ThinkPad alebo MacBook

tadeas

Re:ThinkPad alebo MacBook
« Odpověď #45 kdy: 24. 06. 2014, 20:12:01 »
Jsem programátor. Používal jsem asi rok T420, teď mám něco přes rok (retina) Macbook Pro. Na Macu se mi pracuje výrazně líp a neni to jenom displejem (proti retina je cokoliv špatnej vtip, obzvlášť když člověk pracuje hodně s textem). Klávesnice mi vyhovuje asi nejvíc ze všech co jsem kdy používal (velikostí, odezvou) a ten touchpad je prostě žrádlo. V kanclu mám u (externí) klávesnice externí touchpad na místě jako je na laptopu a vyhovuje mi to mnohem víc, než myš někde vpravo, daleko od přirozené pozice ruky (takhle stačí pohnout zápěstim).

Home/end nechybí, ctrl-a, ctrl-e je beztak pohodlnější (jak v terminálu, tak ve Vimu, tak ve Wordu, tak všude), nemluvě o cmd-vlevo, cmd-vpravo. Page up/down je k ničemu když má člověk dobrej touchpad, jak už někdo zmiňoval, plus samozřejmě cmd-nahoru, cmd-dolu - beztak je to pohodlnější a blíž, než PgUp a PgDn na běžný klávesnici. Na externí klávesnici všechny tyhle klávesy mám a nikdy je nepoužívám. Funkční klávesy defaultně na nastavení jasu, ovládání hudby apod. mi připadaj jako supr nápad, beztak tyhle funkce používám aspoň stokrát častějc. Cmd-c, cmd-v apod. místo ctrl mně osobně připadá pohodlnější (zvlášť cmd-t), ale to je asi o zvyku.

OS X vs Ubuntu.. Asi věc názoru, mně po sedmi letech na Linuxu připadá OS X jako "Linux done right", zvlášť když má člověk s postupujícím věkem míň a míň času na blbosti :( . Je pravda, že si člověk musí trochu zvykat a dohromady nic moc nenakonfiguruje, ovšem po čase zjistí, že ty blbosti, který mě dřív štvaly, vlastně dávaj smysl a dohromady fungujou. Skutečnej Office bohužel člověk taky občas využije :( . Všechny aplikace, na který jsem byl zvyklej na Linuxu jsou tady samozřejmě taky, normálně nainstalovaný package managerem (používám homebrew).

Z hlediska kvality zpracování mi připadá, že obojí asi jen tak nezničíš. Hliník samozřejmě působí "solidnějc", než plast, ale ta T420 taky nepůsobila nijak nekvalitně (vrzala klávesnice, ale ne nějak hodně). Baterka vydrží při běžný práci tak 8 hodin - i když to záleží, když člověk kompiluje, ještě k tomu ve Windows ve VMWaru tak to taky zmizí dost rychle. Podsvícená klávesnice je pro mě osobně lepší, než baterka nad displejem. Repráčky o poznání lepší, ale to člověk zas tolik nevyužívá.

belzebub

« Odpověď #46 kdy: 24. 06. 2014, 21:18:49 »
Home/end nechybí, ctrl-a, ctrl-e je beztak pohodlnější (jak v terminálu, tak ve Vimu, tak ve Wordu, tak všude), nemluvě o cmd-vlevo, cmd-vpravo. Page up/down je k ničemu když má člověk dobrej touchpad, jak už někdo zmiňoval, plus samozřejmě cmd-nahoru, cmd-dolu - beztak je to pohodlnější a blíž, než PgUp a PgDn na běžný klávesnici. Na externí klávesnici všechny tyhle klávesy mám a nikdy je nepoužívám. Funkční klávesy defaultně na nastavení jasu, ovládání hudby apod. mi připadaj jako supr nápad, beztak tyhle funkce používám aspoň stokrát častějc. Cmd-c, cmd-v apod. místo ctrl mně osobně připadá pohodlnější (zvlášť cmd-t), ale to je asi o zvyku.
Naprosto respektuji to, ze Vam konkretne toto prijde lepsi. Kazdy jsme jiny a mit moznost si vybrat jak chci pracovat povazuji za velmi dulezite. Takze Vy muzete bez problemu pouzivat vyse zminene zkratky na klavesnici, ktera ma home/end/pgup/pgdn. Sice naprosto nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze stisk dvou klaves je jednodussi, nez stisk jedne klavesy, ale jak rikam, kazdy je jiny a kdyz Vam to prijde lepsi, tak Vam to prijde lepsi.

Ovsem na klavesnici ktera NEMA home, end, pgup, pgdown si vybrat nemuzu. I kdyz jsem bytostne presvedcen, ze pouzivani jedne klavesy na ty funkce je lepsi nez kombinace dvou, mam smulu. A to je to co mi vadi. Samozrejme si uvedomuji, ze to je otazka zvyku. Nicmene kdyz jsem 25 let zvykly pouzivat home/end/pgup/pgdn, je pro me VELMI, VELMI tezke se bez toho obejit. To je prvni problem.

Druhy problem, a mnohem zavaznejsi, je pro me zpusob ovladani celeho pocitace. Vicemene pri praci (pokud zrovna neco nekreslim) mys VUBEC nepouzivam (tj ani mys, ani trackpad, ani trackpoint). Muj WM je xmonad, muj editor je vim, ve firefoxu mam vimperator a xtermu mam otevreno nepocitane. Pri tomto zpusobu prace je pro me ZCELA ZASADNI mit co nejvice klaves k dispozici, protoze je mam namapovane na to, na co potrebuji. Diky tomu ze ma normalni klavesnice 12 funkcnich klaves je mnoho ukonu otazkou stisku jedne klavesy. Jsem tak produktivni, rychly a prace me bavi. Nedokazu si predstavit, ze bych se mel obejit bez funkcnich klaves, bloku ins/del/home/end/pgup/pgdn a kurzorovych klaves (numericky blok je mi na nic, protoze je "moc daleko"). Co se ovladani hlasitosti tyce, to pouziju cca 1-2x denne, ovladani jasu jsem naposled pouzil minuly tyden. Funkcni klavesy mackam cca 10x za minutu - jak na prepinani ploch, tak jako namapovane funkce ve vimu a operace v mc.

Je mi jasne, ze jednoho dne uz proste klavesnici s funkcnimi, navigacnimi a kurzorovymi klavesami nesezenu. Ten den budu brecet. Zatim mam v zasobe 10 "beznych" klavesnic, a dokud bude mit pocitac USB, nebo nejaky prevodnik, budu v pohode. Co pak, nevim.

Take bych se chtel lehce omluvit za prilis rezolutni prohlaseni "na klavesnici macbooku se neda programovat" - jak jste mi ukazali, da. Musim ale rici, ze jsem to nemyslel jako nejaky flame, pouze jsem si nedokazal predstavit, jak bych na tom dokazal pracovat (a vlastne ani ted si to nedokazu predstavit).

tadeas

« Odpověď #47 kdy: 24. 06. 2014, 21:34:34 »
Druhy problem, a mnohem zavaznejsi, je pro me zpusob ovladani celeho pocitace. [...] Muj WM je xmonad [...]
Tady leží zakopaný pes. Dost pochybuju, že na Macu bude xmonad běžet. Mac, to je prostě "the Apple way" a nikdy jinak. Možná, že nějaké alternativní WM rozběhat půjdou, ale když se budu snažit používat nástroj používat jinak, než k čemu je určený, tak mi budou, ehm, minimálně chybět klávesy...

Pro práci v OS X je Apple klávesnice supr. Pro práci v xmonadu je samozřejmě úplně dokonale k ničemu. A naopak, používat PC klávesnici plus myš s OS X je blbost (zkoušel jsem to). Jinými slovy, v OS X PgUp, F1 a podobné klávesy nechybí, protože to funguje dobře bez nich.

Olaf

« Odpověď #48 kdy: 24. 06. 2014, 22:31:22 »
Druhy problem, a mnohem zavaznejsi, je pro me zpusob ovladani celeho pocitace. Vicemene pri praci (pokud zrovna neco nekreslim) mys VUBEC nepouzivam (tj ani mys, ani trackpad, ani trackpoint).

Vhodná (tj. s požadovanými klávesami) USB klávesnice. Přepínání mezi klávesnicemi neřešíte. Aktivní je ta, na které píšete.
Keyboard Viewer (OS X) Vám ukáže např:
Klávesnice MacBook Pro - http://imageshack.com/a/img829/3631/v51b.png
Klávesnice Dell - http://imageshack.com/a/img840/5893/89m.png

Funkcni klavesy mackam cca 10x za minutu - jak na prepinani ploch, tak jako namapovane funkce ve vimu a operace v mc.

To by nebyl zásadní problém ani na klávesnici MacBooku:
Choose Apple menu > System Preferences, and then click Keyboard.
Select the “Use all F1, F2, etc. keys as standard function keys” checkbox.

... Dost pochybuju, že na Macu bude xmonad běžet. ...

Using xmonad on Apple OSX - http://www.haskell.org/haskellwiki/Xmonad/Using_xmonad_on_Apple_OSX

Otestované to nemám, s přechodem z Mac OS X 10.5.8 Leopard (X11.app) na OS X 10.8.5 Lion (nový notebook, XQuartz.app) jsem s X11 trochu bojoval, takže komplikace bych očekával.

Olaf

« Odpověď #49 kdy: 24. 06. 2014, 23:17:46 »
Už se to trochu zvrhává v OT, takže abych se vrátil k meritu věci.

Zdravím,
V Septembri nastupujem na ekonomickú univerzitu ...(předpokládám, že jako student)..., a rozhodujem sa či si kúpim ThinkPad T440s alebo MacBook Air 13. Do ThinkPadu by som si dal Ubuntu 14.04, lebo mám ho už na Desktope, a som veľmi spokojný. V MacBooku by som používal Mac :-D. Mac som ešte nikdy nemal, takže sa neviem rozhodnúť.
Mohli by ste mi poradiť? Poprípade aj návrhy na nejaké iné 13"-14" notebooky.
Vďaka.

ThinkPad a MacBook se v první řadě naprosto liší v jedné věci. OS X spustíte (legálně) pouze na MacBooku. Takže pokud se chcete na vlasní oči přesvědčit, jak je OS X pro práci naprosto nepoužitelný :) (což se dozvíte od spousty odborníků, kteří na něm dělali tak 5 minut) a jakou má MacBook mizernou klávesnici, musíte si ho pořídit (koupit, ukrást, půjčit si , ...).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 24. 06. 2014, 23:37:47 »
"Takovej stroj totiz vydrzi asi tak 10x dyl, nez kdyz pokazdy pripojujes externi monitor, klavesnici, mys ... a konektory zachvilu vylames."
Pokial budes vzdy mechanicky zasuvat NTB do konektoru docku, tak je to takisto ako monitor, klavesnica, mys .....
Ja kazdodenne skoro 3 roky vykonavam spominany ukon (monitor, klavesnica, mys, ...) a uplne bezproblemov

Vis, kdybys mel aspon paru o cem mluvis, tak bys trebas tusil, ze kazdej konektor ma nejaky mnoztvi cyklu, na ktery je projektovanej. Trebas takovej molex ma 12. Ten konektor pro dok je pak mechanicky zcela nekde jinde nez USB kuprikladu. USBcko muze mit podle provedeni neco mezi 1k az 10k cyklu. Ten konektor na doku ma 100k a vic. Vylamanejch USBcek a sitovek uz sem peknych par videl. Nekdy se to da spravit preletovanim/vymenou konektoru, ale vetsinou je znicena i deska.

Take zalezi na tom, kdo ty konektory zasouva. Uz jsem videl  ohnuty jack od napajeciho zdroje, coz ja bych neumel. A pak jeste kralik sezral kus kabelu.

belzebub

« Odpověď #51 kdy: 25. 06. 2014, 14:40:09 »
Tady leží zakopaný pes. Dost pochybuju, že na Macu bude xmonad běžet. Mac, to je prostě "the Apple way" a nikdy jinak. Možná, že nějaké alternativní WM rozběhat půjdou, ale když se budu snažit používat nástroj používat jinak, než k čemu je určený, tak mi budou, ehm, minimálně chybět klávesy...
Pro práci v OS X je Apple klávesnice supr. Pro práci v xmonadu je samozřejmě úplně dokonale k ničemu. A naopak, používat PC klávesnici plus myš s OS X je blbost (zkoušel jsem to). Jinými slovy, v OS X PgUp, F1 a podobné klávesy nechybí, protože to funguje dobře bez nich.
V tom se shodneme, ja jsem jen chtel vysvetlit proc povazuji ruzne minimalizovane notebookove klavesnice (a zejmena ty na na macbooku nebo chromebooku) za nepouzitelne - asi je to urcita deformace tim co pouzivam - stejne jako nekdo je zase deformovan mac-em a z jeho pohledu je minimalizovana klavesnice + touchpad super.
Jenom jsem si proste nedokazal predstavit jak v tom nekdo muze programovat.. ale to je asi spise o me omezene predstavivosti.

Jinak co se originalniho dotazu tyce, tak bych rekl ze to vypada nejlip prave pro macbook.

Olaf

« Odpověď #52 kdy: 25. 06. 2014, 22:29:49 »
... Pri tomto zpusobu prace je pro me ZCELA ZASADNI mit co nejvice klaves k dispozici, protoze je mam namapovane na to, na co potrebuji. Diky tomu ze ma normalni klavesnice 12 funkcnich klaves je mnoho ukonu otazkou stisku jedne klavesy. ...

Předem se omlouvám za OT, ale když už diskutujeme o klávesnicích, tak si ríkám, že Apple USB klávesnice (nevím, zda se ještě vyrábí) by se Vám mohla líbit. Funkčních kláves má 19 ! :) - viz http://imageshack.com/a/img829/4465/tjfm.png.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 25. 06. 2014, 23:14:35 »
Tady je neco k dalsi minimalizaci klavesnic na Apple: https://www.youtube.com/watch?v=GdIanqM_RZ8

bydga

« Odpověď #56 kdy: 26. 06. 2014, 16:45:20 »
a za týden ti budou platit aby sis to vůbec vzal. Haters gonna hate

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 26. 06. 2014, 17:58:53 »
No nekupte to, kdyz je to tak levny. A cim vic koupis, tim vic usetris.

JmJ

• 333
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 26. 06. 2014, 18:15:11 »
Tak panove, kdyz Apple, tak Apple, takze potrebuju aktualni seriozni radu pro kolegu, ktery uz ma 2 hodiny hlavu v dlanich a nevi co dal ;-)

potrebuje ekvivalent TortoiseSVN pro apple, nebo neco hodne podobneho. Vetsina projektu je 4 roky mrtva. Rozumne se tvari dva placene (tusim Versions a Cornerstone). Mate nejakou radu?

tadeas

« Odpověď #59 kdy: 26. 06. 2014, 21:08:51 »
potrebuje ekvivalent TortoiseSVN pro apple, nebo neco hodne podobneho. Vetsina projektu je 4 roky mrtva. Rozumne se tvari dva placene (tusim Versions a Cornerstone). Mate nejakou radu?
Na Macu je normálně Bash, takže funguje svn.