Taky jsem pracoval v internetové kavárně a lidi se ptali pořád dokola na stejné nesmysly (jak napsat zavináč nebo dokonce pomlčku). Opravdu to k té práci patří a myslím si, že nejlepší je zachovat si chladnou hlavu a chovat se dál vstřícně.
Ne, to se mýlíš, protože to je naopak cesta do pekel. Jednak to zaručeně vede k vyhoření, protože třeba deset let vysvětlovat, jak se formátuje ve wordu a proč netiskne tiskárna, to prostě nevydrží nikdo... No a navíc, jak už tady psala spousta lidí, vede to ke zneužívání a v důsledku v to, že nestíháš tu opravdu svoji práci a když se něco posere, můžeš za to ty, ne ti lidi, co se tě ptali na Word... Tohle se prostě řešit musí, trpět se to nedá.
Já se taky ptám v autoservisu asi na úplné nesmysly a oni na mě koukají divně. Ale vždycky jsou milí a poradí. Speciálně v případě auta chápu, jak se asi cítí běžný uživatel před počítačem. Taky jsem přišel a koupil jsem „jedno auto“ :-).
Mám, to podobně. Ale vždycky jsem maximálně slušnej, řeknu "promiňte, já tomu vůbec nerozumím, můžete mi prosím poradit" a chápu to jako svoji neznalost, ne jako jejich povinnost mi něco vysvětlovat. Když už použít nějakou analogii, je to jako bys měl tu kavárnu narvanou lidma čekajícíma na kafe a někomu, kdo je na internetu
zadarmo bys vysvětloval, jak se píše zavináč, zatímco by ti všichni zákazníci, čekající na
drahý kafe odešli...
K původnímu dotazu:
Taky si myslím, že ticketovací systém je správná cesta. Druhá věc, co tady nezazněla a obvykle se doporučuje, je co nejlepší systém pro sebe-pomoc - na každou věc, která se opakuje v množstvím větším než malém, napsat návod a hodit ho na všem přístupnou wiki. Kdyby nakrásně přišel ticket, odkážeš jenom na wiki. Ideálně máš ticketovací systém s předpřipravenou šablonou

A pak bych měl ještě jeden tip na řešení, který jsem použil nedávno: přijmout nějakého studentíka na hodně krátký úvazek, který má v náplni práce být milý na uživatele a radit jim s čímkoli. Ale jenom v rámci toho svého krátkého úvazku. Např. jenom ve čtvrtek odpoledne. Uživatelům se potom řekne, že ne-urgentní problémy mají nechávat na čtvrtek odpoledne. Pokud se zadaří, může to mít studentík jako praxi, takže je i zadarmo. A je to mladé maso, je ještě čerstvý, nadšený, plný elánu, vstřícný a nadšený. Narozdíl od nás starých vyhořelých otrávených adminů, kteří už uživatele s jejich "netiskne mi tiskárna" a "vyskočila mi tam nějaká tabulka, tak jsem na to klikla" upřímně nenávidíme

Vymyslel jsem pro tuhle pozici i oficiální název: terénní pracovník v IT