Podklady pro autorskoprávní spor

Lol Phirae

Re:podklady - poruseni autorskych prav
« Odpověď #15 kdy: 15. 06. 2014, 15:31:06 »
Šmarjá... Jóoo, di do toho. Určitě se to za to umělecké veledílo vyplatí. Náklady desítky tisíc, několik let běhání po soudech, pak event. exekuce (další náklady) a ve finále zjištíš, že dotyčný nic nemá a celá to zacáluješ z vlastní kapsy. A kde že to logo je? Na webarchive.org? A ty budeš žalovat webarchive.org? Že ne? No, tak si ještě nachystej prachy na znalce, který bude soudu vysvětlovat, co to ten webarchive.org je.

P.S. Jinak, jen ten notářský zápis o tom, že se ta tvoje super autorská díla na oněch webových stránkách vyskytla, tě bude stát min. 3000 Kč

Franta.

« Odpověď #16 kdy: 15. 06. 2014, 16:26:56 »
O to jsme se pokoušeli, bez výsledku. Obdrželi jsme dosti arogantní odpověď ve stylu "co je na webu je volně k užití a když to tam autor dal tak souhlasí s kopírováním".

Paráda, tohle jsou právě ty podklady, které potřebuješ – je to v podstatě přiznání a pan soudce jim jistě vysvětlí, že takhle autorské právo nefunguje.

Screenshoty se sice dají zfalšovat, ale to nevadí, spor se asi nebude ubírat směrem: „zfalšovali jste screenshoty, abyste nás křivě obvinili – my nic nekrademe“. Pořídil bych je a to jak z těch webů, tak z webarchivu – to je nezávislá strana v tomto sporu, které se dá věřit, že to datum, které tam je, je skutečně platné. Navíc si můžeš opatřit svědky, kteří potvrdí, že to dílo viděli nejdřív u vás a až teď se objevilo u žalované strany.

abys k vůli práci za pár stovek (logotyp, pokud to není CocaCola, se pohybuje okolo pár stovek)

To jsi tedy z levného kraje – i když to bude práce začínajícího studenta, je to o řád víc. (nepočítám „webová studia“ dodávající banánovou kvalitu, kterou sesmolí za pět minut – kvůli tomu by snad ani nikdo nepsal dotaz do diskuse). A u profesionální práce jsi u několik řádů výše.

Co se týče fotek – stanov si nějakou hodinovou sazbu (ani nemusí být moc vysoká) a počítej, že ten fotograf musel někam jít, tam fotit, u sebe to pak vyvolávat + platit vybavení a ateliér. Opět jsi nad hranicí škody pro trestný čin – nemluvě o tom, že porušení autorského práva je trestným činem bez ohledu na výši.

Soud by měl každopádně rozhodnout, že žalovaná strana se musí zdržet užívání díla. A ty náklady (na logo, fotky…) budou mít maximálně vliv na výši odškodného.

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 15. 06. 2014, 16:39:07 »
Fascinuje mne kolik se tady seslo odpovedi a mnohdy zcela nesmyslnych.

A stále přibývají, viz naposled Franta. Ale to už je u nás taková tradice - Máňa řikala, že to není směroplatný  ;D ;D ;D

Olaf

« Odpověď #18 kdy: 15. 06. 2014, 16:50:18 »
... Ale to už je u nás taková tradice - Máňa řikala, že to není směroplatný  ;D ;D ;D

Nemáte někde kontakt na Máňu? Taky bych pořeboval poradit v jednom sporu a třeba to už na OPBH řešili :)

ripon

« Odpověď #19 kdy: 15. 06. 2014, 18:02:25 »
Pokud škoda nepřesahuje 5 tisíc korun, nejde nakonec stejně jen o přestupek?

Ne, nejde. U Autorského zákona nerozhoduje zda je škoda deset korun nebo deset tisíc. Rozhodující je zda se jedná o porušení Autorského zákona nebo ne. A jak jsem psal v původním příspěvku jde mi o to jakým způsobem zajistit podklady/důkazy. Naopak, neptal jsem se zda je to přestupek nebo trestní čin. Prosím přečíst znovu původní otázku.

ripon

« Odpověď #20 kdy: 15. 06. 2014, 18:04:11 »
Fascinuje mne kolik se tady seslo odpovedi a mnohdy zcela nesmyslnych. Take si panove operujete sami slepe strevo ? ;-)

Nejlepsi rada je mit dobreho advokata s praxi v oboru (prava vyplyvajici AutZ; tedy ne nejakeho vyplnovace "formularu", ktery se specializuje na vse - obvykle se to da poznat tak, ze se zeptate jake delal(a) obdobne pripady) a s nim se poradit. Problematika je to opravdu slozita.

Psal jsem v dotazu že jsem se ptal několika právniků a neshodli se na způsobu zajištění podkladů. Kontaktováni právnici se (prej) specializují na AZ.

ripon

« Odpověď #21 kdy: 15. 06. 2014, 18:06:56 »
Šmarjá... Jóoo, di do toho. Určitě se to za to umělecké veledílo vyplatí. Náklady desítky tisíc, několik let běhání po soudech, pak event. exekuce (další náklady) a ve finále zjištíš, že dotyčný nic nemá a celá to zacáluješ z vlastní kapsy. A kde že to logo je? Na webarchive.org? A ty budeš žalovat webarchive.org? Že ne? No, tak si ještě nachystej prachy na znalce, který bude soudu vysvětlovat, co to ten webarchive.org je.

P.S. Jinak, jen ten notářský zápis o tom, že se ta tvoje super autorská díla na oněch webových stránkách vyskytla, tě bude stát min. 3000 Kč

Jedná se o něco co stálo vyšší desítky tisíc takže případné náklady na notáře jsou zanedbatelné. Mimochodem, z Vaší odpovědi cítím že ctíte jenom práci rukama, práca hlavou pro Vás prací není.

Lol Phirae

« Odpověď #22 kdy: 15. 06. 2014, 18:24:18 »
Jedná se o něco co stálo vyšší desítky tisíc takže případné náklady na notáře jsou zanedbatelné.

Rozumím. Náklady na notáře jsou zanedbatelné, a proto čerpáte zdarma moudra na diskusním fóru, protože právníci se prý neshodli, jak zdokumentovat výskyt loga a fotky na webu. Ještě tu o Červené Karkulce, ta by byla dobrá.  ;D ::)

Bla

« Odpověď #23 kdy: 15. 06. 2014, 18:40:31 »
Rozumím. Náklady na notáře jsou zanedbatelné, a proto čerpáte zdarma moudra na diskusním fóru, protože právníci se prý neshodli, jak zdokumentovat výskyt loga a fotky na webu. Ještě tu o Červené Karkulce, ta by byla dobrá.  ;D ::)

+1 ROFL!

Takže si zaplatil právní konzilium s nejasným výsledkem a proto se ptá mudrců na fóru ;D

« Odpověď #24 kdy: 15. 06. 2014, 18:45:48 »
Někde jem slyšel, že "dva právníci mají na tu samou věc nejméně tři právní názory".

A když k domu dojde, problém se rozlouskne na root-u ...

Lol Phirae

« Odpověď #25 kdy: 15. 06. 2014, 19:12:34 »
Někde jem slyšel, že "dva právníci mají na tu samou věc nejméně tři právní názory".

O alternativních názorech stran toho, že zdokumentovat stav webové stránky k danému okamžiku lze provést osvědčením jiných skutkových dějů formou notářského zápisu dle §79 notářského řádu, přičemž příslušný notářský zápis je veřejnou listinou (viz §6 n.ř. nebo § 3026 odst. 2 obč.z.), pro kterou platí presumpce pravosti a správnosti (§ 568 odst. 1 obč.z.), přičemž takto zajištěný důkaz je zcela bezproblémově použitelný před soudem (viz § 78a o.s.ř.), mi toho upřímně řečeno není příliš známo.

Ad autor dotazu: Kde je to vaše autorské veledílo v hodnotě "vyšších desítek tisíc" ke shlédnutí, prosím?  :P

ripon

« Odpověď #26 kdy: 15. 06. 2014, 19:29:27 »
Jedná se o něco co stálo vyšší desítky tisíc takže případné náklady na notáře jsou zanedbatelné.

Hlavně že Vaše příspěvky jsou konstruktivní když už se chcete bavit o té efektivitě. Mimochodem, ptát se na diskuzním fóru - od toho snad diskusní fórum je, nebo se mýlím?

Lol Phirae

« Odpověď #27 kdy: 15. 06. 2014, 19:37:37 »
Hlavně že Vaše příspěvky jsou konstruktivní když už se chcete bavit o té efektivitě. Mimochodem, ptát se na diskuzním fóru - od toho snad diskusní fórum je, nebo se mýlím?

Pokud někdo v dotazu zjevně blbě přeloženém ze slovenštiny tvrdí, že něco diskutoval s mnoha právníky a nedočkal se žádné rady a hledá rady na zjevně nevhodném místě, tak si z toho s dovolením vyvodím vlastní závěry. Jinak sem vám konstruktivně poradil již opakovaně, přičemž zejména rada, ať se na to rovnou vyserete, je v daném případě doslova k nezaplacení. Většinou se jí od právníka nedočkáte, protože ten má samozřejmě zájem na tom, aby vás hlavně pořádně podojil.

P.S. Vidím, že shlédnutí uměleckého veledíla jedinečné hodnoty se nedočkám.  ;D ::)

ripon

« Odpověď #28 kdy: 15. 06. 2014, 20:04:49 »

Pokud někdo v dotazu zjevně blbě přeloženém ze slovenštiny tvrdí, že něco diskutoval s mnoha právníky a nedočkal se žádné rady a hledá rady na zjevně nevhodném místě, tak si z toho s dovolením vyvodím vlastní závěry. Jinak sem vám konstruktivně poradil již opakovaně, přičemž zejména rada, ať se na to rovnou vyserete, je v daném případě doslova k nezaplacení. Většinou se jí od právníka nedočkáte, protože ten má samozřejmě zájem na tom, aby vás hlavně pořádně podojil.

P.S. Vidím, že shlédnutí uměleckého veledíla jedinečné hodnoty se nedočkám.  ;D ::)

20 let pobytu na SK kde táta rozbíhal za komančů výrobu v nejmenovaném závodě a já jsem se učil na ZŠ slovenský jazyk se na české výslovnosti a gramatice podepíše. Jestli Vás to uráží nečtěte.

O motivaci právniků vím své, nemusíte mně v tomto smyslu poučovat. Nicméně jestli si přečtete původní dotaz zjistíte že na právniky jsem se neptal - otázka směruje k zajištění důkazů. Otázku zda se na to vykašlu nebo ne mám již vyřešenou, Váš názor v tomto směru je Vaším názorem.

Nedočkáte, nepřišel jsem se ptát na názor na "veledílo" ale kvůli něčemu jinému.

Lol Phirae

« Odpověď #29 kdy: 15. 06. 2014, 20:13:12 »
otázka směruje k zajištění důkazů.

A číst česky umíte, nebo to mám taky přeložit do slovenštiny? http://forum.root.cz/index.php?topic=9250.msg97689#msg97689

Jako sorry, ale fakt nevím, kde jste se ptal, pokud vám toto právníci nejsou schopni sdělit, tak se možná přestaňte ptát v Plzni a okolí.  ::)

Tímto asi končím, ono by bylo vůbec dobré začít u té smlouvy a toho, co v ní je. Ale tady to skutečně nevyřešíme.