Windows XP - ovladače pro staré PC

MAXo

Windows XP - ovladače pro staré PC
« kdy: 07. 08. 2014, 18:38:35 »
Zdravim, mam taky problem ze dnes som preinstaloval stary mozno 8 rocny pc a ovladace som na nete nemohol uz najst ... nefunguje na nom net pretoze zrejme koli tomu ze neni ani nainstalovany ovladac pre sietovy adapter ... no mam este jeden pc taky isty model kde fici vsetko ... neviete mi poradit nejaky soft ktory by mi sam detecoval komponenty na tom funkcnom pc a stiahol instalacky a ja by som ich mohol nainstalovat ptm na ten na ktorom ovladace nejdu ? alebo ako by ste mi poradili vyriesit tuto situaciu ? dakujem
« Poslední změna: 07. 08. 2014, 19:10:34 od Petr Krčmář »

hawran neprihlaseny

Re:Windows XP - ovladace na stary pc
« Odpověď #1 kdy: 07. 08. 2014, 18:45:43 »
Zdravim, mam taky problem ze dnes som preinstaloval stary mozno 8 rocny pc a ovladace som na nete nemohol uz najst ...

A kdyz uz jsi ten dotaz polozil tady, asi se nelze nezeptat - je nejaky problem v tom, nainstalovat na to radsi nejake linux distro?

MAXo

Re:Windows XP - ovladace na stary pc
« Odpověď #2 kdy: 07. 08. 2014, 19:09:43 »
ten pc nieje premna ale pre jedneho pana ktory tam potrebuje windows xp:)

t€rist

Re:Windows XP - ovladače pro staré PC
« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2014, 20:43:57 »
skús stránku
Kód: [Vybrat]
http://driverpacks.net/

e3k

« Odpověď #4 kdy: 07. 08. 2014, 21:08:27 »
zhananie drajvrov je jednym z dovodom preco odmietam instalaciu windows na stare pocitace.

« Odpověď #5 kdy: 07. 08. 2014, 21:08:56 »
Zdravim, mam taky problem ze dnes som preinstaloval stary mozno 8 rocny pc a ovladace som na nete nemohol uz najst ... nefunguje na nom net pretoze zrejme koli tomu ze neni ani nainstalovany ovladac pre sietovy adapter ... no mam este jeden pc taky isty model kde fici vsetko ... neviete mi poradit nejaky soft ktory by mi sam detecoval komponenty na tom funkcnom pc a stiahol instalacky a ja by som ich mohol nainstalovat ptm na ten na ktorom ovladace nejdu ? alebo ako by ste mi poradili vyriesit tuto situaciu ? dakujem

"Operačným systémom" od M$ nerozumiem, ale podľa mňa by mohlo byť riešením naklonovanie systému z jedného počítača na druhý. Existujú na to softy, na widle existuje napríklad http://www.acronis.cz/.

Dzavy

« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2014, 22:51:53 »
http://www.drivereasy.com/ - tohle funguje překvapivě hodně dobře...akorát to potřebuje připojení k internetu...

« Odpověď #7 kdy: 07. 08. 2014, 23:02:10 »
Zas 8 let neni až tak archaicky kousek. Sháněl jsem ovladače pro starší kousky a vždy se na stránkach výrobce dalo dohledat. Co to je vlastně je za desku??? Můj asus p4p 800 neni nejnovější a ovladače jsou normálně dostupné.

« Odpověď #8 kdy: 07. 08. 2014, 23:04:21 »
Zas 8 let neni až tak archaicky kousek. Sháněl jsem ovladače pro starší kousky a vždy se na stránkach výrobce dalo dohledat. Co to je vlastně je za desku??? Můj asus p4p 800 neni nejnovější a ovladače jsou normálně dostupné.
Ale taky bych se přikláněl k linuxu mám Linux Mint 17 a běhá hezky svižně a nic jsem nepotřeboval instalovat ovladače myslím

« Odpověď #9 kdy: 08. 08. 2014, 08:02:20 »
Ovladace sa vzdy stahuju zo stranok vyrobcu, osobne neverim tym kadejakym super univerzalnym vyhladavacom ovladacov.
Napis presny model dosky, pochybujem, ze nebudu ovladace pre XP, skor by som tipol, ze nebudu pre sedmicky.

pkgng

« Odpověď #10 kdy: 08. 08. 2014, 09:28:46 »
Zdravim, mam taky problem ze dnes som preinstaloval stary mozno 8 rocny pc a ovladace som na nete nemohol uz najst ... nefunguje na nom net pretoze zrejme koli tomu ze neni ani nainstalovany ovladac pre sietovy adapter ...

Nejsem si jist, zda tomuto dobře rozumím. Ty jsi hledal na netu ovladače pomocí PC, na kterém nefunguje síťová karta? Pokud ano, což zkusit hledat z PC, na kterém je net funkční.

Píšeš "není asi" - což se nejprve ujistit zda skutečně. Víš co je zač ten síťový adaptér? Co je na něm za eth. řadič, jaké má PCI ID? Pokud nelze sehnat ovladač od tohoto výrobce s vysokou pravděpodobností bude fungovat od jiného, který na svých adaptérech používá stejnou součástku. Případně driver od výrobce té součástky (pokud je to např. RTL8139).

no mam este jeden pc taky isty model kde fici vsetko ... neviete mi poradit nejaky soft ktory by mi sam detecoval komponenty na tom funkcnom pc a stiahol instalacky a ja by som ich mohol nainstalovat ptm na ten na ktorom ovladace nejdu ? alebo ako by ste mi poradili vyriesit tuto situaciu ? dakujem

Takový soft neznám. Vždy jsem všechno dělal ručně a byly s tím nejlepší výsledky.
Na funkčním PC se podívej do \windows\system32\spool\drivers . Tam třeba něco najdeš.

Filip

« Odpověď #11 kdy: 08. 08. 2014, 09:48:42 »
Ve vlastnostech ovladace najdes seznam souboru, ktere pouziva (vcetne .inf souboru)
To zkopiruj na ten novy pocitac a pouzij to. Pridat ovladac - rucne - navest ho na ten .inf soubor)

Funguje to dobre, ale pokud mas hodne takovych zarizeny, tak s tim stravis pekne dlouho.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08. 08. 2014, 09:59:12 »
Před osmi lety byly XP aktuální verze, takže na takto starý hardware jsou drivery na XP to, co by mělo být dostupné v první řadě. Takže problém asi nebude ani tak v nedostupnosti ovladačů, ale že se jedná o PC bez jakékoliv dokumentace, takže bez rozborky není známo co za součástky v tom je.

Nicméně I pokud k zařízení není ovladač, tak v Device Manageru v Properties zařízení na kartě Details lze z rozbalovacího menu vybrat Hardware Ids a tam je něco jako PCI\VEN_8086&DEV_1C03&SUBSYS_C604144D&REV_04 což zařízení jednoznačně identifikuje, googlením se lze dobrat k tomu co za model to je, kdo to vyrábí a pak už nebývá problém dobrat se ovladačů.

Když člověk trochu přemýšlí, tak si drivery postahuje předem, když ještě v systému vidí co za hardware tam je aby mohl po reinstalaci rozchodit aspoň ten net, při instalaci jediného počítače je tento krok docela zásadní :-)

Nicméně podle toho jak naivně se tazatel ptá, tak se zjevně pustil do něčeho na co nemá znalosti, což asi není úplně dobrý nápad zejména když si nehraje na svém, ale dělá to pro někoho.

« Odpověď #13 kdy: 08. 08. 2014, 10:43:43 »
No taky si myslím ze ta zatkl neví kudy kam kdyby posla název či připadne fotku MB tak se potom dá od čeho odrazit. Hezky den

« Odpověď #14 kdy: 08. 08. 2014, 13:18:31 »
Postup 1:
Otevři si Správce zařízení - Najdi si neznámý HW, rozklikni si jej (Vlastnosti), na záložce Detaily si najdi Hardware ID, zkopíruj (Ctrl+C), zadej do Google, na prvních stránkách (s výjimkou reklamních sdělení), bys měl najít výrobce a model zařízení. Tohle je podle mě ta lehčí část. Ta těžší je, jak si to najdeš, tak to zadat znova do Google (nestahuj to z těch stránek, na kterých najdeš ten název, většinou tě to odkáže na nějaký EXE downloader, což zavání viry, nebo paid aplikacemi či reklamami ve velmi velkém měřítku).

Postup 2:
Spusť si DXDiag. Tam se dívej na System manufacturer a System model (pokud si dobře pamatuji, tak u PC by to měl být výrobce základky a model). Pak najeď přes Google na forum k dané základce, většinou tam budou i ovladače nebo linky na ně.

Od jisté doby preferuji Postup 1 (u postupu 2 se může stát, že ti to ukáže unknown nebo něco podobného, to už se mi taky stalo, ale to byl tak archaický kousek, že se ani nedivím, navíc třeba u jisté firmy, která docela brutálně předělává BIOSy a UEFI u svých desek, ti DXDiag nedá potřebné informace)

Pár poznatků: neznámé siťové karty - výrobce Realtek, Atheros (oba dva výrobci se řadí k low-endu, navíc ty čipy mění tak často, že MS nedokáže ověřovat ovladače - WHQL, tudíž ani nejsou v databázi systému, zlatý Linux), neznámé zvukovky - Realtek, Azalia (opět krámy, bohužel s Realteky lze sehnat i na high-end deskách). Jo a ještě jeden dodatek pro WinXP, některé desky s NForce chipsetem mají přesně daný postup, jak nainstalovat drivery (pokud se nedodrží, tak je pravděpodobné, že bude muset být přeinstalován celý systém - taky se mi jednous talo, že jsem nainstaloval síťovku, zvukovku a HD audio v tomto pořadí, a nefungovala síťovka a audio, protože to nejdříve chtělo HD audio, pak nějaký update ze strany MS, pak zvukovku a nakonec síťovku, a ne nedělám si srandu, problém jsem odstranil až přeinstalací systému a korektní instalaci ovladačů, neměl jsem fakt tolik času na to, abych ručně hledal v registrech ten bordel, naštěstí jsem se na Vistách a vyšších s tímto problémem už nesetkal).

Poslední dodatek - jestli to má mít známý na web a média, tak tam dej Linuxy, XP prostě skončila a přes to, že to byl jeden z těch lepších systémů MS, tak už prostě ne - XP bych už neinstaloval ani za peníze, ty problémy za to fakt nestojí.