Čirou náhodou jsem v rádiu zaslechl pořad o Jakubu Janovi Rybovi. Jak si ve své době (přelom 18. a 19. století), když působil jako učitel v Rožmitále, stěžoval, že sedláci odmítají posílat své děti do školy, protože se tam prý učej samé zbytečnosti. Argumentovali, že oni se bez čtení a psaní taky obejdou, tak proč by s tím měly ztrácet čas jejich děti. Na statku to stejně nebudou potřebovat a že když tak kvůli přečtení nebo napsání nějakého toho lejstra mohou za učitelským nebo za farářem.
Hned jsem si vzpomněl na Prýmka a spol tady.
Prostě přesně to myšlení ne(do)vzdělaných lidí.
Prijde me celkem divne srovnavat vzdelani na urovni zakladni skoly, tj. takoveho, ktere je potrebne pro existovani ve spolecnosti, s vysokoskolskym vzdelanim, ktere je naopak pro "preziti" ve spolecnosti nevyuzitelne (ne, argument ze to "povznasi ducha" neberu, stejne tak by se mohla vyucovat misto matematiky filozofie a studenti by dostavali jeste "vetsi davky povznaseni ducha"). Nynejsi ekvivalent by byla asi nejaka informacni vychova, mozna jazyky. Oboji se ale uz na zakladce, ktera je povinna, uci.
Pokud si dobre pamatuju, tak pan Prymek ma dokoncene vysokoskolske vzdelani (ja take, za ostatni spol nemuzu mluvit). Znamena to tedy ze z nasich VS (a MFF ani VUT nejsou spatne skoly) vychazi "ne(do)vzdělaní lidé"? Pokud ano, tak VS neplni svuj puvodni ucel (predani teorie) ale zaroven ani neplni ucel predepsany statem (a tim padem spolecnosti?) - "priprava k vykonu budouciho zamestnani". K cemu tedy ty VS jsou?!
Ještě jsem nepotkal nikoho, kdo něčeho dosáhl (odborně, profesně...), že by sdílel jejich názory.
Ale o to nam tu presne jde, VS jsou nyni podle statu a firem urcene pro pripravu studentu do budoucich zamestnani. Nasvedcuje tomu i stale se zvysujici pocet absolventu a pozadavek na diplom pro pripusteni k pohovoru. Pokud nekdo nema ambice delat ve vyzkumu, tak proc by meli zdrzovat jeho vyuku (a vyhazovat tak penize statu) nadmernou mnozstvi teorie (nikdo nerika, ze by se teorie mela prestat ucit, pouze se kritizuje jeji rozsah a forma vyuky*)? Pokud jsou potreba skoro vyhradne "lopaty", tak je plytvani penez davat tezsi teoreticke predmety povinne. Studenti planujici doktorske studium si mohou zapsat tyto ducha-povznasejici predmety sami, ty predmety se nemusi nutne prestat ucit.
*: Na FITu mohu rici jen snad o jednom prednasejicim matematiky (a ze jsme jich meli celkem dost, tak pul tuctu), ze tam byla snaha opravdu predat informace a ne jen prijit, odrecitovat skripta a pochvalit se, jak dobre ze jsem to prednesl a postezovat si, jak je to chyba tech informatiku, ze nerozumi memu "skvelemu" vykladu. Pri tom ale ten vyklad uplne ignoroval cilove publikum - informatiky, kteri sotva dali predchazejici matematicke predmety a neni to jejich hobby (silne to pripomina "slavny" [cti totalni propadak] redesign roota). Casto v prednaskach chybely jednoduche priklady (pro vyucujiciho byly asi moc trivialni

). Take by neuskodilo, kdyby se obcas zminilo, k cemu se to prakticky pouziva.