Proč tolik matematiky?

Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #915 kdy: 26. 02. 2016, 11:14:33 »
Oni se proslavili napsáním aplikace pro matematiky?
Cože?! Vůbec nechápu, o čem mluvíš. Pokud je v nějaké aplikační doméně potřeba nějaká vyšší matematika, tak se tam používá nějaký model nebo postup, který obvykle nebývá úplně jednoduchý a vymyslely ho chytré hlavy někde na univerzitě nebo ve vývojových centrech velkých firem. Na jednoho takového supr chytrého člověka pak potřebuješ řádově větší množství těch, kdo jsou schopni jeho vynález pochopit a docenit a obrovskou armádu lidí, kteří jsou ho pak schopní prakticky použít. Je to asi tak v poměru 1:100:10^6. Tvrdit, že každý jeden z těch 10^6 musí mít znalosti jako ten jeden je absurdní nesmysl.

Přesně takoví fachidioti, jaké tu propaguješ
Já nic nepropaguju. Jo, taky by se mi líbilo, kdyby z 10milionů lidí v ČR sedm milionů umělo používat tenzorový počet. Jenže to se nikdy nestane a je to absurdní představa úplně mimo realitu. Drtivá většina lidí v IT prostě dělá (přítomný čas) obyčejné věci a matematika jim stačí středoškolská. To není něco, co bych propagoval, to je konstatování faktu. Úzká skupina lidí, kteří mají na teoretické studium a jsou schopni ho zvládnou dobře by se mu samozřejmě měli věnovat.

, dělají takové blbosti, jako že si do databází ukládají IP adresy jako stringy, včetně teček, protože jim nedocvakne, že to je jen poněkud nezvykle zapsané číslo.
A takhle je to vždycky! Někdo tady propaguje nutnost znalosti vyšší matiky a pak vytáhne příklad, že někdo nezná učivo základní školy. OMG! Tak jo. Někdo si někam ukládá stringy, takže se všichni musí učit diferenční rovnice. To fakt dává smysl, už to chápu. (A s dovolením za diskusi s tebou děkuji a z mé strany ji končím, protože na takhle absurdní rovinu fakt nemám ani náladu ani čas)

« Odpověď #916 kdy: 26. 02. 2016, 11:16:47 »
Ale jako trénink myšlení to bylo k nezaplacení.
...a představ si tu idylu, že by sis myšlení trénoval na něčem, kde by uplatnitelnost nebyla ta nula. To by byla paráda, co?

« Odpověď #917 kdy: 26. 02. 2016, 11:19:27 »
Pokud by se ta aplikace měla například podle fotky pokusit určit, co to je za druh ryby a jestli má povolenou míru, tak to rozhodně s tebou prosazovanými matematickými (ne)znalostmi nenapíšeš.
Napíšeš, protože tak jako tak nebudeš vymýšlet algoritmus, ale použiješ knihovnu pro rozpoznávání obrazu. Tu knihovnu napíše někdo, kdo se rozpoznáváním obrazu věnuje celej život. A piš si, že ji vymyslí líp, než ty.

v

« Odpověď #918 kdy: 26. 02. 2016, 11:27:45 »
Ale jako trénink myšlení to bylo k nezaplacení.
...a představ si tu idylu, že by sis myšlení trénoval na něčem, kde by uplatnitelnost nebyla ta nula. To by byla paráda, co?
uplatnitelnost matematické anylýzy a lineární algebry je nula?

« Odpověď #919 kdy: 26. 02. 2016, 11:31:42 »
Množství konkrétních věcí, které jsem v programování použil pocházející z těchto předmětů je: 0.

ded.kenedy

« Odpověď #920 kdy: 26. 02. 2016, 11:33:43 »
Citace
Nevím, jakou zkušenost s tím máš ty a jaké na to používáš postupy, ale já za normální postup považuju prostudovat si dostupnou literaturu k tématu, identifikovat vhodné nástroje, podívat, jestli pro ně existují knihovny (z 99%) existují a ty potom použít.

Zamlcujes jednu podstatnou vec. Aby sis ty veci mohl prostudovat a identifikovat vhodne nastroje, potrebujes k tomu te literature rozumet. Prekvapive, potrebujes k tomu tu matematiku.

Citace
Co konkrétně by měla nebo neměla být úloha pro informatika?

Kdyby sis precetl prvni odstavec abstraktu, asi bys to pochopil. Uloha je: "Seznamka vylistuje osoby, ktere v urcitem poradi nejlepe vyhovuji pozadavkum. Tyto vysledky jsou si casto velmi podobne. Problem zni, jak sloucit vysledky do skupin a tak umoznit uzivatelum rychlejsi prochazeni?"

Je toto uloha pro informatika? Mel by ji byt schopen vyresit?

v

« Odpověď #921 kdy: 26. 02. 2016, 11:33:46 »
Množství konkrétních věcí, které jsem v programování použil pocházející z těchto předmětů je: 0.
ale já se ptám na uplatnitelnost, ne na andyho zkušenost

« Odpověď #922 kdy: 26. 02. 2016, 11:42:21 »
Andyho zkušenost je, že to neuplatnil. Moje zkušenost je stejná - a to si troufnu říct, že jsem dělal na různých zajímavých věcech, žádná rutina.

Zamlcujes jednu podstatnou vec. Aby sis ty veci mohl prostudovat a identifikovat vhodne nastroje, potrebujes k tomu te literature rozumet. Prekvapive, potrebujes k tomu tu matematiku.
posléze většinou já napíšu demo v Rku s pomocí knihoven, o kterých si ona nastudovala papery a rozhodla, že jsou dané metody pro daný účel nejvhodnější. Já nedělám věci, který umí líp ona a ona nedělá věci, který umím líp já. To jsou věci, co? Kdo by to byl řekl, že si nemusí spravovat Žigulíka na dvorku sám!

Kdyby sis precetl prvni odstavec abstraktu, asi bys to pochopil. Uloha je: "Seznamka vylistuje osoby, ktere v urcitem poradi nejlepe vyhovuji pozadavkum. Tyto vysledky jsou si casto velmi podobne. Problem zni, jak sloucit vysledky do skupin a tak umoznit uzivatelum rychlejsi prochazeni?"

Je toto uloha pro informatika? Mel by ji byt schopen vyresit?
Na clusterování a obecně hledání podobnosti existují postupy, které vymysleli extrémně chytří lidi. Úlohou informatika rozhodně není vymýšlet kolo a amatérsky se snažit konkurovat profesionálům, jejichž řešení je hotové a zdarma k dispozici.

Jinak konkrétně se na to nedá odpovědět, protože to záleží na konkrétních parametrech. Jednoduché řešení založené třeba na metodě součtu čtverců vzdálenosti by měl být schopný napsat každý informatik. To jsme ale u kombinace znalosti středoškolské matematiky a reduce. Pokud by mělo být řešení sofistikovanější, tak už je dobrý použít řešení z předchozího odstavce. Záleží na zadání.

ded.kenedy

« Odpověď #923 kdy: 26. 02. 2016, 11:57:22 »
Takze si to shrnme: Informatik (dle Prymkovi definice) je opice, ktera busi kod, podle toho jak mu kdo rekne a pokud narazi na nejaky problem, se kterym se jeste nesetkal, bezi za matematikem (jakym?), aby mu to vysvetlil a nasel na to vhodny nastroj.

ded.kenedy

« Odpověď #924 kdy: 26. 02. 2016, 12:00:54 »
Citace
Jinak konkrétně se na to nedá odpovědět, protože to záleží na konkrétních parametrech.

Uhybas a mlzis. Popsal jsem ti konkretni ulohu, konkretni problem a otazka zni, jestli by ji mel informatik byt schopen vyresit, nebo jestli to ma resit nekdo jiny?

Zelenac

« Odpověď #925 kdy: 26. 02. 2016, 12:03:47 »
Akademický pracovník, to je něco jako státní úředník, prostě jestli po nich cheš, aby měla výuka na vš nějakou hlavu a patu, tak toho chceš moc.

Zelenac

« Odpověď #926 kdy: 26. 02. 2016, 12:07:26 »
Takze si to shrnme: Informatik (dle Prymkovi definice) je opice, ktera busi kod, podle toho jak mu kdo rekne a pokud narazi na nejaky problem, se kterym se jeste nesetkal, bezi za matematikem (jakym?), aby mu to vysvetlil a nasel na to vhodny nastroj.

90% informatiků na takovýto problém nenarazí, neboť bude vyvíjet webové informační systémy.

v

« Odpověď #927 kdy: 26. 02. 2016, 12:08:23 »
Andyho zkušenost je, že to neuplatnil. Moje zkušenost je stejná - a to si troufnu říct, že jsem dělal na různých zajímavých věcech, žádná rutina.
a Jannova zkušenost je opačná, nemůže být problém v tom, že máte trochu menší rozhled než si myslíte? a znovu si dovolím napsat můj názor, že ne každý ajťák potřebuje vysokou školu

v

« Odpověď #928 kdy: 26. 02. 2016, 12:09:19 »

90% informatiků na takovýto problém nenarazí, neboť bude vyvíjet webové informační systémy.
a potřebují na to mít vysokoškolské vzdělání?

« Odpověď #929 kdy: 26. 02. 2016, 12:10:05 »
V podstate ano. Akorat nevim, proc u toho musi byt ten pejorativni ton. Informatik proste umi programovat, umi operovat s daty, umi integrovat aplikace, umi spravovat servery. Vhodnost nejakeho sloziteho matematickeho aparatu bud neumi posoudit vubec, nebo mu to bude dlouho trvat, protoze se ve svem profesnim zivote musel venovat spouste jinym vecem nez studiu matematiky. To neni neco, co bych chtel, to je konstatovani faktu. Tak, jako vetsinou neumi informatik udelat dobrou grafiku, tak ani neumi dobre fungovat v matematice. Nemel proste dost casu se to naucit.

Teď nedávno třeba Google uvolnil https://www.tensorflow.org/ - fakt myslíš, že by si každý informatik měl sednou a napsat si konkurenční produkt sám? Myslíš, že je to dobrý nápad?!