Tady bych si dovolil odvolat se na prirozene pravo, ktere bych definoval jako neco, co vetsina nebo alespon znacne velka skupina lidi povazuje za normalni
No tak to je sociologická definice práva, což je přesný opak přirozeného práva. Fakt spíš než si něco definovat podle sebe, bych se raději držel zaužívaného významu slov...
Tak s tím zdrojem práva jste to na té Wikipedii přečetl trošku špatně.
Nečetl jsem to.
Původně to začalo definicí přirozeného práva (fysei) filozofy dle přírody
To je úplně jedno, co čím začalo, jde o to, jaký má ten pojem význam dneska.
Co se přirozeného práva týče, oháním se jím velice rád.
Ok. Takže já mám od přírody dané právo zabít kohokoli, koho potkám, nebude se mi líbit a bude slabší.
Nebo budu tvrdit, že přirozené je vykonávat svoje tělesné potřeby na veřejnosti. A protože je to moje přirozené právo, nesmí mi ho žádný lidský zákon vzít. Čili zákaz veřejného močení je iuspositivistický nesmysl. Nulitní.
Juchů!
Ano, to máte. Ale stejně tak je přirozené právo ostatních říct, že jste prase, protože si ulevujete na veřejnosti a policista využije svého práva garantovaného státem a v souladu s přirozeným právem Vám za to napálí pokutu, že Vám z ní bude špatně. Pochopitelně můžete podobně jako mnoho bezdomovců tu pokutu (v souladu s přirozeným právem) nezaplatit, ale jakmile stát objeví Váš majetek, může Vám ho za určitých podmínek podle nějaké společenské smlouvy (která je v souladu s přirozeným právem) zkonfiskovat majetek v odpovídající výši.
Takže jestli chcete, klidně si (podle přirozeného práva) ulevte.
Podobně je to s tím zabíjením. Já samozřejmě chápu, že zde existuje nějaké právo, ale jak jsem řekl, jakmile odporuje přirozenému právu (někoho jste zabil a není to jak dokázat), tak je nevykonatelné (nemůžou Vás zavřít nevině (nebo spíše neměli by)).
Člověk si někdy musí uvědomit, za jakých podmínek je běžné právo vykonatelné. To je důvod, proč říkám, že je potřeba mít na paměti přirozené právo i v situaci, kdy tady máme právní systém, kterým bychom se měli řídit.
A proto Vám taky říkám, že obrana své osoby a svého majetku jsou Vám dány přirozeným právem.