ThinkPad alebo MacBook

dufi

ThinkPad alebo MacBook
« kdy: 23. 06. 2014, 17:24:43 »
Zdravím,
V Septembri nastupujem na ekonomickú univerzitu, a rozhodujem sa či si kúpim ThinkPad T440s alebo MacBook Air 13. Do ThinkPadu by som si dal Ubuntu 14.04, lebo mám ho už na Desktope, a som veľmi spokojný. V MacBooku by som používal Mac :-D. Mac som ešte nikdy nemal, takže sa neviem rozhodnúť.
Mohli by ste mi poradiť? Poprípade aj návrhy na nejaké iné 13"-14" notebooky.
Vďaka.

bydga

Re:ThinkPad alebo MacBook
« Odpověď #1 kdy: 23. 06. 2014, 17:35:35 »
MBA. OSX = linux s funkčním window managerem. Máš standardní shell, balíčkovací systém, všechny výhody linuxu (/etc/cesty) a k tomu se na to hezky kouká :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 06. 2014, 17:49:55 »
@bydga: Vec nazoru. Me se treba UI OSS X vubec nelibi a je v nem rada veci, ktere mi lezou na nervy. K tomu uplne blba klavesnice. Balickovavi system mate na mysli ktery? Ono je tam nejake repository? Krome vyse uvedeneho hezky stroj s kvalitnim displayem. Jestli to tedy nekomu za ty prachy stoji.

BTW, me na Linuxu okenni manager funguje. Asi neco delate blbe.

Tazatel by si mel spis zjistit, jake bude pri studiu potrebovat aplikace a podle toho zvolit Linux, OS X nebo se zatatymi zuby i Widle.

« Odpověď #3 kdy: 23. 06. 2014, 17:56:42 »
Balickovavi system mate na mysli ktery? Ono je tam nejake repository?
App Store, macports, homebrew, fink, pkgsrc, ...

« Odpověď #4 kdy: 23. 06. 2014, 17:56:50 »
V MacBooku by som používal Mac :-D. Mac som ešte nikdy nemal, takže sa neviem rozhodnúť.
Jmenuje se to "Mac OS" :)

Kup si Maca - čas, po který budeš řešit, že něco nefunguje, bude naprosto minimální. Budeš mít možnost si nainstalovat drtivou většinu softu pro Linux a navíc budeš mít možnost si koupit nějaké komerční aplikace, pokud bys je z nějakého důvodu potřeboval.

Navíc MacOS je teď už zdarma (včetně Pages, Numbers, Keynote), takže nemusíš řešit cenu upgradů ani kancelářského balíku.

Mohli by ste mi poradiť? Poprípade aj návrhy na nejaké iné 13"-14" notebooky.
Otázka je, jestli chceš fakt Air, nebo raději 13" MacBook Pro. V tom poradit neumím, koukni se na oba v Apple Storu.

Olaf

« Odpověď #5 kdy: 23. 06. 2014, 19:47:55 »
Pod to, co napsal Mirek Prýmek, se klidně podepíšu. Na MacBooku spustíte v podstatě vše, co na ThinkPadu. Obráceně to neplatí.
PS pro šťouraly - Hackintosh etc. znamená už něco řešit a to nemluvím o legalitě.

Otázka je, jestli chceš fakt Air, nebo raději 13" MacBook Pro. V tom poradit neumím, koukni se na oba v Apple Storu.

Tady Vás chtěl upozornit, že MacBook Air nemá (mj.) ethernetový port (lze řešit adaptérem - viz http://store.apple.com/cz/product/MD463ZM/A/adaptér-thunderbolt-gigabitový-ethernet?fnode=a5f0493c4ba279c4af50ff434a13a0eefae8251221b94097c8a20c720c8eb0fa924b51f5daddc0b806100be356bdaaf41b90ac9c02e85f14898e4f1ee77235084ce8b763fcc4ad33f7e44285d965ad52df879547b2eed0aebd6aaff722ff78ce8ebb4df7238aee9531eaeaf8df26d6bc).

... Jestli to tedy nekomu za ty prachy stoji. ...

On ten  ThinkPad T440s taky není žádná láce :).

bydga

« Odpověď #6 kdy: 23. 06. 2014, 19:51:22 »
Jak píše mirek, app store a na všechny programovací věci homebrew. Souhlas, že vzhled je subjektivní. Nevím proč, ale v ubuntu i třeba debianu (co jsem zkoušel cca rok zpět), tak se mi prostě nelíbil font. Jo, je to subjektivní, ale bylo to fakt hnusný, nevim jestli nějaký blbý vyhlazování, marginy/paddingy, ale prostě se mi to nelíbilo. A nemám čas řešit půl dne jak to změnit. To samý aktualizace. Asi je to dneska lepší (i když kolega měl na ubuntu na nějakém thinkpadu problémy pořád), ale jednou za čas přijde aktualizace, nenaběhnou Xka, nefunguje síť, neaktualizoval se správně ovladač GK... a něco je prostě blbě. A opět, nejsem placenej za hrabání se v systému, ten je tu pro mě, aby mi usnadnil práci.. Proto OSX.

Ale samozřejmě, jsou lidi co je takový věci baví, kompilujou si jádro, hrabou se v přepínání karet, nastavujou si dnsmasq, piplají se s  vlastním vzhledem - a je to tak dobře, každý zboží má svýho kupce :)

« Odpověď #7 kdy: 23. 06. 2014, 19:53:00 »
Tady Vás chtěl upozornit, že MacBook Air nemá (mj.) ethernetový port
A pokud se nepletu, jenom jeden USB port. To už pak musí každý sám zvážit, jestli preferuje přenosnost a výdrž nebo spíš vybavenost.

bydga

« Odpověď #8 kdy: 23. 06. 2014, 19:57:31 »
Myslim, že air má 2xUSB, ale jenom jeden thunderbolt.

« Odpověď #9 kdy: 23. 06. 2014, 20:09:48 »
Myslim, že air má 2xUSB, ale jenom jeden thunderbolt.
Ajo, máš pravdu: http://www.apple.com/cz/macbook-air/specs.html Jeden měly asi jenom ty starší. Jeden Thunderboldt nevadí, páč se dají řetězit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2014, 00:29:13 »
Nevim, co tady porad resite za problemy s Linuxem. Asi jsem mel vzdy stesti nebo si umel vybrat masinu, ale me Linux funguje. Co se tyka desktopoveho pouziti, nemam si celkem na co stezovat a problemu jsem resil minimalne, ne porad nejake problemy trikrat tydne, jak se zda z nazoru nekterych zde pritomnych. Pokud jsem neco resil, tak to byly spise nejake vyfikundace navic, ktere Mac asi v repu stejne nema, jako treba rozchozeni caching DNS.

Ale jinak at si koupi Mac. Na ten display se dobre kouka a pokud nekdo dokaze zit s tou strasnou klabosnici, tak se tam da dat i Linux do dual bootu.

any

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2014, 08:17:48 »
Kup si Maca - čas, po který budeš řešit, že něco nefunguje, bude naprosto minimální.
Mac, protoze to co ma fungovat v 99,9% pripadu funguje a je i to co budes pouzivat v pravem vyznamu slova "pouzivat". A to co ti nefunguje a chtel bys pouzivat je obvykle nejaka obechcavka kvalit zhruba jako domaci bastleni za sociku z toho co dum dal a skladka jeste nepozrela, ktera nikdy ani fungovat nemela. Obvykle tedy i obchodniho modelu, ale hlavne obechcavka navrhem i funkci dotazenejsiho produktu nez to o co se snazis dosahnout tim obchcavanim. Jen pocitej s tim, ze autori ceniku zrovna moc napadu nemaji a prislusenstvi je zhruba stejne predrazene bez rozdilu. A pokud si chces hrat i s necim dalsim, tak ti to nebude branit v tom, aby sis v systemu poskladal piskoviste a nainstaloval do nej i ten pisek.

TKL

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2014, 08:38:03 »
Co proboha máte s tou klávesnicí?
Klávesnice na Macboocích je jedna z nejlepších, na jakou vůbec můžete narazit.
Když pominu to, že většina PC notebooků tuhle klávesnici zcela nepokrytě kopíruje, bohužel ale jen vzhledově. Skutečná úroveň je někde úplně jinde. A podsvícení s automatickou regulací intenzity je taky velmi příjemná záležitost.

K původnímu dotazu: ano, rozhodně Macbook. To, co tady ještě nikdo nezmínil, je mnohem delší morální životnost oproti PC notebooku. Například já mám Macbook Pro Mid 2009 a nemám sebemenší potřebu ho měnit. A to na něm míchám muziku, 40 stop, mraky efektů, virtuální nástroje - naprosto bez problémů. A v kapele máme ten úplně první Intel Macbook (bílý plasťák), ten je ještě tak o 3 roky starší a slouží naprosto spolehlivě, jak při nahrávání, tak naživo.

Co bych si ale dobře rozmyslel je ten Air. Ano, mobilita je úžasná, i výdrž baterie. Ale menší disk (byť SSD), chybějící ethernet. Já bych měl i problém s chybějící CD/DVD-RW mechanikou, další důvod, proč se do nového Macbooku zatím nepohrnu. V neposlední řadě je Air citelně dražší.

Být tebou, klidně se poohlédnu po cca. 2 roky starším Macbooku Pro, bude za rozumnou cenu a bude ti nejméně ještě 5 let velmi dobře sloužit. Pokud se teda netěšíš na Retina display.

remet

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2014, 08:48:10 »
OSX = linux s funkčním window managerem.

Tak to fakt ne. OSX opravdu neni linux a ani na nem Darwin neni zalozen.

r23

« Odpověď #14 kdy: 24. 06. 2014, 08:49:43 »
Doporučím Aira. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nic lepšího není.
Mac OS je super, a to jsem přecházel z windows. Uspání a probuzení funguje naprosto úžasně, na všech strojí před tím jsem míval problémy. Kluci z Apple to mají odladěné.