Tak jsem se po delším čase dostal opět k záhadnému PC a vyzkoušel několik variant:
1. spustil jsem instalaci Win XP Home 3x po sobě. Vždy to kleklo při kroku Instalace zařízení v cca stejné fázi
2. vyzkoušel jsem Manjaro a Bodhi (to klekne skoro hned), Manjaro naběhne, spustí instalaci, nastaví se časová zńa, rozdělí disky a při instalaci balíčklů zdechne
3. Slackware 14.1 - 64-bit - nikdy jsem v něm nedělal, ale ze zoufalství jsem ho zkusil. Instalace proběhla v pohodě, včetně vybraných balíčků (XFCE), má pořád ještě LILO. Po instalac, nastavení a restartu to naběhne bez problémů. Po staru X normálně naběhne XFCE, XORG je ve VESA módu.
Spustil jsem automatické vytvoření xorg.conf ( Identifier "Card0" , Driver "radeon" , BusID "PCI:1:0:0" ; Card1 je opět VESA).
Příkaz lspci -k hodí toto:
01:00.0 VGA compatible controller: AMD/ATI [Advanced Micro Devices, Inc.] RV730 XT [Radeon HD 4670]
Subsystem: PC Partner Limited Device e100
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeon
No a už to trápím cca 3 hodiny a běží jako po másle, žádné seky ani restarty. Ve Slacku se sice hrabu jako prase v bukvicích, ale zdá se, že hladní problém ju Debianu a jincýh dister je v kombinaci grafická karta - XORG - MESA - KERNEL (Slack má jádro Linux 3.10.17 x86_64)