Jo vem Haswell. Spíše než na budoucí investici bych myslel na spotřebu, a tu má Haswell s ohledem na poměr cena/výkon v mobilní sféře asi nejlepší, zvlášť když na tom budeš chtít virtualizovat. Co se týče disků, tak ani hybridní úložiště není vhodné, pokud plánuješ virtualizovat (ověřoval sem si to z praxe), ideální je mít samostatný pevný disk na systém a druhý na zbytek (třebas ty virtuály), mám v notebooku mSATA SSD disk a hybridný disk. Takže bych se díval, jestli je v notebooku mSATA konektor. Na RAMku asi 8 a více GB (ale to se dá samozřejmě dokoupit, stejně jako ty disky), jak si psal, šel bych asi do Windows + virtuály (počítám, že by se sem tam nějaká ta hra bodla

).
Co se týče značek, tak pokud to chceš mít třeba i na Ing. nebo dalším studiu, tak Dell, Lenovo nebo HP (ohlížej se ale na profi sféru - ThinkPady, ProBooky, EliteBooky a podobně). Ne, že by ti Asus, Acer, MSI a já nevím co nemohly vydržet, ale jistota je jistota (navíc sem teď zahlídl, že se NBD záruka rozšiřuje i na ty levnější produkty).
Jinak osobně nevidím problém mít v NB Linux, respektive v ARMovém netbooku mám Linux a v klasickém Windows plus virtuály, do školy si nosím jen ten ARM (a to studuji strojárnu, ale ve druháku přejdu na aplikovanou informatiku, nebo jak se to jmenuje), ta strojárna mi zas tak blízká není.