Samovolný restart PC

Quido

Re:Samovolný restart PC
« Odpověď #45 kdy: 05. 03. 2014, 13:27:24 »
Je to deska bez integrované grafiky.

Z Plzně nejsem, ale už jsme nějaké paměti poptal a pokud by to vyšlo, tak bych možná následně  uvažoval o zvětšní RAM na 16 GB v nových modulech 4x4 GB

Uvidím taky, jak dopadne zkouška z nVidia grafikou a případně bych taky vyměnil. Nepotřebuju nic moc světoborného, takže by to čerta nestálo

S Ubuntu si ještě zkusím pohrát, jestli se něco neujme

noname

« Odpověď #46 kdy: 05. 03. 2014, 13:32:27 »
Možná drobnost, ale přeinstalovat v recovery módu drivery grafiky podle tohoto řádku už se zkoušelo?
Kód: [Vybrat]
[   12.696959] [drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.Když jsem měl problémy s jedním zařízením, tak nonfree ovladače daly všechno do pořádku. A pokud to z nějakého důvodu dělá grafika...

Quido

« Odpověď #47 kdy: 05. 03. 2014, 13:39:17 »
Díky za nápad, určitě vyzkouším

Quido

« Odpověď #48 kdy: 06. 03. 2014, 09:14:09 »
Včera už jsem neměl čas na žádné testování, takže jsem jenom přes noc pustil Memtest86 (předtím to byl Memtest86+) Běželo to 14 hodin a chyba se neobjevila, dokonce nedošlo ani k nečekanému restartu, že by se při běhu nějak pochrula paměť. Dneska snad bude trochu čas, tak zase něco zkusím

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 06. 03. 2014, 11:10:44 »
Jeste muzete zkusit starodavny http://gcc1.dyndns.org/ftp/0cd/Checkit_4/disk2/RAMEXAM.EXE . Dosud asi nejdrsnejsi test pamet. Bezi ale pod DOSem (cili asi flashka s FreeDOSem). Neumi se v pameti realokovat, takze kus nelze otestovat. Cili to chce po uspesnem testu presachovat pametove moduly a zkusit znovu.

Z uvodni obrazovky se to musi prepnout na Advanced Display pomoci Alt-Tab a tam nacvakat vsechny testy a jit chrapat.

Odpojil bych disk, cert ver, jestli to neni zavirovane. A otazka take je, jestli to jeste na dnesnim HW pobezi.

Quido

« Odpověď #50 kdy: 10. 03. 2014, 12:45:20 »
Slíbená nVidia se zatím nekoná, takže jsem dneska našel trochu času a zkusil dvě distribuce:
Ubuntu 10.04 - podobně jako již zkoušené verze 12.04. a 14.04. vůbec nenaběhne úvodní obrazovka Live a hned to restarutej

AntiX s jádrem 3.7.10 - úvodní obrazovka Live naběhne v pohodě. V sekci Video Mode jsou 3 možnosti: default, vesa a safe. Default se nespustí vůbec nic a restartuje. Safe nahodí základní systém Live, ale moc dlouho nevydrží. Vesa najede do konzole, je možné se v pohodě přihlásit, spusti MC, cokoliv v něm dělat a drží to

To bych řekl, že ukazuje více směrem ke grafice, než že by to podle video módu nějak prasila paměť

trubicoid2

« Odpověď #51 kdy: 10. 03. 2014, 13:46:53 »
a co ten nomodeset parametr? to je jednoduchy zkusit, treba v ubuntu to zadas v grubu takto: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1613132

Quido

« Odpověď #52 kdy: 10. 03. 2014, 14:35:44 »
Když ono se mi žádné Ubuntu nedostane až k té nabídce, kde je možná volba parametrů. AltiX ano a pokud se nepletu, tak právě s tímto parametrem startuje. Až bude chvilka, tak zkusím ten parametr nahodit do instalovaného Debianu a spustit ho

anti

« Odpověď #53 kdy: 10. 03. 2014, 15:03:56 »
podla debian fora staci vypnut uefi a doinstalovat firmware-linux-nonfree a firmware-realtek

Quido

« Odpověď #54 kdy: 10. 03. 2014, 15:19:30 »
Já UEFI BIOS nemám, deska už je starší - na socketu 1366. Ten firmware bych musel naistalovat zvenku a to jsem zatím ještě nezkoušel. Ze systému to nejde, protože se nedostanu ani k přihlášení uživatele...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #55 kdy: 10. 03. 2014, 15:29:03 »
Pokud na tom valí nějaký Live Linux, tak zkus chroot. Pomocí něj se v konzoli "přeneseš" z Live na ten OS na disku a pak můžeš klidně použít apt-get install, jak jsi zvyklej (pokud to teda Debian má takhle :-) ).

xxx

« Odpověď #56 kdy: 10. 03. 2014, 15:42:33 »
tiez som mal samovolny restart PC, vymenil som grafiku pamate a nic nepomohlo nakoniec pomohol novy motherboard.

Quido

« Odpověď #57 kdy: 10. 03. 2014, 15:47:39 »
Kdyby to byla deska, tak by asi nejspíš nešel ani PM a to mnoho hodin, těžko by proběhlo 14 hodin memtestu atd

Hellraiser

« Odpověď #58 kdy: 10. 03. 2014, 15:57:22 »
No uz jsem par starsich desek ozivoval a opravdu to neni nic lehkeho. Obcas pomuze kravina jako vyndat a zandat nebo prohazet RAMky, obcas na chvily zabavit baterku k BIOSU. Zavada na zdroji se vetsinou projevuje bud nahodne nebo prave pri prepinani grafiky do jinyho modu (netusim proc) a obcas pomuze nechat stroj bezet pet minut v BIOSU a pak se chytne.
No a osobne slavim nejvetsi uspechy s podtaktovanim procesoru a snizenim ruznejch veci v BIOSU jako spread spectrum a podobnejch veci ktery muze ovlivnovat frekvence pri zatezi (zalezi na moznostech BIOSU).
Zalezi na stari desky on i nenafouknutej kondik obcas ma kapacitu o dva az tri rady nizsi nez puvodni hodnota (z 1600uF mas napr. 30,6pF) no a pak se deji divy.
I stary hardisky umej potrapit, jak se casem zahrivaji, tak zacinaji chyby ve cteni i zapisu a parkrat se mi stalo ze jsem zahraty disk nekolikrat zformatoval na ruzne filesystemy a nainstaloval linux, ale po vychladnuti jsem nabootoval puvodni windows. (no dobre myslim ze to pri bootovani chciplo).
No a nakonec je tu pravidlo 3R restart-reinstall-rozkopat.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #59 kdy: 10. 03. 2014, 16:31:40 »
On dokáže potrápit i obyčejní zdroj. Pokud PC není v zátěži, může se vše zdát v pořádku, ovšem stačí nastartovat grafiku do výkonu a už to může pěkně kravit. Ale to už tu tuším bylo psané.