Atheros (oba dva výrobci se řadí k low-endu, navíc ty čipy mění tak často, že MS nedokáže ověřovat ovladače - WHQL, tudíž ani nejsou v databázi systému, zlatý Linux), neznámé zvukovky - Realtek, Azalia (opět krámy, bohužel s Realteky lze sehnat i na high-end deskách). Jo a ještě jeden dodatek pro WinXP, některé desky s NForce chipsetem mají přesně daný postup, jak nainstalovat drivery (pokud se nedodrží, tak je pravděpodobné, že bude muset být přeinstalován celý systém - taky se mi jednous talo, že jsem nainstaloval síťovku, zvukovku a HD audio v tomto pořadí, a nefungovala síťovka a audio, protože to nejdříve chtělo HD audio, pak nějaký update ze strany MS, pak zvukovku a nakonec síťovku, a ne nedělám si srandu, problém jsem odstranil až přeinstalací systému a korektní instalaci ovladačů, neměl jsem fakt tolik času na to, abych ručně hledal v registrech ten bordel, naštěstí jsem se na Vistách a vyšších s tímto problémem už nesetkal).
Poslední dodatek - jestli to má mít známý na web a média, tak tam dej Linuxy, XP prostě skončila a přes to, že to byl jeden z těch lepších systémů MS, tak už prostě ne - XP bych už neinstaloval ani za peníze, ty problémy za to fakt nestojí.