Samovolný restart PC

Quido

Samovolný restart PC
« kdy: 26. 02. 2014, 09:00:55 »
Narazil jsem na problém, se kterým si nějak nevím rady. Popis situace: po nějaké době používání PC-BSD to na mě vyhodilo hlášku, že je nějaký problém s GPT tabulkou disku a odmítlo ho to namounotvat. Připojil jsem další HDD, na něj nahodil PC-BSD, naimportoval příslušný tank a bez problémů odklidil vše potřené na externí disk.
Následně jsem potřeboval na stroj instalovat Debian, takže jsem klasicky spustil testing net-install. Vše proběhlo OK, instalace jenom základní sady bez X-sek. Ale při snaze o bootování dochází k samovolnému restartu stroje, většinou už před náběhem loginu.
Zkusil jsem několik věcí:

1. live distribuce (Parted Magic) běží bez sebemenších problémů několik hodin

2. 2x jsem provedl kompletní Memtest - žádné chyby nehlášené

3. provedl jsem kompletní SMART test instalačního HDD (ostatní jsou odpojené, doba testu cca 4 hodiny) - žádné chyby

4. zkusil jsem live Ubuntu 12.04. - ani nenaběhne první obrazovka, dojde k samovolnému restartu

5. z PM jsem spouštěl System Stabillity Tester a Profiler a Benchmark - vše opět OK, systém běžel 24 hodin bez problémů a restatu

Sestava: CPU Intel i7 QC, RAM 4x2 GB, VGA Radeon HD 4670, MB ASUS

Vzhledem k tomu, že PM běží bez závad, tak už opravdu nevím, co ještě vyzkoušet a jak situaci řešit. Předem díky za případné nápady a zkušenosti

DK

Re:Samovolný restart PC
« Odpověď #1 kdy: 26. 02. 2014, 09:34:53 »
za to muze urcite badBios ::)

co zakladni deska? je ok? (nafouknute kondiky aj.), dost casto za to taky muze vadny zdroj (kolisani napeti)

Quido

« Odpověď #2 kdy: 26. 02. 2014, 09:42:53 »
Deska mě taky napadla, ale když funguje PM, tak to asi nebude ono. Pochybuju, že by kondíky mohly rozlišovat mezi Live a instalací...

e3k

« Odpověď #3 kdy: 26. 02. 2014, 09:49:09 »
co je v logoch toho debianu?

Quido

« Odpověď #4 kdy: 26. 02. 2014, 09:51:59 »
Do logů jsem nekoukal, protože to zdechen tak rychle, že tam toho asi moc nebude. Ale určitě to zkusím. Na co bych se měl konkrétně zaměřit?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 26. 02. 2014, 10:33:15 »
Zkus odpojit všechny USB zařízení, krom klávesnice a myši ...

« Odpověď #6 kdy: 26. 02. 2014, 10:40:03 »
vim, ze nekdo nadava na jadro rady 3.2, zkusil bych neco, co jadro rady 3.2 neobsahuje

e3k

« Odpověď #7 kdy: 26. 02. 2014, 14:06:22 »
Do logů jsem nekoukal, protože to zdechen tak rychle, že tam toho asi moc nebude. Ale určitě to zkusím. Na co bych se měl konkrétně zaměřit?
to neviem ale posledne riadky v logu by mohli byt zaujimave. ak tam teda vobec nieco bude.

« Odpověď #8 kdy: 26. 02. 2014, 17:53:56 »
Narazil jsem na problém, se kterým si nějak nevím rady. Popis situace: po nějaké době používání PC-BSD to na mě vyhodilo hlášku, že je nějaký problém s GPT tabulkou disku a odmítlo ho to namounotvat. Připojil jsem ---------- zkráceno ---------------------
Zkusil jsem několik věcí:
----------zkraceno------------------
Sestava: CPU Intel i7 QC, RAM 4x2 GB, VGA Radeon HD 4670, MB ASUS

Vzhledem k tomu, že PM běží bez závad, tak už opravdu nevím, co ještě vyzkoušet a jak situaci řešit. Předem díky za případné nápady a zkušenosti
Jen zkusím navrhnout co bych ještě řešil. Zkušenosti z jiných strojů a OS.
A je možné, že jsi to už dělal...

1. jak je na tom chladící soustava ? nemáš tam u ventilátoru cucek ?
2. jak jsou na tom pasty na chipsetu a CPU ? nejsou už out ?

To že tam běží PM hodiny nic nemusí znamenat.

3. prošel bych kondenzátory
4. zkusil bych vyhodit jeden RAM modul

5. zkusil bych tam dát už nainstalovaný HDD s třeba Ubuntu 12.04 ... v podstatě by se to mělo chytnout ... pokud ne může být v háji deska a řadič.

Ale opravdu jen jsem vypsal, co děláme tady u nás, když už si nevíme rady tak jako ty.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Quido

« Odpověď #9 kdy: 26. 02. 2014, 18:54:14 »
Díky za nápady. Myslím si, že chlazení to asi nebude. Jednak PM běží hodiny a druhak Debian jen pár vteřin i po startu ze studeného stroje. Zahýbat RAMkami by možná šlo, to můžu stát za pokus. Třeba se Memtest nějak nepodařil. Taky vidím komplikaci v tom, že instalace Debianu proběhne bez nejmenších problémů i na danám stroji a klekne to až při bootování z toho disku. Jinak disk je pro jistotu připojený k PCI řadiči a ne k řadiči na MB

« Odpověď #10 kdy: 26. 02. 2014, 19:07:15 »
Díky za nápady. Myslím si, že chlazení to asi nebude. Jednak PM běží hodiny a druhak Debian jen pár vteřin i po startu ze studeného stroje. Zahýbat RAMkami by možná šlo, to můžu stát za pokus. Třeba se Memtest nějak nepodařil. Taky vidím komplikaci v tom, že instalace Debianu proběhne bez nejmenších problémů i na danám stroji a klekne to až při bootování z toho disku. Jinak disk je pro jistotu připojený k PCI řadiči a ne k řadiči na MB

No já mám laptop, kde mi systém nenaběhne pokud nemám v grub toto:
reserve=0xFFB00000,x100000  (http://www.fitzenreiter.de/averatec/index-e.htm)
za 4 roky jsem nepřišel k čemu to je dobré, ale bez toho mi laptop nenaběhne.

Nějaká zrada prý.

Ale u těch RAM modulů jsem měl namysli jeden vyndat, a zkusit zda náhodou se nepo*** memtest není vševědoucí.

To PM nemusí zatěžovat právě tu vadnou oblast, a nebo může to "ignorovat"... nejsem vědma, mluvím z zkušeností.

A říkáš, že ze studeného stroje Debian naběhne na pár vteřin a pak šlus ?

Obávám se, že hledal bych opravdu vadu v HW.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Quido

« Odpověď #11 kdy: 26. 02. 2014, 19:18:32 »
Ty RAMky vypadají celkem nadějně, protože PM skutečně zabere jenom pár procent z celku. Určitě je zkusím růzmě nakombinovat různé moduly do různých slotů

« Odpověď #12 kdy: 26. 02. 2014, 19:20:33 »
pokud jsi zkousel Ubuntu 12.04 a debian stable (oboji s kernelem 3.2), tak zkus Ubuntu 13.10, protoze ja mam u kernelu rady 3.2 negativni zkusenosti (vim o nekolika PC, kde se s kernelem 3.2 rozpadal filesystem, ale vyssi kernely toto nedelaji a bezej v pohode)

Quido

« Odpověď #13 kdy: 26. 02. 2014, 19:28:46 »
Zkoušel jsem Debian Testing a Ubintu 12.04

Jimm

« Odpověď #14 kdy: 26. 02. 2014, 19:39:35 »
Já bych začal u logů, nekončil bych tam.. Pokud jede vše ostatní a testy vyšly bez problému, v těch logách to bude....