[kavol]
Není "nadaný" to, čemu se říká "gifted"? Českou terminologii neznám. To s inteligencí AFAIK skutečně ne přímo zrovna souvisí (resp. jsem líný rozepisovat se). Ale i kdyby, jsou vzorce v tom, jak lidi řeší IQ testy (Gifts Differing, Myers², 1980).
Nadani (talent) :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nad%C3%A1n%C3%AD Tak samozrejme. V kazde situaci kterou lide resi muzes vysledovat urcite vzorce, ktere pouzije prevazna cast z nich. Ovsem z individualniho pohledu se mohou odlisovat. Zrovna treba v takove cinnosti jako programovani je to dobre videt. Stejne tak je tomu i s IQ testy. Z hlediska jedince je to zase sada problemu (ukolu), s kterymi se musi porvat. Jak to provede zalezi z drtive miry na jeho znalostech, talentu, psychyckem stavu a v neposledni rade inteligenci. IQ test v podstate nemeri nic jineho, nez jak rychle (a jestli vubec) se jedinec dokaze vyporadat s URCITYM TYPEM ukolu (tedy tzv. mentalni vek jedince). Nic vic, nic mene bych v tom nehledal z tohodle hlediska nehledal.
Jinak se fakt doporučuju podívat třeba na toho Keirseyho, ale je toho fpysk. Jednak inteligenci zavádí vícesložkově, jednak víc různých inteligencí (abstraktní myšlení, organizace, sociální, tvůrčí/představivost) – ostatně, tak nějak je to v tom článku NG.
Dekuji za doporuceni, urcite se na to mrknu. Ale zatim - jiz z definice samotneho pojmu inteligence, mi je deleni inteligence na urcite typy proti srsti. Dle meho nazoru, jsou to prave telenty, co urcuje co je jedinec schopen se snaze ucit a kde by mohl se nejlepe uplatnit.
Citace: D.A. Tiger 12. 06. 2014, 22:27:33
Lide jsou proste individualni, ovlivnuje je souhra obrovkeho mnozstvi vzajemne propletenych nejruznejsich faktoru, a jako na takove je treba se na ne divat.
...není to zase relativistické odbytí potenciální abstrakce? Nedivil bych se, kdyby ve jménu politické korektnosti.
Abstrakce vzhledem k lidem je vzdy nepresna a hlavne naprosto zavadejici. Takze ano, muzes to brat takto. S tou politickou korektnostni, to nechapu. Ke komu, jsem dle tebe "politicky korektni"?