Ad 1) Není jedno, jestli máte k dispozici neoficiálně 5000 kamer nebo 50. Taky není jedno, jestli oficiálně máte povoleno od vlády šmírovat globálně internet (a tím na to máte rozpočet v dostatečné výši) nebo jestli to nějakým způsobem utajujete a maskujete za něco jiného (peníze se získávají hůře, kvůli riziku prozrazení se musí postupovat obezřetněji -> další náklady atp.).
Ještě jednou:
pokud věřím tomu, že NSA má prsty ve všem, sleduje všechno a udělá problémy komukoli,
potom asi těžko můžu věřit tomu, že coby Pepík z Horních Kulohryz mám opravdu
důvěryhodné a úplné informace o tom, co NSA dělá. Jistě, můžu si přečíst na Lupě pár senzačních článků o informacích od Snowdena, ale i mě, Pepíkovi, by mělo docvaknout, že Snowden nevěděl a neví všechno.
Prostě:
pokud mám zálibu v konspiracích,
pak si nemůžu být jistý ničím a žádné "oficiální" regulace mi nepomůžou, když mě vláda potajmu práškuje nanotermitem v trolejbusu.
Ad 2) Pokud čtete zprávy (klidně i na Seznamu, pokud Vás dění ve světě nezajímá) dozvíte se spoustu věcí, jako třeba že se najednou spousta věcí řešila v kongresu, přes prezidenta a byla zde tendence omezit NSA pravomoce. Navíc některé leaky vyvolaly na USA docela silný mezinárodní tlak. Například i díky Snowdenovým leakům Německo výrazně změnilo své jednání s USA.
Ale jistě, však to nezpochybňuju. Ten tlak ale vytvořily informace
insidera, nikoli tlak tisíců Pepíků, to je pointa.
Ad 3) Vy to popisujete jako kdyby zde byly pouze tyto dvě možnosti. To ale vůbec není pravda. To člověk snad nemá právo žít uprostřed města, aniž by tam byly kamery? Jak to ti lidi před 50ti lety dělali? Policie neměla jedinou kameru a stíhala vše co bylo potřeba. Chtít město bez kamer je naprosto v pořádku a nemůžete po někom chtít, aby volil pouze ze dvou možností zůstaň a odejdi.
Nemáš žádný "právo" žít v městě bez kamer. Právní určitě ne a morální (podle mě) taky ne. Ale to je vedlejší. Důležitý je, že buď chceš žít bez kamer nebo ne. realita je taková, že kamery jsou ve městech, nejsou na samotě u lesa a tlak na jejich odstranění z měst velice pravděpodobně nebude mít úspěch. Takže každý si může spočítat 1+1.
P.S. aby bylo jasno, nemám nic proti občanskému tlaku, naopak, mám aktivisty rád a držím jim palce. Ovšem organizovat protesty proti sledování se dá úplně v klidu i ze samoty u lesa.