Samovolný restart PC

trubicoid2

Re:Samovolný restart PC
« Odpověď #60 kdy: 11. 03. 2014, 10:22:40 »
Když ono se mi žádné Ubuntu nedostane až k té nabídce, kde je možná volba parametrů. AltiX ano a pokud se nepletu, tak právě s tímto parametrem startuje. Až bude chvilka, tak zkusím ten parametr nahodit do instalovaného Debianu a spustit ho

pockej, pockej, bud to ty nechapes nebo ja
ja mam na mysli volbu parametru v grubu, v zavadeci, ten se ti snad ukaze normalne, ne? v tom odkazovanem je to az pod "How to enable kernel options on the livecd (before install)"

takze podle navodu v grubu zmacknes libovolne tlacitko a pak f6 a pak podle obrazku tam primo je nomodeset

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 11. 03. 2014, 12:50:28 »
Porad jeste nikdo neprisel s tim nejsamozrejmejsim resenim: Trpaslici, dost mozna i neviditelni, kteri mackaji tlacitko reset nebo nekde tahaji za draty. S tim se da delat malo, ale slo by zkusit dat kolem pocitace pasti na mysi s kousky cokolady, jestli se to tim nezlepsi.

Quido

« Odpověď #62 kdy: 11. 03. 2014, 13:16:42 »
Trubicoid2: To jsme se asi opravdu špatně pochopili. Nastavení GRUBU zkusím dneska večer nebo zítra ráno a dám vědět

JardaP: díky za radu, aspoň mi trochu zvedla náladu...

mirek

« Odpověď #63 kdy: 11. 03. 2014, 13:31:09 »
mě se to stávalo když jsem ěl počítač pod stolem a měl jsem jezdící židli - jak jsem měl nohu na noze od židle a přijel jsem ke stolu, tak jsem měl botu akorát přesně proti tlačítku restart...

... akorát jsem na to přišel rychle a dokonce  bez nápovědy!

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #64 kdy: 11. 03. 2014, 16:16:36 »
Mne se to stávalo, když si bejvalka vynucovala pozornost. Pastičky s čokoládou byly na nic, akorát po nich šíleně ztloustla. Pomohla až devítka. Po odstřelu škodné zase začalo všechno fungovat bez problémů. Nejtěžší a to přímo doslova bylo odklidit tělo. Inu deset let krmení čokoládou.  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 11. 03. 2014, 19:52:23 »
Mne se to stávalo, když si bejvalka vynucovala pozornost. Pastičky s čokoládou byly na nic, akorát po nich šíleně ztloustla. Pomohla až devítka. Po odstřelu škodné zase začalo všechno fungovat bez problémů. Nejtěžší a to přímo doslova bylo odklidit tělo. Inu deset let krmení čokoládou.  ;D

A historku o Vekovce znas?

Byla nebyla, zila jednou jedna dobra zena. Jednoho dne ji manzel tak nasral, ze ho zavrazdila. Manzela pak zavarila do zavarovacek, jake se tehdy pouzivaly. Ty se sklenenym vickem a oranzovym gumovym tesneni. Rikalo se jim vekovky, asi podle nemecke znacky Weck.

Jednou takhle varila kus manzela psum do zradla. I prisli kamaradi ze strany ptat se, jak se dari Frantovi, ze uz ho delsi dobu nevideli. Vekovka jim rekla, ze nekam odbehl a ze zrovna vari eno nuno pajslicek, tak jestli by si nedali. I dali si a kdyz je pak vyslychali jako svedky u soudu, byli jeste celi zeleni a snad se tam i poblili.

Jinak take existuje pro inspiraci film Fried Green Tomatoes.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #66 kdy: 11. 03. 2014, 20:07:05 »
No něco na toto téma jsem tuším slyšel, ale už je to déle.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 11. 03. 2014, 21:49:25 »
Jo, snad nekdy v padesatych letech. Jen  se mi nikde nepodarilo najit informace, ktere by potvrdily, ze se to opravdu stalo. Mozna je to akorat kachna.

Hellraiser

« Odpověď #68 kdy: 12. 03. 2014, 20:46:01 »
No koukam ze se tema zacina zvrhavat.
Jinak ta prihoda mi pripomina kombinaci http://www.legie.info/povidka/11349-skopec-na-porazku a http://www.csfd.cz/film/234329-snidane-pro-psy/

Quido

« Odpověď #69 kdy: 18. 03. 2014, 09:36:24 »
Tak jsem se konečně dostal ke stroji, abych vyzkoušel další varianty. Chrootnul jsem se přes PM do stroje a nastavil /etc/default/grub na řádku GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT další dva parametry (už tam byl quit) - splash a nomodeset a provedl příkaz update grub
Pak jsem vyzkoušel bootování. Jsou k dispozici možnosti: pro dvě jádra - 3.11 a 3.12 vždy standardní a recovery mód. Bez problémů se mi podařilo nahodit jenom recovery pro jádro 3.11. U ostatních variant to zdechne hned na počátku bootování krátce po opuštění grubu. Normálně jsem tak mohl přidat nalíčky pro firmware.
Tím zmizela původně detekovaná chyba, ale objevila se tato:
[drm] VGACON disable radeon kernel modesetting.
[drm:radeon_init] *ERROR* No UMS support in radeon module!

Našel jsem na netu, že by tomu mohlo pomoct odstranění parametru nomodeset a opravdu to zafungovalo.

Tak jsem zkusil instalovat X-org a spustit Xorg -configure. Xorg.conf ale neobsahuje žádný slušný driver a X-ka nenaběhnou:
   Identifier  "Card0"
   Driver      "modesetting"
   BusID       "PCI:1:0:0"

Mám k dispozici zdroj (sice jenom 300 W, ale na desku a jeden disk by to mohlo stačit), takže ho taky zkusím přehodit. Pak chci udělat aktualizaci a zkusit jádro 3.13.

Pokud se padání lisí podle jádra, tak by to asi nejspíš směřovalo ke grafice, ne?

trubicoid2

« Odpověď #70 kdy: 19. 03. 2014, 10:51:31 »
xorg.conf uz vlastne nebyva potreba, muzes ho klidne smazat nebo prejmenovat; jestli ho chces, tak tam ma byt driver "radeon" a ne to co ti divnej xorg-configure nasel

Quido

« Odpověď #71 kdy: 31. 03. 2014, 15:38:04 »
Tak jsem se po delším čase dostal opět k záhadnému PC a vyzkoušel několik variant:

1. spustil jsem instalaci Win XP Home 3x po sobě. Vždy to kleklo při kroku Instalace zařízení v cca stejné fázi

2. vyzkoušel jsem Manjaro a Bodhi (to klekne skoro hned), Manjaro naběhne, spustí instalaci, nastaví se časová zńa, rozdělí disky a při instalaci balíčklů zdechne

3. Slackware 14.1 - 64-bit - nikdy jsem v něm nedělal, ale ze zoufalství jsem ho zkusil. Instalace proběhla v pohodě, včetně vybraných balíčků (XFCE), má pořád ještě LILO. Po instalac, nastavení a restartu to naběhne bez problémů. Po staru X normálně naběhne XFCE, XORG je ve VESA módu.

Spustil jsem automatické vytvoření xorg.conf ( Identifier  "Card0" , Driver      "radeon" , BusID       "PCI:1:0:0" ; Card1 je opět VESA).

Příkaz lspci -k hodí toto:
01:00.0 VGA compatible controller: AMD/ATI [Advanced Micro Devices, Inc.] RV730 XT [Radeon HD 4670]
   Subsystem: PC Partner Limited Device e100
   Kernel driver in use: radeon
   Kernel modules: radeon

No a už to trápím cca 3 hodiny a běží jako po másle, žádné seky ani restarty. Ve Slacku se sice hrabu jako prase v bukvicích, ale zdá se, že hladní problém ju Debianu a jincýh dister je v kombinaci grafická karta - XORG - MESA - KERNEL (Slack má jádro Linux 3.10.17 x86_64)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #72 kdy: 31. 03. 2014, 15:54:14 »
Tak vezmi config jádra ze Slacku a udělej si podle něj jádro v Debianu. Ideální stav.

Config by měl bejt v /proc/config.gz

Možná jde získat i jinak, to ale nevím...

Pokud je problém v tom, že jinej systém nevydrží na kompilaci dost dlouho běžet, šlo by to jádro i s modulama zkopírovat. To bych ale já osobně hned zavrhnul, s tím bude práce jak na kostele a celý se to může podělat na čemkoliv - právama počínaje, přes velikost písmen souborů a umístění a speciálníma distro patchema jádra konče. Ale bylo by to podle mě možný a komp by možná i nastartoval...

Quido

« Odpověď #73 kdy: 31. 03. 2014, 16:16:34 »
Díky za radu, až bude čas, tak to nějak zkusím sešmoulit dohromady

Quido

« Odpověď #74 kdy: 01. 04. 2014, 09:57:29 »
Jenom tak pro kontrolu jsem do stroje zkusil vrátit původně vyndané RAM moduly, takže je tam opět 4x2GB. A Slack si s tím poradil úplně v pohodě. Zatím nevím, jestli se budu snažit nějak zlomit Debian na stávající konfiguraci. Spíš možná dám nějaký čas Slacku a zkusím nějakou nVidia grafiku