Podklady pro autorskoprávní spor

petr.p

Re:Podklady pro autorskoprávní spor
« Odpověď #45 kdy: 17. 06. 2014, 15:03:26 »
ripon: nechápu vaši hloupou aroganci.  Lol Phirae vám naopak radí velmi správně. Toto je třeba řešit s právníkem, který se specializuje na autorské právo, příp. softwarové právo a musí zhruba vědět, jak funguje internet a web. (Autorské právo je široký pojem, pokud se advokát specializuje na architekturu a umělce, tak vám bude málo platný.)

Pokud žádného právníka nemáte, můžete zkustit hledat zde podle zaměření: http://vyhledavac.cak.cz/Units/_Search/search.aspx

Vedl jsem podobný spor, jedna komerční firma ukradla kompletně asi 15 odborných článků z mého webu. Samozřejmě, že mě to namíchlo, protože každý článek jsem psal několik dní až týdnů (kvůli zjišťování a ověřování informací), navíc články postupně aktualizuji a opravdu si s nimi dávám práci.

První problém je se zajištěním důkazů. Rozhodně nestačí udělat screenshot webu a nechat si ho notářsky ověřit. Notář musí články z webu opsat a do notářského zápisu napsat kdy a kde opis provedl. Jenom toto by vyšlo na cca 25.000 Kč. Upřímně jsem to vzdal.

Udělal jsem tedy obyčejné screenshoty. Soud je samozřejmě akceptoval, ale měl jsem štěstí, že žalovaná firma nenamítla jejich nepravost. Žalobou jsem docela riskoval, ale měl jsem výhodu, že jsem měl navíc svědky, soud se opíral hlavně o svědectví a screenshoty byly spíše podpůrný důkaz. Klíčová byla ovšem relativní pasivita žalované firmy. Oni totiž nepopřeli, že texty okopírovali a umístili na svůj web.

Druhý problém bylo určit, jakou částku zažalovat. To byl problém vzhledem k nekomerčnímu charakteru mého webu. Já si určil svou hodinovou sazbu (štěstí bylo, že píšu do novin, takže jsem soudu doložil, kolik zhruba dostávám za publikované články). Ale kdyby byl žalovaný aktivní, mohl toto také rozporovat.

Soud jsem vyhrál, ale do velké míry díky tomu, že žalovaná firma se aktivně nebránila.
Zapomněl jsem napsat, že do konání soudního jednání ty články z webu stáhli, což jim ale spíš přitížilo.

petr.p

« Odpověď #46 kdy: 17. 06. 2014, 15:07:23 »
Jo, a náklady soudního řízení z mé strany za 3 roky sporu - 31000 Kč, to samozřejmě museli zaplatit. Neodvolali se.

B1rkof

« Odpověď #47 kdy: 17. 06. 2014, 15:48:07 »
Petr.P popisuje případ firmy, se kterou se evidentně dalo dohodnout a jen jim chtěl udělat naschvál, což je podle mě svinstvo.
Pasivita dané firmy byla způsobena buď špatným právníkem nebo prostě uznali svojí chybu, každopádně tě nechali vyhrát, tyhle spory se dají protahovat a odvolávat se do nekonečna, jeden takový spor jsem vedl a trval cca > 9 let, pak to žalující strana vzdala.
Měl jsem spor k vůli zvukovému doprovodu, kdy jsme použili méně než 30 vteřin písničky, což obvykle projde, ale tady se ozvali a chtěli 150 tisíc, kdyby si řekli o 20, tak bych se necukal, takhle do sporu dali určitě 60 a nakonec prošvihli termín.

petr.p

« Odpověď #48 kdy: 17. 06. 2014, 16:16:56 »
B1rkof: Jen jsem ve zkratce popsal, jak probíhal soud a jaké kroky jsem podnikl. Samozřejmě, že věc byla složitější - na mou první výzvu nereagovali, na výzvu právníka odpověděli, že moje texty stahovat nebudou, protože jsou převzaty z nekomerčního webu... Na platební rozkaz podali odpor. Potom dvakrát nepřišli na jednání. Celkem se konala 4 jednání. Opravdu ta jejich pasavita myslím pramenila z toho, že zvolili nevhodného právníka (v dané věci se neorientoval a to jsem cítil i já). Zase tak jednoduchý spor to ale nebyl.

Můžete mi vysvětlit, co z mého jednání je svinstvo?  Někdo mi ukradne texty a já mu mám jako poděkovat?  :o

Bla

« Odpověď #49 kdy: 17. 06. 2014, 18:27:30 »
Můžete mi vysvětlit, co z mého jednání je svinstvo?  Někdo mi ukradne texty a já mu mám jako poděkovat?  :o

Nemůžu mluvit za Birkofa, ale asi nabyl dojmu, že jsi je hned dal k soudu. Když někdo použije text z nekomerčního webu, tak se mu jako autor ozvu, nabídnu mu, ať si je tam nechá, ale zaplatí mi *ROZUMNOU* částku, nebo ať to smaže a zaplatí mi *ROZUMNÉ ODŠKODNĚNÍ* a až když to neudělá, no tak se s ním nepářeš. Co je to *ROZUMNÁ* částka, to je případ od případu jiné, pokud si tvoje veřejně vystavené *logo (ať nejsme OT) za bambiliardu dolarů, stáhne čtrnáctiletý blbeček, nejen že není v jeho možnostech ti tu bambiliardu zaplatit, ale dostatečně ho porestáš zaplacením 5-10 tisíc. Jasně, krást se nemá, těch 10 táců bude po brigádách splácet deset měsíců, což je dost času, aby o tom mohl přemýšlet. Pokud chcete, aby se ostatní chovali slušně, tak součástí slušnosti jsou i přiměřené tresty. Nemůžeš označit za slušného člověka toho, kdo žádá pro blbce za kravinu provaz. Člověka, co žádá za hovadinu nesmyslný trest můžeš označit za hyenu nebo zmrda, ale těžko za slušného člověka.

Já bych řekl, že jsi té firmě DAL šanci, jiná věc je to tvoje určení ceny, to bych *MOŽNÁ* napadl.
Pokud vypracuješ nějaký text a umístíš ho na svojí stránku, jeho cena je rovna ceně tvé práce. Kopie má cenu jinou. Mě to přijde, že měli rozporovat cenu, kterou jsi požadoval. Lidé se mohou rozumně dohodnout, kdyby nestrkali hlavu do písku a řekli ti "Omlouváme se, udělal to zaměstnanec Pan Mamlas, potrestali jsme ho, ale 50 tisíc ti za to nedáme, ale ano, za licenci dáme 10 tisíc, uvedeme tam odkaz na tvoje stránky a až budeme potřebovat nějaký další článek, tak ti to zaplatíme", třeba bys na to kývnul. O ceně se smlouvá.
Pokud bys nekývnul, tak by to odstranili a bylo vy vyřešeno, kdyby ti ještě nabídli, že zaplatí a zveřejní omluvu, dost možná bys i soud prohrál. Protože když by soudce viděl, že žádáš nepřiměřeně mnoho, shodil by to ze stolu.

petr.p

« Odpověď #50 kdy: 17. 06. 2014, 19:53:24 »
Bla: teď nevím, jestli diskutuješ se mnou, nebo s tazatelem "ripon", který založil tuto diskusi, každopádně u druhého odstavce se trochu ztrácím ke komu směřoval. Jsem rád, že se tu konečně rozjela zajímavá a užitečná debata, protože dané téma je mi blízké.

Můj případ s texty byl ještě o to složitější, že texty, jejichž jsem byl autorem, ta komerční weba používala jako nákupní nástroj - vpodstatě se jednalo o odborné články o zboží a službách, které oni prodávají (takových firem v daném sektoru je ale hodně, tato je jedna z mnoha). Nejednalo se přímo o žánr recenze, spíše takové povídání, vč. historie, mých úvah a praktických zkušeností, vč. nákresů, tabulek, grafů a fotek - oni to okopírovali komplet (vč. té grafiky a názvu článku, dokonce i datum vydání nechali stejné).

Takže mě sice škodu přímo nezpůsobili (já píšu nekomerčně pro potěšení), ale na druhou stranu se na můj úkor obohacovali, jelikož předpokládám, že hodně čtenářů jejich webu moje články četlo a na jejich základě se pak rozhodli využít služeb té firmy a objednali si zboží + doprovodné služby. Moje texty byly prakticky jediné texty na tom webu a firma jimi vyvolávala dojem své odbornosti (nepočítám-li stránky typu O nás, Kontakty, Ceník a pak stránku eshopu se zbožím a nabídkou služeb).

Zajímavé to bylo i z hlediska SEO, domníval jsem se, že Google by měl jejich stránky z indexu vyhodit jako duplicitní, ale na příslušná klíčová slova byly moje stránky první a jejich druhé nebo třetí (právě díky mým článkům).