Myslím, že celý OS se dá rozdělit na:
1. kernel
2. userspace (CLI utility)
3. konfigurační, startovací atd. skripty a soubory
4. GUI
5. různé politiky kolem OS
Co se týče FreeBSD, tak:
1) kernel je úplně jiný, ale umí ten Linuxový (v jakési verzi) emulovat. Je tedy možný v nouzi rozjet i některý věci určený jenom pro linux, ale bude to chtít nějakou tu práci a výsledek není zaručený. Může se ti tak stát, že budeš mít problém s podporou nějakého HW - já jsem třeba hodně dlouho hledal bezpečnostní token bez proprietárních ovladačů (pokud byly, byly pro Linux)
2) userland má FBSD hodně odlišný od Linuxu, což je ti ale asi jedno, když seš - jak píšeš - "zelenáč".
3) skripty jsou neuvěřitelně dobře udělaný - jednoduchý, snadno pochopitelný, slušně zdokumentovaný, ale zároveň hodně mocný. Neznám žádnej Linux, kterej by měl tak dobře udělanou tuhle část OS. Výslednou výhodou je, že jestli má služba běžet nebo ne, nastavíš jedním řádkem v jednom konfiguráku a nemusíš se bát, že ti to přepíše nějaký klikací konfigurátor... Stejně tak lehce třeba upravíš optiony, se kterými se má služba spouštět, nebo i optiony pro překlad nějakého sw (kdo se někdy snažil upravovat debianní nebo redhat balíky, ten by asi čučel, že to jde i bez migrény...)
4) GUI řeší programy třetích stran, které jsou stejné jako na Linuxu
5) tady by tě mohl docela mile-nemile (to záleží...) překvapit způsob updatování - FreeBSD má systém varování před balíčky, které obsahují bezpečnostní díry (VuXML), takže celkem pěkně zjistíš, že máš systém v takovém stavu, že žádná známá díra v něm není. Pokud ti vyhovuje stabilita prostředí, nemusíš updatovat dokud se neobjeví díra. Když se ale díra objeví, musíš balíčky zupdatovat víceméně ručně a to ještě většinou na (upstream) aktuální verzi. Zveřejňování oprav bez změny upstream verze balíku FreeBSD nevede.
Ad ručně: Nějak to zautomatizovat jde, ale všeobecně se to nedoporučuje, protože může vznikat spousta nestandardních situací, který je lepší mít pod ruční kontrolou...
Takže v tomhle ohledu se FreeBSD hodně liší od ostatních OS (Win, většina Linuxů, MacOS), které fungují způsobem "spustíš službu a ta bude sama instalovat nové verze balíků - takže v principu kdykoli se ti OS může změnit pod rukama - a to i způsobem tobě nemilým..." Nemáš v podstatě vůbec na výběr, co chceš instalovat a co ne a v jaké verzi...
Mně se třeba v tomhle FreeBSD (teď už) hodně líbí, ale když jsem tohle slyšel poprvé, myslel jsem si, že si ze mě dělají srandu a přišlo mi strašně předpotopní ručně řešit updaty - dneska už se na to dívám trochu jinak
Ale FBSD provozuju jenom na serverch, kde tenhle přístup vyhovuje. Na desktopu by to mohl být trochu opruz...
Co se týče toho softwaru, který bys potřeboval, všechno na FreeBSD je.
Zvaž si sám, kvůli čemu bys vlastně *BSD chtěl - přece jenom 4) je prostě fakt a jestli chceš získat nějaké desktopové prostředí, tak kvůli tomu rozhodně do BSD nechoď...
Pokud něco považuju za opravdu dobrej důvod k přechodu na FreeBSD, tak je to 3) (pro vývojáře, rejpaly a obecně lidi, kteří mají rádi vše pod kontrolou) a 5) (pro servery).