Vzhůru na universitu, úvaha o OS

Re:Vzhůru na universitu, úvaha o OS
« Odpověď #45 kdy: 10. 04. 2014, 12:09:14 »
Jo vem Haswell. Spíše než na budoucí investici bych myslel na spotřebu, a tu má Haswell s ohledem na poměr cena/výkon v mobilní sféře asi nejlepší, zvlášť když na tom budeš chtít virtualizovat. Co se týče disků, tak ani hybridní úložiště není vhodné, pokud plánuješ virtualizovat (ověřoval sem si to z praxe), ideální je mít samostatný pevný disk na systém a druhý na zbytek (třebas ty virtuály), mám v notebooku mSATA SSD disk a hybridný disk. Takže bych se díval, jestli je v notebooku mSATA konektor. Na RAMku asi 8 a více GB (ale to se dá samozřejmě dokoupit, stejně jako ty disky), jak si psal, šel bych asi do Windows + virtuály (počítám, že by se sem tam nějaká ta hra bodla :D ).

Co se týče značek, tak pokud to chceš mít třeba i na Ing. nebo dalším studiu, tak Dell, Lenovo nebo HP (ohlížej se ale na profi sféru - ThinkPady, ProBooky, EliteBooky a podobně). Ne, že by ti Asus, Acer, MSI a já nevím co nemohly vydržet, ale jistota je jistota (navíc sem teď zahlídl, že se NBD záruka rozšiřuje i na ty levnější produkty).

Jinak osobně nevidím problém mít v NB Linux, respektive v ARMovém netbooku mám Linux a v klasickém Windows plus virtuály, do školy si nosím jen ten ARM (a to studuji strojárnu, ale ve druháku přejdu na aplikovanou informatiku, nebo jak se to jmenuje), ta strojárna mi zas tak blízká není.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #46 kdy: 10. 04. 2014, 12:10:44 »
Jo, zrovna ssd ti bude slouzit do smrti a je to tak.idealni investice, sasku...
Ty seš sašek. Zaprvé si vůbec nepochopil co jsem výše napsal a za další toho o SSD asi fakt moct nevíš. Nikdo se nebavil o doživotní službě, ale pouze do doby, kdy začne docházet k mechanickému selhávání pohyblivých součástek. Tzn. panty, klávesnice, kontakty monitoru atd.

Mám tu jeden počítač starý přes dvacet let, všechno funguje, včetně mechanik a pevného disku. Bylo potřeba vyměnit jen baterku na desce, která udržuje hodiny při vypnutí počítače. Jak na tom bude dnes koupený SSD disk za dvacet let?

Panty a klávesnice by měly vydržet velmi dlouho, pokud to není laciný křáp. Stejně jako ti u dobrého auta neupadnou po X letech dveře nebo kolo.

davkol

« Odpověď #47 kdy: 10. 04. 2014, 12:11:28 »
Mozna kdybys napsal na abclinuxu, tak by ti poradili vic.

Tipuji, že takový dotaz by na abclinuxu smazali.

Blogísek bychom nesmazali.

Jimm

« Odpověď #48 kdy: 10. 04. 2014, 12:23:31 »
Hádat se tady s troubou nebudu,.tak ti jen vysvetlim, proc je nestastne spojeni `hrat si na radoby chytrolina`,  pokud se snazis někoho urazit. Chytrolin je kladne, pokud toto znegujes slovem radoby a pote znovu znegujes pomoci `hrat si`, vyjde ti, ze si hraji na blbce...To jsi pravdepodobne nemyslel.

radek

« Odpověď #49 kdy: 10. 04. 2014, 12:30:19 »
Plánuji jít do ultrabooku s Haswellem. To si myslím, že je dobrá investice do budoucna.
nastuduj si co to je investice.
Ne, ty si nastuduj, co to je investice. Investice je úkon za účelem získání budoucího užitku. Budoucí užitek či výnos může být peněžního nebo nepeněžního charakteru. Tudíž co je podle tebe asi vzdělání, které získám při užívání právě onoho ultrabooku?
Sice máš status guru, ale podle úrovně tohoto komentáře bych o tom dosti pochyboval.

BTW Haswell sem si vybral z toho důvodu, že se jedná o komerčně nejvyspělejší procesor, který nabídne velmi slušný výkon a malou spotřebu. Navíc v případě hybridního uložiště mohu využívat rychlosti SSD disku a nebudu nucen za 5 let kvůli rychlosti a výkonu kupovat nový železo.

Ultrabook s dlouhou výdrží, Haswellem a hybridním uložištěm je dobrá investice. Dovolí člověku pracovat nezávisle na zdroji po dlouhou dobu a nebude omezován rychlostí počítače. Dovolím si i podotknout, že dnešní trochu lepší ultrabook vystačí člověku do té doby, než se mu opravdu začne rozpadat. Výkon který moderní součástky nabízejí (pokud uživatel nepoužívá náročné programy pro složité výpočty či vykreslování) je mnohem vyšší, než většina spotřebitelů vůbec kdy využije. Bavím se o pracovní sféře, nikoliv o hraní her. K tomu mi vždy sloužil a bude sloužit desktop. Jediné k čemu bude potřeba trochu toho výkonu je virtualizace a samozřejmě plynulý chod OS, na kterém mi záleží.

Tou investicí myslím budoucí ušetření ;) obyč notebook se ti rozpadne +-2 roky po koupi a to jseš rád. Apple i přes to, že maj několik let ROHS, tak najdeš v klidu 8let staré stroje ve stavu nového kusu. Navíc Apple si delší dobu drží cenu. Od HP elitebooky, máme v práci pár kusů cca 4-5 let starý a nikdy žádný problém ;)

A výkonově věřím, že za 6 let i tak bude výkon dostatečný.

robert

« Odpověď #50 kdy: 10. 04. 2014, 12:32:21 »
Jo, zrovna ssd ti bude slouzit do smrti a je to tak.idealni investice, sasku...
Ty seš sašek. Zaprvé si vůbec nepochopil co jsem výše napsal a za další toho o SSD asi fakt moct nevíš. Nikdo se nebavil o doživotní službě, ale pouze do doby, kdy začne docházet k mechanickému selhávání pohyblivých součástek. Tzn. panty, klávesnice, kontakty monitoru atd.

Mám tu jeden počítač starý přes dvacet let, všechno funguje, včetně mechanik a pevného disku. Bylo potřeba vyměnit jen baterku na desce, která udržuje hodiny při vypnutí počítače. Jak na tom bude dnes koupený SSD disk za dvacet let?

Panty a klávesnice by měly vydržet velmi dlouho, pokud to není laciný křáp. Stejně jako ti u dobrého auta neupadnou po X letech dveře nebo kolo.

Částečně máš pravdu. Opět ale záleží na spoustu faktorech. Žijeme ve spotřební době a kvalitní produkty nebývají nejlevnější. Vidím to sám ve své třídě. Po každodenním užívání po dobu 4 let se již každému objevilo nějaké mechanické opotřebení.

Hádat se tady s troubou nebudu,.tak ti jen vysvetlim, proc je nestastne spojeni `hrat si na radoby chytrolina`,  pokud se snazis někoho urazit. Chytrolin je kladne, pokud toto znegujes slovem radoby a pote znovu znegujes pomoci `hrat si`, vyjde ti, ze si hraji na blbce...To jsi pravdepodobne nemyslel.

Zase se někdo chytl slovíčkaření. Cíl to splnilo a to stačí. Ne každej rozebírá věty doslova.

TomasP

« Odpověď #51 kdy: 10. 04. 2014, 12:40:09 »
Připrav se na to, že na VS ti ty věty budou rozebírat doslova a patlat se v každé kravině co řekneš.... ENJOY! :D

Jinak osobně bych šel do MACa PRO a narval si na to dual boot Win+MacOS X a Linux ve virtuálu, pokud byhc měl prachy.... Kdyby ne, tak nějaký ProBook - osobně mám 13.3 4340s má to směšné Pentium Dual Core a 8GB RAM + obyč HDD a viruály na tom mám v pohodě současně až 5,6 kousků, pravda ale, že je nevytěžuji mám je na síťové pokusy a testy s LAMPem, cluster atd... :)

robert

« Odpověď #52 kdy: 10. 04. 2014, 13:02:53 »
Připrav se na to, že na VS ti ty věty budou rozebírat doslova a patlat se v každé kravině co řekneš.... ENJOY! :D

Jinak osobně bych šel do MACa PRO a narval si na to dual boot Win+MacOS X a Linux ve virtuálu, pokud byhc měl prachy.... Kdyby ne, tak nějaký ProBook - osobně mám 13.3 4340s má to směšné Pentium Dual Core a 8GB RAM + obyč HDD a viruály na tom mám v pohodě současně až 5,6 kousků, pravda ale, že je nevytěžuji mám je na síťové pokusy a testy s LAMPem, cluster atd... :)

Windows a Mac OS jako dual boot? To se mi zdá jako pěkná šílenost. ;D Jak ti to funguje? Jsou s tím nějaké problémy?

bydga

« Odpověď #53 kdy: 10. 04. 2014, 13:11:15 »
dualboot (osx + win) je oficiálně podporovanej applem, máme na to aplikaci BootCamp (http://cl.ly/image/0U162T0G012l), takže no stress :)

Steel

« Odpověď #54 kdy: 10. 04. 2014, 20:07:58 »
Zvol systém, který vyhovuje tobě, takže asi widle?
Během studia budeš pracovat s linuxem, ale rozhodně ho nemusíš používat. Pro výuku ti stačí a je lepší nějaký virtualbox. Stejně se v tom budeš akorát v rámci výuky vrtat. Nechceš se přece vrtat v systému, který bys zároveň používal jako primární systém.

Olaf

« Odpověď #55 kdy: 10. 04. 2014, 23:05:50 »
Windows a Mac OS jako dual boot? To se mi zdá jako pěkná šílenost. ;D Jak ti to funguje? Jsou s tím nějaké problémy?

Osobně BootCamp (dualboot Win+MacOS) nepoužívám, oblíbené Windows :) i Linux provozuji jako virtuálních strojích (VMware Fusion); má to řadu výhod a výkon pro mé potřeby víc než dostačující.

Když na to přijde, MacBook můžete provozovat klidně jen s Windows nebo Linuxem; obráceně (Mac OS na neapplovském HW) to jde dost ztuha. Takže pokud chcete přičuchnout k Mac OS, výrobce je v podstatě jasný.

iwtu

« Odpověď #56 kdy: 11. 04. 2014, 10:55:03 »
Linux je fajn, pokial jedine, co na tom PC budes robit, je programovanie.
Windows je fajn, pokial chces robit ine veci a si zmiereny s tym, ze osefovat programovanie  Ti da trochu prace. Bohuzial, opakovane. Teda, pokial nebudes programovat vyhradne v C#. V tom Windows spolu Visual Studio nema konkurenciu.
OS X je dost dobry, aby si robil aj ja.

Ja by som na Tvojom mieste preferoval nieco ine ako Windows, aby si bol "trochu donuteny" pouzivat nejaky shell. Aby si pocitil jeho silu a vedel ho pouzivat. Co sa tyka programovania, aj C# je pouzitelny na inych platformach ako Windows ale pohodlnost je niekde inde. S inymi jazykmi na OS X ani linux problem mat nebudes.

Mimochodom, ja mam na pracovnom notebooku iba linux a programovanie pre linux ma zivi pomerne slusne. Doma mam z historickych dovodov na desktope dual boot Win 8.1 s Linuxom. LInux na plnohodnoty desktop fakt nie je. Dnes, keby mi doma odisiel komp, kupil by som OS X. Je to plnohodnotny desktop a okrem C# sa v nom v nom programuje pohodlnejsie ako vo Windows.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #57 kdy: 11. 04. 2014, 11:15:57 »
Linux je fajn, pokial jedine, co na tom PC budes robit, je programovanie.

… a psaní semestrálek, bakalářek, diplomek, tvorba grafiky, počítání (matematika), používání webu a e-mailu, práce s databázemi, hraní různých her a spousta jiných činností + provozování aplikací pro Windows (nebo jiné OS), protože Windows dáš do virtuálu a když se ti zavšiví, samovolně rozbijí nebo zpomalí, tak prostě smažeš/obnovíš snapshot a máš během pár vteřin čistou instalaci – to by se na fyzickém železe dělalo dost blbě a pracně. Navíc ti GNU/Linux může dělat firewall a hlídat, aby se nějaké svinstvo nedostalo z windowsího virtuálu ven – to by se na fyzickém HW opět dělalo dost blbě, resp. musel by sis na to koupit separátní počítač + další krabičku, firewall.

JarinBarin

« Odpověď #58 kdy: 11. 04. 2014, 11:24:24 »
Smazat windows... jinak se do nich budes porad vracet. Nainsti jen Linux a casem si zvyknes. Zacatky ale jsou tezky, rekneme tak rok ti bude trvat pri normalnim pouziti nez se ti v tom bude delat komfortne (mimo jine je to i o tom naucit se BASH, nejaky lepsi editor - Vim nebo Emacs... to samo o sobe trvat dost dlouho, ale i dalsi programy ktery nejsou na win a hodlas je pouzivat).