Ono dost záleží na tom, jak se JIRA používá. Píšu to z pohledu oběti, která je nucena to používat a bohužel i administrovat :-)
Předtím jsme používali Redmine (resp. fork Chilliproject), který se používal zároveň jako wiki a když pak někdo rozhodl o používání JIRA, pro interní záležitosti jsem si spustil Flyspray, abych se z JIRA nezbláznil.
JIRA je dobrá pro manažery, kteří potřebují vidět všelijaké metriky a přehledy, které jsou IMHO pro vývojáře naprosto nezajímavé a akorát překáží v práci. To co v jiných issue tracking systémech je na jedno kliknutí je v JIRA na 3 a víc (ví někdo ze zdejších expertů, jak se na jedno kliknutí dostat na seznam úkolů projektu?) Pochopil bych, kdyby to mělo dva režimy, issue tracking a analytický, a všichni by byli spokojení. Bohužel se preferuje jen jeden režim, takže se člověk musí proklikat tunou diagramů, dashboardů a kdo ví čeho, než se vůbec dostane k samotné práci.
Stručně pár bodů co mi vadí:
- nelze změnit klíč projektu, jakmile je jednou vytvořený
- nelze změnit adresář podle kterého se uživatel ověřuje - takže musím uživatele smazat, předtím ho ale vymazat ze všech úkolů, vytvořit znovu a konečně přiřadit, tam kde byl původně (což vygeneruje zhruba čtyři úplně zbytečné emaily i když se vlastně nic nezměnilo)
- podivné ACL - musím zadávat heslo při vstupu do administrace i když mám roli administrátora a to pokaždé znovu a znovu (žádný interní single-sign-on)
- podivná integrace s confluence - umí to synchronizovat kdeco, ale např. jednotné přihlášení neumí
- k úkolu můžu přidávat přílohu jen když ho zakládám (možná je jsou jen špatně nastavená oprávnění)
- JIRA není dělaná pro více projektů - tzn. neexistuje role sub-administrátora, takže když se JIRA sdílí pro více nesouvisejících projektů v rámci jedné organizace (proč platit dalších X desítek tisíc dolarů navíc?), kterýkoliv z administrátorů může zasahovat do cizích projektů
- nekonzistentní používání jména (jméno osoby) a loginu v různých kolonkách, někdy JIRA našeptává, jindy ne - nikdy nevím, co tam mám zadat a v dokumentaci jsem to nenašel
- syntaxe editoru je tak osekaná, že je prakticky nepoužitelná a člověk stejně skončí u plain textu
- při vytváření projektu sice můžu využít šablony na různé pod-položky (oprávnění, workflow, apod.), ale nejde vytvořit šablonu projektu, kde by to všechno už bylo připravené
Opravdu se najde někdo, kdo by za takový moloch byl ochoten zaplatit?
Ale zase na druhou stranu, JIRA je v porovnání s Confluence hotový poklad - založit projekt trvá jen pár minut, ne půl hodiny (!) jako v confluence a přece jenom se jako issue tracking system dá svým způsobem používat. Confluence je všechno možné, jen ne wiki :-)