Lišta o blokování reklamy

Re:Lišta o blokování reklamy
« Odpověď #345 kdy: 07. 06. 2014, 14:28:41 »
Tento by v případě propojení s ostatními databázemi s osobními údaji dal k dispozici velice detailní informace o konkrétní osobě, případně o dostatečně malém množství osob, aby se konkrétní osoba dala odhadnout. Že jsou takové údaje dnes zneužívány je jasné.
Tak to teda vůbec není jasné. Takové propojení by totiž bylo zjevně trestným činem. Můžeš uvést tři konkrétní případy, kdy k takovému propojení došlo a jak bylo zneužito? Opět: konkrétně prosím.

Jinak pokud mě budeš zajímat ty, jako osoba, tak tě prostě nechám sledovat a množství informací, který zjistím, bude daleko větší, než co bych kdy vůbec mohl na netu vydolovat. Např. zjistím, že nejčastěji provozuješ sex mezi osmou a devátou hodinou, v sobotu spíš ve tři. To je děsivý, co? Kam se hrabe nějakej net...

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #346 kdy: 07. 06. 2014, 14:58:01 »
A když je někdo paranoik, ať si spustí anonymní session browseru/maže v browseru data, reklama se rootu započte a nebude možno propojit ani ty anonymní informace. Blokovat reklamu i v situaci, kdy vím že to ohrožuje existenci webu, může jen úplný šmejd.

Pokud je nekdo paranoidni, tak urcite nebude dobrovolne predavat spolecnostem provozujici reklamy udaje vysosane pomoci JS/Flashe nebo Javy - rozliseni, barvy, fonty, pluginy, addony, podporovane formaty a urcite dalsi veci - tj. udaje ktere mohou identifikovat konkretni instalaci prohlizece (vice na https://panopticlick.eff.org/ nebo http://fingerprint.pet-portal.eu/).

« Odpověď #347 kdy: 07. 06. 2014, 15:05:54 »
...
A když je někdo paranoik, ať si spustí anonymní session browseru/maže v browseru data, reklama se rootu započte a nebude možno propojit ani ty anonymní informace. Blokovat reklamu i v situaci, kdy vím že to ohrožuje existenci webu, může jen úplný šmejd.

Takové rychlé a generalizující soudy mám nejradši.

Kdo tvrdí, že "Blokovat reklamu i v situaci, kdy vím že to ohrožuje existenci webu, může jen úplný šmejd." je megašmejd.

noname

« Odpověď #348 kdy: 07. 06. 2014, 15:45:40 »
A jak by to asi tak mělo být "zaručeno"? Jak máš "zaručeno", že se úřednice v bance nedívá na stav tvého účtu?! A to je daleko citlivější informace než žes byl dneska dvakrát na idnesu...
To zní na první pohled hezky. Ale hned v následujících komentářích jste uvedl, co všechno o Vás taková reklamní agentura ví a to nejen, že jste byl na iDnesu. Analyzuje Vaše e-maily, zjišťuje Vaše zájmy a koníčky a to dokonce i podle toho, na kterou část stránky se díváte. U úřednice mám zaručeno, že přestože se podívá, nikdo nepovolaný by se to neměl dozvědět, protože je to upraveno českými zákony. U serveru umístěného na druhém konci zeměkoule nic takového neplatí. Proto nechci, aby měl mé údaje.

Tak to by mě hodně zajímalo - co konkrétně plyne z jaké konkrétní informace vypuštěné snowdenem pro normálního člověka, který jde bez jakékoli anonymizace a blokování reklam třikrát denně na idnes, jednou na ihned, pětkrát na root a jednou na fffilm? Ale prosím opravdu konkrétně. Plky typu "všechny nás sleduje NSA" mě nezajímají.
U běžného člověka budou při případném sledování zajímavé data, ze kterých lze vyvodit zájmy, koníčky a další. Sám jste jich uvedl v komentářích níže více než dost (vyhodnocování pošty, kontrola, která reklama se Vám líbí a která ne, z jaké je oblasti atd.)
Pokud chcete něco konkrétního o možnosti sledování citlivých informací tohoto typu pomocí NSA, něco se píše tady.
http://objevit.cz/google-chce-zrejme-blokovat-spionaz-nsa-t37449
http://computerworld.cz/securityworld/emaily-odhalily-skutecnou-podobu-spoluprace-googlu-s-nsa-51055
http://www.antivirovecentrum.cz/aktuality/velci-hraci-zverejnili-udaje-o-jejich-spolupraci-nsa.aspx

Je Vám určitě jasné, že v situaci, kdy majoritní společnosti mají takové renomé jim nechci poskytovat ŽÁDNÉ data. Jakmile uniknou na veřejnost informace, že NSA spolupracuje na sledování (nejen) s Google, není možné zaručit, že některé data využívá a jiné už ne. Data z reklamy mohou být jen dalšími informacemi do "skládačky".
Jak jsem zmínil v jednom předchozím komentáři jinému uživateli, běžnímu Frantovi žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.
Ohrožení ale takto poskytnuté údaje představují v situaci, kdy se běžný Frata stane něčím výjmečný (např.) si založí svůj Lavabit, bude chtít v utajení vyvíjet "svůj" TrueCrypt, nebo se začne angažovat v oblasti lidských práv - jednoduše cokoliv, co se NSA nebude líbit. V takové situace jsou veškeré údaje, které jsou k dispozici z doby, kdy se jednalo o běžného Frantu zneužitelné pro jeho efektivnější umlčení. Takové informace se sice dají získat samozřejmě také jinak, ale masovým sledováním pomocí moderních technologií se radikálně snižují náklady. Takže ne, v současné době bezprostřední nebezpečí běžnému Frantovi nehrozí. To se ale může změnit, jakmile se o něco začne zajímat.
Ale důvod, proč blokuji tyto sledovací technologie je odlišný. Jednak je zde preventivní důvod, který naznačuji výše, ale hlavně jde o určitou formu protestu. Já nejsem zrovna někdo, kdo by měl kohokoliv zajímat. Jde spíše o určitou formu protestu, která ukazuje, že je pro mě sběr takových údajů nepřijatelný, protože z něj lze vyčíst při dostatečně podrobném sběru dat příliš mnoho citlivých informací, které se dají zneužít u konkrétních lidí, kteří by mohli zkřížit něčí zájmy, a protože jej provozují společnosti, kterým nevěřím. To kvůli Rootu měnit nebudu.

No ano - alespoň teoreticky můžou získat informaci, že z IP 173.194.70.94 někdo 7.6. byl třikrát na idnesu, jednou na ihned, pětkrát na rootu a jednou na fffilmu. Akorát pořád nechápu, co je na tom tak děsivého.
Můžu získat jeho osobní profil, který sice sám o sobě není zneužitelný, ale lze jej spojit s jinými daty do formy, kdy by už zneužitelný mohl být. Důvody, proč blokuji servery sbírající osobní údaje jsem uvedl výše.

No tak to ani náhodou, protože admin z horní dolní má k dispozici kompletní komunikaci se všemi servery - většinou to znamená kompletní obsah komunikace, protože přes https jede pořád málo serverů. A i v případě https dokáže určit všechny větší servery, které navštívím (malé jenom s nějakou pravděpodobností, protože sdílí IP).
Pokud máte na mysli mého poskytovatele internetového připojení, tak to je pravda, ale mi jde právě o masové zpracovávání takové komunikace. Jestli má admin z mého bydliště informace, které by se mohl dozvědět jinou formou a dál je masově a/nebo automatizovaně nepředává (k dalšímu zpracování), tak mi to až tolik nevadí, protože se ve většině případů dá něco takového zjistit běžným pokecem, pokud se bavíme o manuálním sledování. Navíc tyto záležitosti jsou podle mého dojmu upraveny legislativou, takže by si to admin neměl dovolit. A až budu chtít něco schovat před svým poskytovatelem tak to udělám a nikdo mě nezastaví, dokud nejsou blokované konkrétní servery, porty a aplikace.

Naopak admin lokálního ISP mi může škodit daleko víc, protože jsem ho včera pomluvil v hospodě, takže si udělá dump komunikace z mé IP, zjistí, že jsem byl na stránkách výrobce masti proti hemoroidům a po celé vesnici rozhlásí, že Prýmek má hemoroidy. Protože on má možnost si mě velmi snadno ztotožnit, narozdíl od reklamních serverů, kde si mě může ztotožnit jenom firma, jejíž služby používám a přihlásím se do ní (např. Google). Ovšem myslet si, že někoho, kdo má teoreticky v Googlu přístup k nejcitlivějším datům a může se jimi probírat, zajímají moje hemoroidy, to je naprosto patologická paranoia.
Pokud mě takhle bude (hypoteticky) pomlouvat admin z horní dolní a já to zjistím, tak si na něj na rozdíl od Google velice rychle došlápnu a on si to už pro příště rozmyslí. Pokud se prokáže, že tuto informaci zjistil ze svého serveru a ne od někud jinud (někde to prokecne, nebude jiný zdroj, odkud by danou informaci mohl zjistit), tak na jeho zaměstnavatele pošlu ÚOOÚ a jeho nadřízení si s ním už pořádek udělají. Pokud něco takového provede Google ve velkém, nevím o žádném způsobu, jak by na něj mohly být uplatněny zákony ČR. Nehledě na to, že podobné žabomyší spory mezi mnou a adminem by se daly řešit daleko jednodušeji jiným způsobem (běžných pomluv se dá vymyslet i bez informací spousta).

Co je na tom naivního? Opět opakuju: nikdo nesleduje TEBE. Já třeba moc rád nechám reklamky analyzovat nějaká klíčová slova z mnou konzumovaného obsahu, když to bude znamenat, že mi předhodí reklamu na OpenShift místo reklamy na vložky. Je to fajn služba a rád jí využiju - zadarmo na základě mnou sledovaného obsahu stanoví, co by mě tak asi mohlo zajímat. To mi přijde jako good deal.
Jak jsem několikrát uvedl výše, vadí mi masové zpracovávání těchto informací a možnost z nich cokoliv odvodit, pokud je dostane do rukou někdo, kdo bude mít přístup k více databázím (tajné služby) a to už z princpu, nejen u mě.

No tak to sis vycucal z prstu, protože cílená reklama funguje - stačí mít v gmailu pár mailů o serverech a šup, už se ti zobrazuje reklama na ten OpenShift nebo novou řadu serverů od HP. Pohádky o tom, že to nefunguje, si nech pro někoho jinýho.
Je možné, že mí známí nenavštěvují tolik specifických webů, případně využívají jiné klienty. Každopádně pokud Gmail automatizovaně zpracovává i text e-mailů, tak to je jen o důvod více, proč ho nemít.

Vyjádřil jsem předpoklad, že Petr předpokládá, že by se skutečně platících lidí moc neobjevilo, a souhlas s tímhle předpokladem.
To možná, ale to neimplikuje, že si lidi, kteří řekli, že by zaplatili vymýšlí nebo že mají sliácké řeči.

Když někdo anonymně deklaruje údajnou ochotu k něčemu, tak to není důvod vůbec k ničemu. Až skutečně zaplatí, tak se můžeme bavit o nějakém vážení si.
To je sice pravda, ale také to není důvod k pochybování o jeho slovech.

Ty hele, když je to tak jednoduchý, proč na tom teda nezbohatneš? Aspoň by sis ve WoWku mohl koupit nějakej super meč!
1) Obchodování není směr činnosti, kterým se chci ubírat. Mám nějaké informace, ale není to můj obor zájmu. Spíše bych řekl, že mě to až tolik nebaví. Ale dokážu si představit, jak by mohl takový systém pro Root vypadat, protože jsem jich jednak pár viděl.
2) Jsou mi jasné některé elementární zákonitosti, na kterých by měl takový platební systém fungovat. A právě díky vědomí vlastní nedokonalosti si jsem vědom, že obchodní oddělení musí být daleko schopnější a fundovanější, než jsem já a musí znát zákonitosti, o kterých mám jen velmi obecný přehled mnohonásobně lépe. Je pro mě tedy tak trošku záhada, jak je možné, že si nevšimnou ani úplně základních a hodně obecných věcí, které znám já, což by se svým vzděláním podle mého názoru určitě měli.
3) Co bych dělal s mečem z WOWka? Chcete ho snad koupit? To bych si mohl alespoň trošku přivydělat...

noname

« Odpověď #349 kdy: 07. 06. 2014, 15:56:20 »
Tento by v případě propojení s ostatními databázemi s osobními údaji dal k dispozici velice detailní informace o konkrétní osobě, případně o dostatečně malém množství osob, aby se konkrétní osoba dala odhadnout. Že jsou takové údaje dnes zneužívány je jasné.
Tak to teda vůbec není jasné. Takové propojení by totiž bylo zjevně trestným činem. Můžeš uvést tři konkrétní případy, kdy k takovému propojení došlo a jak bylo zneužito? Opět: konkrétně prosím.

Jinak pokud mě budeš zajímat ty, jako osoba, tak tě prostě nechám sledovat a množství informací, který zjistím, bude daleko větší, než co bych kdy vůbec mohl na netu vydolovat. Např. zjistím, že nejčastěji provozuješ sex mezi osmou a devátou hodinou, v sobotu spíš ve tři. To je děsivý, co? Kam se hrabe nějakej net...

Konkrétně je na internetu díky Edwardu Snowdenovi spousta informací o tom, že NSA masově sbírala údaje nejen ze světa internetu, ale také co se týče mobilních telefonů, kamer počítačů a fotek, kde rozpoznávala obličeje a místo, kde by se osoby mohly nacházet. Mi osobně možnost propojení informací z reklamy s takovýmito údaji jako možné riziko dokonale stačí.
Ano, máte naprostou pravdu, takové propojení by bylo trestným činem. Ale co si vezmete na serveru v zahraničí? Můžete od něj požadovat záruky, požadovat pravidelné kontroly, audity a uplatňovat nástroje českého práva?

Jak jsem uvedl v příspěvcích jinde, až tak neřeším, že mě může někdo nechat sledovat. Pokud si někdo najme nějakou agenturu, tak zaplatí třeba 10 000 za měsíc (možná víc nebo míň - netuším) a získá informace o jedné nebo několika málo osobách. Pokud byste takto chtěl sledovat třeba tisíc lidí, tak  se už docela prohnete.
Ale využití citlivých dat z internetového provozu všeobecně je velice levné a díky tomu taky potenciálně zneužitelné. Proto blokuji skripty které sledují mé soukromí, přestože by toho možná nevykoukaly příliš mnoho. Nelíbí se mi potenciální rizika masového získávání a zpracovávání údajů.

noname

« Odpověď #350 kdy: 07. 06. 2014, 15:57:46 »

Pokud je nekdo paranoidni, tak urcite nebude dobrovolne predavat spolecnostem provozujici reklamy udaje vysosane pomoci JS/Flashe nebo Javy - rozliseni, barvy, fonty, pluginy, addony, podporovane formaty a urcite dalsi veci - tj. udaje ktere mohou identifikovat konkretni instalaci prohlizece (vice na https://panopticlick.eff.org/ nebo http://fingerprint.pet-portal.eu/).
Diky, už jsem se bál, že to budu muset vysvětlovat sám. Mi by asi hledání odkazů trvalo docela dlouho.

noname

« Odpověď #351 kdy: 07. 06. 2014, 16:16:03 »
Podle jaké definice? Podle zákona o Ochraně osobních údajů to citlivý údaj není (protože ten by musel být osobní).
Omlouvám se, v těchto věcech nejsem odborník. Četl jsem ty informace už dávno, tak jsem si to našel znovu.

a) osobním údajem jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu,

Jestli to tedy chápu správně, tak by informace získané při sběru reklamy mohly být za určitých okolností osobním údajem (jednoznačné ID prohlížeče, sociální identita, a další. Je pravda, že podle prohlížeče není možné přímo zjistit konkrétního člověka, ale při propojení s dalšími údaji by mohla vést k jeho identifikaci (takto chápu "nepřímo identifikovat").

Jak by to propojení mělo proběhnout? Předpokládáš, že root jim tajně předává třeba data z registrace? Přípdně že jim ISP předává informace o zákazníkovi?

:o
To samozřejmě ne, ale spíše se mi jedná o možnosti na hranici zákona (dobře zmapovaný je příklad NSA, ale určitě existují i další nezmapované) Které dokáží určit uživatele (sledování britskou tajnou službou pomocí webkamer, sběr fotek a automatické rozpoznávání obličejů NSA), kdy by taková informace mohla být identifikovatelná. Co si vzpomínám, tak možnost označit člověka na fotografii měl dokonce i Facebook. Možnost propojení fotky s konkrétním účtem mi přijde jako dost velký problém a případné připojení osobních zvyklostí k danému účtu případně ID prohlížeče...
Root vůbec z ničeho neviním a nechci, aby tak vyznělo cokoliv, co tady napíšu. Ten pouze využívá možnost vydělávat na reklamě...

« Odpověď #352 kdy: 07. 06. 2014, 17:05:30 »
To zní na první pohled hezky. Ale hned v následujících komentářích jste uvedl, co všechno o Vás taková reklamní agentura ví a to nejen, že jste byl na iDnesu. Analyzuje Vaše e-maily, zjišťuje Vaše zájmy a koníčky a to dokonce i podle toho, na kterou část stránky se díváte.
No a? To jsou všechno naprosto bezcenné informace. Mně se zdá, že ty pořád nerozumíš tomu, co se snažím říct: reklamní agentury pracují s nějakým blíže neurčeným subjektem, identifikují ho třeba jako 15334322. Pro ně má cenu informace, že 15334322 má rád žužu, hraje airsoft a když budu jo paranoidní, tak by je mohlo zajímat i to, že 15334322 se zná s 234235781. Takovéhle informace jim umožní subjektu 15334322 podat cílenou reklamu, což dělá z balíku informací o 15334322 docela cenný balík.

Informace, že 15334322 je ve skutečnosti Eleanora Opičková, R.Č. 785278/0134, bytem Kvasnicová 6, Olomouc, je totálně bezcenná. Nikoho to nezajímá. Nikdo to nekoupí. Každýmu je Eleanora Opičková u zadeke. Jediné, co má cenu, je reklamní target 15334322. I kdyby nakrásně někdo mohl 15334322 ztotožnit s Eleanorou Opičkovou, tak to dělat nebude, protože ho to nezajímá a taková operace mu nestojí ani za pětikorunu.

U běžného člověka budou při případném sledování zajímavé data, ze kterých lze vyvodit zájmy, koníčky a další.
No jo, máš pravdu. Úplně mě teď vyděsilo, že NSA má někde na disku poznamenáno, že Eleanora Opičková po večerech štrikuje... Tak to jo, to by určitě měla blokovat reklamu!

Pokud chcete něco konkrétního o možnosti sledování citlivých informací tohoto typu pomocí NSA, něco se píše tady.
http://objevit.cz/google-chce-zrejme-blokovat-spionaz-nsa-t37449
http://computerworld.cz/securityworld/emaily-odhalily-skutecnou-podobu-spoluprace-googlu-s-nsa-51055
http://www.antivirovecentrum.cz/aktuality/velci-hraci-zverejnili-udaje-o-jejich-spolupraci-nsa.aspx
No jistě. Takže jenom obecné plky "NSA nás sleduje". Hele, "konkrétní příklad" znamená třeba tohle: když nebudu blokovat reklamu, tak se NSA dozví, že mám rád žužu, večer mi na dveře zaklepou velcí pánové v šedých baloňácích, někam mě odvezou a už o mně nikdo nikdy neuslyší. Chápeš ten rozdíl oproti článku "NSA měla někde v Mozambiku nějakou krabičku, o které víme, že něco sbírala, ale nevíme co"?

Je Vám určitě jasné, že v situaci, kdy majoritní společnosti mají takové renomé jim nechci poskytovat ŽÁDNÉ data.
Naprosto to chápu. Má to klasifikaci F22.0 a dá se to léčit. Proto bys měl vyhledat lékaře.

Jak jsem zmínil v jednom předchozím komentáři jinému uživateli, běžnímu Frantovi žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.
Takže ty seš nějakej extraordiderní Franta, nebo jak to mám chápat?

Ohrožení ale takto poskytnuté údaje představují v situaci, kdy se běžný Frata stane něčím výjmečný (např.) si založí svůj Lavabit, bude chtít v utajení vyvíjet "svůj" TrueCrypt, nebo se začne angažovat v oblasti lidských práv - jednoduše cokoliv, co se NSA nebude líbit.
Aha, takže TrueCrypt nemůže vyvíjet, protože se na něho proflákne, že před pěti lety byl o půl čtvrté na iDnesu a četl článek "Tvarohová buchta třikrát jinak"?

Takové informace se sice dají získat samozřejmě také jinak, ale masovým sledováním pomocí moderních technologií se radikálně snižují náklady.
Snižují se náklady na co? Masovým sledováním získáš bezcenné informace, chápeš to? Pokud budu chtít někdy někoho vydírat, tak to asi nebude tou tvarohovou buchtou třikrát jinak. Když už chci někoho vydírat, tak do toho prostě těch deset tisíc investuju a zjistím podstatně zajímavější informace, jako např. kudy chodí jeho děti ze školy, s kým se kamarádí a kdy jsou doma samy. Vnímáš rozdíl v ceně takové informace oproti tvarohové buchtě stokrát jinak?!

Můžu získat jeho osobní profil, který sice sám o sobě není zneužitelný, ale lze jej spojit s jinými daty do formy, kdy by už zneužitelný mohl být.
No já pořád čekám na ten konkrétní příklad, JAK by mohl být zneužitelný. Ale je mi jasný, že ničeho kromě obecných plků se nedočkám, protože ty údaje prostě žádným závažným způsobem zneužitelné nejsou.

Zbytek už nekomentuju, to je pořád ta stejná F22 dokola...

« Odpověď #353 kdy: 07. 06. 2014, 17:17:12 »
Mimochodem, to, že by si NSA mohla někde v nějakém bunkru v Area 51 ukládat na disk poznatky o mých koníčcích, mě fakt neděsí, protože o těch si klidně můžou přečíst na mým profilu na Plusku. Dokonce si mě ani nemusí přidávat do kruhů (to by se mohlo profláknout, kdyby si mě přidal "NSA Agent no. 134"), protože tam všechno píšu world-readable :)

KLEK

« Odpověď #354 kdy: 07. 06. 2014, 17:33:19 »
Opakem F22.0 je zase přehnaná důvěřivost a z toho také nekoukává nic dobrého. I informace které doposud nebyly zneužity mohou být zneužity v budoucnu (viz např. sčítání lidu a holokaust).

Mě vadí reklama zejména proto, že zhusta není založena na objektivním srovnání, ale na lži.

« Odpověď #355 kdy: 07. 06. 2014, 17:53:07 »
Opakem F22.0 je zase přehnaná důvěřivost a z toho také nekoukává nic dobrého.
No jo, jenže pokud striktně odděluju věci, který považuju za soukromý a ostatní beru jako veřejný a jsem si toho vědom, že jsou veřejný, tak to podle mě vede k lepší ochraně toho, co považuju za opravdu důležitý. Když vidím nebezpečí všude, tak mám daleko větší perimetr, kterej nikdy nemůžu ochránit a vždycky udělám nějakou chybu. A navíc mi z toho hrábne.

Pro bezpečnost elektronické komunikace platí jednoduchý pravidlo: cokoli se objeví na síti považuj za veřejný a jestli něco nechceš zveřejňovat, tak to na síť nedávej žádnou formou.

I informace které doposud nebyly zneužity mohou být zneužity v budoucnu (viz např. sčítání lidu a holokaust).
Jasně. Ale se stejnou logikou: chování, které dnes považujeme za bezpečné, se může kdykoli v budoucnu projevit jako ne-bezpečné. Viz heartbleed - všichni jsme žili v domnění, že komunikujeme bezpečně a přitom to mohl kdokoli odposlouchávat. Stačilo, že chybu objevil dřív než byla zveřejněná.

Konkrétní příklad: noef tady pod dojmem anonymity píše věci, který by určitě nenapsal pod svým jménem. A přitom zítra může zjistit, že v té anonymizaci byla nějaká chyba, takže mohl vykecat něco, co nechtěl - a vůbec neví, kdo všechno to mohl slyšet. Kdyby psal pod svým jménem rovnou, tak prostě napíše jenom to, co mu nevadí, když bude někdo vědět. Jednoduchý jak facka.

Mimochodem, kdybych měl opravdu důvod si myslet, že po mě nějaká vláda nebo mafie kvůli něčemu půjdu, šel bych na to přesně takhle: na venek normální život, různé informace, některé i docela detailní, normální telefon, z mé IP žádná šifrovaná komunikace... nic zvláštního, Běžný Franta Uživatel. A to, co bych chtěl skrývat, by se dělo úplně jinde, jinými kanály. Jestli existuje nějaký Evil Empire, tak nejjistější způsob, jak se dostat do jeho hledáčku, je odesílat ze své IP kryptovaný provoz ;)

noname

« Odpověď #356 kdy: 07. 06. 2014, 18:05:18 »
No a? To jsou všechno naprosto bezcenné informace. Mně se zdá, že ty pořád nerozumíš tomu, co se snažím říct: reklamní agentury pracují s nějakým blíže neurčeným subjektem, identifikují ho třeba jako 15334322. Pro ně má cenu informace, že 15334322 má rád žužu, hraje airsoft a když budu jo paranoidní, tak by je mohlo zajímat i to, že 15334322 se zná s 234235781. Takovéhle informace jim umožní subjektu 15334322 podat cílenou reklamu, což dělá z balíku informací o 15334322 docela cenný balík.

Informace, že 15334322 je ve skutečnosti Eleanora Opičková, R.Č. 785278/0134, bytem Kvasnicová 6, Olomouc, je totálně bezcenná. Nikoho to nezajímá. Nikdo to nekoupí. Každýmu je Eleanora Opičková u zadeke. Jediné, co má cenu, je reklamní target 15334322. I kdyby nakrásně někdo mohl 15334322 ztotožnit s Eleanorou Opičkovou, tak to dělat nebude, protože ho to nezajímá a taková operace mu nestojí ani za pětikorunu.
Ale jakmile se někdy stane, že by někoho Eleanora Opičková zajímala tak bude stačit, když si o ní zjistí pár základních údajů a bude o ní vědět skoro všechno, protože si to spojí s číslem 15334322. Samozřejmě že až v případě, kdy mu to bude stát za cenu větší než pět korun.
To je to, co chci říct.

No jo, máš pravdu. Úplně mě teď vyděsilo, že NSA má někde na disku poznamenáno, že Eleanora Opičková po večerech štrikuje... Tak to jo, to by určitě měla blokovat reklamu!
Pokud tím zájmem bude například protest proti něčemu, co se NSA nebude hodit do krámu, tak už to někoho vyděsit může. Nedávno např. jedna organizace, která se zabývá různými projekty na ochranu soukromí měla problém s hromadným vyhrožováním jejímu vedení (rodina, děti, atd.), mimo jiné protože znali jejich zvyky. Samozřejmě na to stačí detektiv, ale pak je sledování náročnější a taky dražší.

No jistě. Takže jenom obecné plky "NSA nás sleduje". Hele, "konkrétní příklad" znamená třeba tohle: když nebudu blokovat reklamu, tak se NSA dozví, že mám rád žužu, večer mi na dveře zaklepou velcí pánové v šedých baloňácích, někam mě odvezou a už o mně nikdo nikdy neuslyší. Chápeš ten rozdíl oproti článku "NSA měla někde v Mozambiku nějakou krabičku, o které víme, že něco sbírala, ale nevíme co"?
Konkrétní příklad, že by se konkrétní osobě něco stalo na základě sledování nemám, ale jestli NSA stačí na diskreditaci teroristů, že chodí na pornostránky, což by se z reklam dalo zjistit (za předpokladu, že si patřičné číslo ztotožním s patřičnou osobou), tak to můžu uvést jako příklad. Ale tam nevím, jaké technologie byly využity, takže nemůžu říct, s pomocí kterých konkrétních informací jednoznačně určovali, že právě ten jeden konkrétní Franta, co si sliná na monitor je "Usáma bin Ládin", co si dělá dobře u PC. Na druhou stranu je pravda, že nevím o žádné konkrétní situaci, kdy by byly konkrétně reklamy zneužity tímto způsobem na běžném člověku.

Naprosto to chápu. Má to klasifikaci F22.0 a dá se to léčit. Proto bys měl vyhledat lékaře.
To vidím už podle odpovědí, které tady jsou  :).

Takže ty seš nějakej extraordiderní Franta, nebo jak to mám chápat?
Když jsem Vám psal, že jsem "běžný Franta", (psal jsem něco ve smyslu že v postatě nejsem někdo, kdo má co skrývat) tak asi nebudu "extraordiderní Franta". Řekl jsem, že se u mě jedná ve své podstatě o formu protestu. Ale musí se nechat, že si umíte vybírat argumenty  :).

Aha, takže TrueCrypt nemůže vyvíjet, protože se na něho proflákne, že před pěti lety byl o půl čtvrté na iDnesu a četl článek "Tvarohová buchta třikrát jinak"?
Vy si taky umíte vybrat příklad. Zkuste to třeba takhle. Pokud se na někoho proflákne, že pět let o půl čtvrté chodí na stránky o šifrování, dá se předpokládat, že bude informace z těchto stránek využívat v praxi. Pak už místo z deseti milionů hledáte anonyma třeba mezi tisícem.

Snižují se náklady na co? Masovým sledováním získáš bezcenné informace, chápeš to? Pokud budu chtít někdy někoho vydírat, tak to asi nebude tou tvarohovou buchtou třikrát jinak. Když už chci někoho vydírat, tak do toho prostě těch deset tisíc investuju a zjistím podstatně zajímavější informace, jako např. kudy chodí jeho děti ze školy, s kým se kamarádí a kdy jsou doma samy. Vnímáš rozdíl v ceně takové informace oproti tvarohové buchtě stokrát jinak?!
Odporujete si. Sám hodnotu těchto informací připouštíte (dá se podle nich cílit reklama) a zároveň vyvracíte (jsou úplně zbytečné). Podívejme se na jiný příklad než ten Váš. Pokud budu chtít masově zjišťovat, kdo z 10 000 000 lidí by asi tak mohl (např.) vyvíjet šifrovací software (který se mi nelíbí), ale bude si dávat pozor na svou anonymitu, tak jej asi nenajdu. 10 000 000 x 10 000 je docela velká částka, kterou by kvůli něčemu takovému nikdo nezaplatil, nemluvě o počtu lidí, kteří by na takové sledování byli potřeba. Pokud ale zjistím, že 1 000 lidí se zajímá o šifrování více než jen zběžně (chodí na patřičné stránky, kde je reklama od Google, který prokazatelně spolupracoval s NSA), hledám člověka na daleko menším prostoru. A pokud k tomu budu mít ještě další indicie, které mi takový výběr zůží třeba na 100 nebo 50 lidí, bavíme se už v úplně jiných řádech.
Jinak co se těch dětí týče, tak s kým kamarádí získáte daleko jednodušeji z Facebooku, na to nemusíte najímat detektiva. Tyhle věci dnes zvládnou už i bytoví zloději...

No já pořád čekám na ten konkrétní příklad, JAK by mohl být zneužitelný. Ale je mi jasný, že ničeho kromě obecných plků se nedočkám, protože ty údaje prostě žádným závažným způsobem zneužitelné nejsou.
Vybíráte si špatné příklady. Kdybyste si byl ochoten připustit, že na základě informací o různých zájmech a koníčcích je možné lidi třídit po různých skupinách a hledat mezi nimi jedince dle určité typolgie (týpka, který se zajímá o šifrování a možná se jmenuje (tuším) David), tak byste se díval na danou věc jinak.

noname

« Odpověď #357 kdy: 07. 06. 2014, 18:07:05 »
Mimochodem, to, že by si NSA mohla někde v nějakém bunkru v Area 51 ukládat na disk poznatky o mých koníčcích, mě fakt neděsí, protože o těch si klidně můžou přečíst na mým profilu na Plusku. Dokonce si mě ani nemusí přidávat do kruhů (to by se mohlo profláknout, kdyby si mě přidal "NSA Agent no. 134"), protože tam všechno píšu world-readable :)
Což je Vaše volba. Jiní lidé, kteří mají zajímavější zájmy to mohou vidět jinak.

noname

« Odpověď #358 kdy: 07. 06. 2014, 18:11:43 »
Citace
Jestli existuje nějaký Evil Empire, tak nejjistější způsob, jak se dostat do jeho hledáčku, je odesílat ze své IP kryptovaný provoz ;)

No, a pokud nedělám nic zlého a využívám šifrovaný provoz, tak ať hledá, když ho to baví...

L.

« Odpověď #359 kdy: 07. 06. 2014, 18:19:51 »
ohledne nezajimavosti dat je dobre popovidat si s nekym, kdo byl treba jen vysetrovan (nemusel byt nasledne odsouzen) na zaklade paragrafu 355 trestniho zakoniku 40/2009. Obcas jsou to dost neuveritelne pribehy, na zaklade jakych "dukazu" je lidem ovlivnen zivot.