Home/end nechybí, ctrl-a, ctrl-e je beztak pohodlnější (jak v terminálu, tak ve Vimu, tak ve Wordu, tak všude), nemluvě o cmd-vlevo, cmd-vpravo. Page up/down je k ničemu když má člověk dobrej touchpad, jak už někdo zmiňoval, plus samozřejmě cmd-nahoru, cmd-dolu - beztak je to pohodlnější a blíž, než PgUp a PgDn na běžný klávesnici. Na externí klávesnici všechny tyhle klávesy mám a nikdy je nepoužívám. Funkční klávesy defaultně na nastavení jasu, ovládání hudby apod. mi připadaj jako supr nápad, beztak tyhle funkce používám aspoň stokrát častějc. Cmd-c, cmd-v apod. místo ctrl mně osobně připadá pohodlnější (zvlášť cmd-t), ale to je asi o zvyku.
Naprosto respektuji to, ze Vam konkretne toto prijde lepsi. Kazdy jsme jiny a mit moznost si vybrat jak chci pracovat povazuji za velmi dulezite. Takze Vy muzete bez problemu pouzivat vyse zminene zkratky na klavesnici, ktera ma home/end/pgup/pgdn. Sice naprosto nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze stisk dvou klaves je jednodussi, nez stisk jedne klavesy, ale jak rikam, kazdy je jiny a kdyz Vam to prijde lepsi, tak Vam to prijde lepsi.
Ovsem na klavesnici ktera NEMA home, end, pgup, pgdown si vybrat nemuzu. I kdyz jsem bytostne presvedcen, ze pouzivani jedne klavesy na ty funkce je lepsi nez kombinace dvou, mam smulu. A to je to co mi vadi. Samozrejme si uvedomuji, ze to je otazka zvyku. Nicmene kdyz jsem 25 let zvykly pouzivat home/end/pgup/pgdn, je pro me VELMI, VELMI tezke se bez toho obejit. To je prvni problem.
Druhy problem, a mnohem zavaznejsi, je pro me zpusob ovladani celeho pocitace. Vicemene pri praci (pokud zrovna neco nekreslim) mys VUBEC nepouzivam (tj ani mys, ani trackpad, ani trackpoint). Muj WM je xmonad, muj editor je vim, ve firefoxu mam vimperator a xtermu mam otevreno nepocitane. Pri tomto zpusobu prace je pro me ZCELA ZASADNI mit co nejvice klaves k dispozici, protoze je mam namapovane na to, na co potrebuji. Diky tomu ze ma normalni klavesnice 12 funkcnich klaves je mnoho ukonu otazkou stisku jedne klavesy. Jsem tak produktivni, rychly a prace me bavi. Nedokazu si predstavit, ze bych se mel obejit bez funkcnich klaves, bloku ins/del/home/end/pgup/pgdn a kurzorovych klaves (numericky blok je mi na nic, protoze je "moc daleko"). Co se ovladani hlasitosti tyce, to pouziju cca 1-2x denne, ovladani jasu jsem naposled pouzil minuly tyden. Funkcni klavesy mackam cca 10x za minutu - jak na prepinani ploch, tak jako namapovane funkce ve vimu a operace v mc.
Je mi jasne, ze jednoho dne uz proste klavesnici s funkcnimi, navigacnimi a kurzorovymi klavesami nesezenu. Ten den budu brecet. Zatim mam v zasobe 10 "beznych" klavesnic, a dokud bude mit pocitac USB, nebo nejaky prevodnik, budu v pohode. Co pak, nevim.
Take bych se chtel lehce omluvit za prilis rezolutni prohlaseni "na klavesnici macbooku se neda programovat" - jak jste mi ukazali, da. Musim ale rici, ze jsem to nemyslel jako nejaky flame, pouze jsem si nedokazal predstavit, jak bych na tom dokazal pracovat (a vlastne ani ted si to nedokazu predstavit).