VPS pro začátečníka

Tom Liberec

Re:VPS pro začátečníka
« Odpověď #15 kdy: 17. 02. 2014, 22:23:09 »
My si nerozumíme. Já to nebudu poskytovat jako službu.  Takže me nebude zajímat průměr, ceny atd. Spíše potřebuji aby výstup byl HTML a vyzkoušet jak by to fungovalo pro zákazníky v budoucnu z prace.

Tvorba a správa webu zákazníků, no ne že by to nešlo to uvidíme,  priorita je ale někde trochu jinde.
S tím vyhořením to Scientificu myslíš jak? Tedy spíše proc?

Tom Liberec

« Odpověď #16 kdy: 17. 02. 2014, 22:44:10 »
Díky Eskymáku, právě jsi to dobře pojmenoval. Co chci. V podstatě obojí. Zároveň nutne narazím někde na svuj strop. Něco snad zvládnu, nmap, chkrootkit
ale routery to je pro me pořád děsive záhadna krabička.
Na něco si raději najmu někoho kdo to umí. Něco časem dam něco nikdy ... Něco slušne umí Synology s peti disky na fyzické mašině doma nebo v práci si větev podříznu jen  na krátko.

Se špajzem, ci komorou to tu je na kočku.  Ale Zotac a Synology by to meli zvladnout. Připadne to mohu hodit do dalšího plechu, strejc je klempíř.

Ted me napadá spíš aby to v práci nechytlo mladýmu kolegovi. I když jestli se nepletu ma to bateriový max. baterka z notesu.

Tom Liberec

« Odpověď #17 kdy: 17. 02. 2014, 23:00:29 »
Je to i o tom, že vy už víte co od jaké služby nebo řešeni můžete čekat,  máte to vyzkoušene. Já ne a tak mi to občas, myma očima viděno,  docela jde a pak se v tom zase vyložene plácám. Není to tak, že se nudím.

Mimochodem nemá někdo skript jenz by zkoušel brute force na heslo SSH? Nebo něco podobného. I když ono to asi přijde samo. Ještě,  že pak Krčmář dobře poradil.

« Odpověď #18 kdy: 17. 02. 2014, 23:15:02 »
Na tohle nepotrebujes nekde platit VPS, na to ti staci virtualbox.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Sten

« Odpověď #19 kdy: 17. 02. 2014, 23:22:07 »
Dotaz na Stena. Co všechno ohledně nastavení se dá z Wedosu zkopírovat? Nemyslím zálohy u nich.

Připadne zda se da takova záloha použít jinde. Jednak na jiné VPS ? 
Případne na železe doma?
Vím že si to asi představuju jako Pat a Mat?

Co si na tom spustíte, to tam poběží, instalujete to úplně stejně jako na fyzický počítač. Nastavení systému si všechna děláte sám, hardware se u Wedosu nijak nenastavuje, a pokud si s tím nechcete hrát, tak u KVM přes libvirt ani na svém počítači nic nastavovat nepotřebujete. Každý lepší systém (včetně Linuxu) můžete mezi VPSkami a fyzickým hardware přesouvat tam i zpět, chová se to stejně, jako když vyměníte hardware v počítači. V případě Linuxu to většinou znamená jenom změnu MAC adresy síťové karty v udevu.

Každopádně, pokud PC doma tak určitě ne pod postelí a tak podobně. Nějaká komora či špajz kde nebude rušit, sát prach z koberců a teplo z radiátorů ani kde v případně vzplanutí nechytne záclona bude určitě dobré umístění.

Nějak takhle :)

Tom Liberec

« Odpověď #20 kdy: 18. 02. 2014, 01:02:49 »
Stene, fakt dobrý, ten obrázek.  ;D     "Ten to má pripraveny i na vodní chlazení pevných disků. " To by  mi doma neprošlo.
U me je včetně u1 všechno zatím na psacím stole. Pouštím jej tak na 6 hodin ob den a pak přes SSH zkousim skripty přes puttynu z dalších počítačů. Problém psacaku je papírnictví. Zotac se moc nehřeje jede na notebookovy zdroj. Jede vždycky tak 5 dni a noci v kuse a pak jej vypnu třeba na noc.

Díky za osvětlení problematiky. To budu muset všechno vyzkoušet. Včetně pokusu dostat zatím nastavené s flesky na hdd. A uz se těším na další Debian +  LAMP + SSH jenz mi zbyde na flesce. To co popisujes vyzkouším.
V předsíni by sice bylo misto, bez záclon,  jenže s hořlavinama ve skříni s nářadím. Za zdi pak je voda, kumbal uklízečky. ( Je to tady bezbariérova budova pro postižené. Několik nás je na vozíku.  Pokud to jde práci si přihrajeme. Akorát ani třicátniky moc nebere učit se nove věci. Ti nejschopnejsi se odstehovali do svého. Včetně programátora a dalšího co děla webovky. )

3ugeene

« Odpověď #21 kdy: 18. 02. 2014, 08:04:37 »
Tome, vim, ze to uz asi tusis, ale jestli neumis ani slovo anglicky a mas u linuxu radsi nejaka klikatka a polopaticke navody, tak se do toho asi ani nepoustej.  Nauc se to poradne na nejakym starsim stroji doma nebo ve virtualboxu... Ver mi, vim, o cem ted pisu...

Eskymák_

« Odpověď #22 kdy: 18. 02. 2014, 10:09:44 »
Co se týče klikátka k ovládání serveru, dobrou volbou je Webmin. Velice užitečná věc na VPS :-)

« Odpověď #23 kdy: 18. 02. 2014, 10:13:33 »
Ono v práci to na nějaké experimenty také moc není. Šéf hlídá náklady.

Jimm

« Odpověď #24 kdy: 18. 02. 2014, 10:56:32 »
Zadne klikatko neni dobrou volbou, potom se ma udelat neco slozitejsiho a v configach se vyzna jen prase. Pokud nekdo potrebuje webova klikatka, at si jimi spravuje domaci server, ale at to necpe do produkce.

Co se týče klikátka k ovládání serveru, dobrou volbou je Webmin. Velice užitečná věc na VPS :-)

3ugeene

« Odpověď #25 kdy: 18. 02. 2014, 11:48:47 »
Zadne klikatko neni dobrou volbou, potom se ma udelat neco slozitejsiho a v configach se vyzna jen prase. Pokud nekdo potrebuje webova klikatka, at si jimi spravuje domaci server, ale at to necpe do produkce.

+1

David1234

« Odpověď #26 kdy: 18. 02. 2014, 16:47:56 »
Já bych opravdu pro začátečníka doporučil http://members.host1free.com/vps?ac=h1f_register_vps, je to zdarma, mají tam předpřipravenou šablonu s Debianem, CentOS atd... nainstalovat Webmin (http://www.webmin.com/) zvládne i úplný začátečník. Pak se dá většina věcí naklikat:

Dokonce jsem si zaregistroval doménu na hraní .ml (http://www.point.ml/en/index.html?lang=en) nebo .tk, k subdoméně na doméně .mk se mi dokonce povedlo vygenerovat zadarmo certifikát od cert.startcom.org a funguje mi na ní SSL. Na hraní je to naprosto dostačující, až se divím, že někdo něco takového zdarma nabízí. Samozřejmě na nějaké ostré projekty to nepřipadá v úvahu.

Jimm

« Odpověď #27 kdy: 19. 02. 2014, 00:14:33 »
David1234: A mohu se zeptat
1) co se člověk naučí, pokud se vydá touto cestou
2) proč nepoužít Windows (klikátko v defaultu)

?

Těch otázek by bylo víc, ale tohle jsou ty co mě zajímají nejvíc.

Tom Liberec

« Odpověď #28 kdy: 19. 02. 2014, 11:08:41 »
Otázky směřovali na Davida.

1 ) Nevím jak David 1234 Já si tím minimálně ujasním některé věci. Doma je jistota, že si nepodřežu SSH větev.
     A nic mi nebrání to někde jinde zkoušet bez klikátek. - Ceny těch VPS nejsou nic strašnýho, pokud uvážím co stojí nejlevnější
     mobilní připojení.
2 ) Windows Server jsou dražší než Debian ISP. Pravda je tu ta verze tuším na patnáct měsíců zkušební.

Těm Windows Server se navíc podle mne jen těžko dá úplně vyhnout, jsou v mnoha firmách.

Ale jedna věc. Neobáváte se, že to půjde částečně právě cestou těch klikátek a budou kšefty profesionálů ohrožovat internetový dělníci? I když pro profesionály v tomto oboru bude práce asi ještě hodně dlouho dost.

Jimm

« Odpověď #29 kdy: 19. 02. 2014, 11:52:58 »
Napadá mě, jestli není čas přestat o tom mluvit v jednom a tisíci vláknech a konečně si něco nezkusit??? Nebo se rekvalifikovat na uklízeče, já nechci být zlý, ale dle vašich příspěvků tohle prostě není váš ideální obor.