Osobně by mě docela zajímalo, jak by to bylo s rentabilitou vývoje platebního systému. V diskusi jsem zaznamenal informaci, že by jeho vývoj stál 10 000,-. Když ale vezmu v úvahu, vyjádřenou ochotu některých přispívat 100,- měsíčně vyjde mi 100 lidí jako minimální počet takto platících. Vzhledem k situaci, kdy tento server údajně navštěvují tisíce lidí by to mělo být snadno dosažitelné minimum. Nikdo takovým pokusem nepřijde k úhoně. Navíc je možné, že by tady lidi platili daleko více, než jsou uvedené částky v situaci, kdy by byl systém rozumně navržený. Někteří, kteří tady chodí jsou sice fandové, ale spousta místních je určitě zaměstnaná v IT sektoru, tedy když se jim nabídne zajímavý obsah a budou dostatečně motivováni, tak určitě rádi dobrovolně přispějí i několikanásobek této částky. Ostatně Wikipedie taky funguje. Sice je pravda, že se jedná o neziskovou a hodně známou organizaci, ale je zřejmé, že systém dobrovolných příspěvků funguje u mnoha organizací alespoň na té úrovni, že zaplatí náklady vývoje, takže by to pro firmu byl nezvyklý obchodní model, kde by se musely zavádět nové procesy, než finanční riziko.
Na druhou stranu si myslím, že by bohatě stačilo zveřejnit číslo účtu, na který by se posílaly pouze peníze na provoz serveru (nemusel by se řešit variabilní nebo specifický symbol). Účetní bohužel nejsem, ale takto by bylo jasné, jak tyto peníze danit pro klid administrativy a státu.
Navíc platební systém a reklama by mohly běžet souběžně. Nikdo nemůže chtít, aby se vypla reklama a začalo se přispívat - to by bylo hodně nejisté co se rizik týče. Možná jsem laik, účetnictví není můj obor zájmu, ale z mého pohledu vidím samé plusy, žádná významná rizika a šanci získat další příjem.