Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

robert

Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« kdy: 19. 09. 2013, 00:58:55 »
Zdravím. Opět otevírám toto téma, které tu už bylo mnohokrát řešené. Našel jsem thready, na kterých je 17 stránek komentářů a polovina z nich jsou A4 formátu. Přečetl jsem většinu z nich a připadám si, že sem se skoro nic nedozvěděl. Ten říká to a ten zas to. Momentálně dosti uvažuji o FIT, ale než učiním rozhodnutí, chtěl bych slyšet názory ostatních. Podle již zmíněných threadů jsem si udělal asi takovýto obrázek:

VUT FIT
Škola nabízí rekonstruované prostory a moderní techniku. Studium je zaměřené hodně na projekty a práci v kolektivu. Matematika tvoří asi 30 % celkového učiva, zbytek je směska SW, HW a kódování. Klade se důraz na praktické zaměření. Dají se zde navázat dobré sociální vztahy s ostatními studenty. Z normálních studentů se během studia stávají kódovací mašiny.

FI muni
Matematika zde tvoří asi 60 % celé výuky. Nejsou zde moc práce v kolektivu. Učivo je v drtivé většině teoretického rázu. Panují zde horší sociální vztahy. Absolventi mají spíše matematické uplatnění.

Jak to vidíte vy? Osobně miluju matematiku, ale pouze do určité míry. Kamoš je na FI a to co mi poslal z prvního ročníku mě natolik vyděsilo, že sem FI muni téměř zavrhl. Odmítám studovat nejzazší teoretickou matiku, která mi bude v reálném světě z 95 % naprd.

Jedni lidé tvrdí, že studium na FIT je velice náročné a druzí tvrdí, že oproti FI je to taková těžší střední. Tak co je vlastně pravda?
Shrnu to do pár otázek, které mě momentálně opravdu trápí.

Je můj názor na tyto školy alespoň podobný realitě?
Pokud se nechci trápit teoretickou matematikou, mám jít spíše na FIT?
Je FIT opravdu tak hardcore škola, jak se na venek zdá být?
Budu muset sedět převážnou většinu dne u klávesnice a nebudu mít čas na ostatní věci?
Jaké jsou sociální vztahy na FIT a FI? Mám šanci si zde udělat přátele do života, se kterýma se bude dát jít vypnout do města? Nebo spíše narazím na lidi, kteří budou každý pátek pořádat maximálně Linux párty? (Nic proti Linuxu, je to obrazné vyjádření. Sám jej používám.)

Těším se na vaše odpovědi, jelikož momentálně opravdu nevím čemu věřit a čemu ne.
« Poslední změna: 19. 09. 2013, 09:31:54 od Petr Krčmář »

Re:bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #1 kdy: 19. 09. 2013, 07:19:32 »
Absolventi mají spíše matematické uplatnění.
Nemají. Protože tu matematiku neumí tak dobře jako čistí matematici, kteří sami nemají moc uplatnění (udělej si průzkum, kolik absolventů mat. fakult se opravdu živí matematikou).

Jak to vidíte vy? Osobně miluju matematiku, ale pouze do určité míry. Kamoš je na FI a to co mi poslal z prvního ročníku mě natolik vyděsilo, že sem FI muni téměř zavrhl. Odmítám studovat nejzazší teoretickou matiku, která mi bude v reálném světě z 95 % naprd.
Středoškolská a vysokoškolská matematika jsou něco úplně jiného. Když to řeknu hodně lidově a nepřesně, na SŠ se učíš, jak se něco vypočítá, zatímco na VŠ se učíš, jak něco dokázat. VŠ matematika je podstatně náročnější a daleko abstraktnější. Navíc na FI té "normální" matematiky (která navazuje na SŠ matiku - analýza, lineární algebra apod.) zas tak moc není. Víc je spíš matiky, která staví úplně na zelené louce (např. teorie množin) a - laicky řečeno - "formalizované informatiky" - tj. používání matematického aparátu k řešení nějakých informatických problémů (např. složitost, automaty a gramatiky). Koukám, že teď hodně učitelů nemá učební materiály veřejně dostupné, to je dost škoda, udělal by sis z nich obrázek o tom, o co jde. Zkus kontaktovat nějaké současné studenty, ať ti to ukážou.

Pokud se nechci trápit teoretickou matematikou, mám jít spíše na FIT?
Ano.

hawran neprihlaseny

« Odpověď #2 kdy: 19. 09. 2013, 08:49:04 »
Zdravím. Opět otevírám toto téma, které tu už bylo mnohokrát řešené. ...

1. Budoucnost patří aluminiu.
2. Všechno stejně bude patřit Číně a ta bude zaměstnávat jen své lidi.
3. Pokud Ti následující slova "Nejdále zašel Jerry Hobbs. Vychází z Davidsona, ale reifikuje všechny predikace (odtud jeho pojmenování 'ontologická promiskuita' ..." připomíná dobu společných rodinných snídaní, jdi do toho.
4. Přecházet vozovku podle design patterns a naprogramovat dva až tři překladače za rok se považuje za lehké plus ...

« Odpověď #3 kdy: 19. 09. 2013, 09:10:40 »
Ahoj,
jsem aktualni student MUNI FI (3. semestr, PSZD), z FITu znam akorat jednoho cloveka, se kterym uz jsem se nejakou dobu nevidel, takze se radeji zdrzim srovnani.
Citace
Matematika zde tvoří asi 60 % celé výuky. Nejsou zde moc práce v kolektivu. Učivo je v drtivé většině teoretického rázu. Panují zde horší sociální vztahy. Absolventi mají spíše matematické uplatnění.
Tady si myslim, ze zalezi, jak k tomu budes pristupovat a to take dostanes. Zajimalo by mne, odkud beres to o tech socialnich vztazich. Nejsme zadni pravnici, abychom skupinky delali podle slavy prijmeni a podle majetku. Takze pokud nemas problem s nekym zacit diskuzi, tak si pratel najdes dostatek. Matematiky je hodne, ale pokud te teorie nebude zajimat, tak ji budes mit (v pripade uspechu) po 4. semestru za sebou a uz ji budes pouzivat jen prakticky. Taky ti mohla prijit hrozna urcita cast matematiky, ja napriklad protrpel linearni algebru, ale matematicka analyza mne bavi a teorie cisel mne chytla tak, ze jsem si ji chtel zapsat na prirodovede (ale ne vse vyjde casove :( ).
Uciva je hodne teoretickeho, ale stejne tu mame zajimavy prakticky predmety (C a C++ maji dost tezky ukoly, C mi sebralo vsechny vikendy v 1. semestru).
Chybi mi v tvem popisu podle mne nejdulezitejsi vec. Moznost sestaveni si studia jak chces. Na FITu budes mi pevne dano, co a kdy budes studovat, na MUNI si krome povinneho zakladu a par dalsich pravidel muzes rozvrh naplanovat sam a tudiz se muzes zamerit na co chces. To neni jenom vyhoda! Muzes tim dost veci podelat, dat si toho moc a nebo v pozdejsich semestrech zjistis, ze bys chtel predmety absolvovat v jinym poradi (ja litoval prave C v 1. semestru, kdz jsem si mel dat Javu, kterou mam az ted a tim padem se mi nepodarilo rozlozit si programovaci predmety pravidelne).
Jeden z verejne dostupnych materialu je rozcestnik programovacich predmetu na FI, tak se podivej, co vse jde studovat v te praktictejsi casti studia: http://www.cecko.eu/public/code@fimu //taky je to stranka C a C++, takze se muzes pokochat obtiznosti uloh, doporucuju napriklad zkusit napragramovat toto: http://www.cecko.eu/public/lineq_2013

noef

• 897
    • Zobrazit profil
Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #4 kdy: 19. 09. 2013, 11:30:09 »
Dost vlaken s timto tematem (srovnani vejsek, fakult) se vetsinou zvrhne v teoreticky pristup vs. prakticky pri vyuce, potreba studovat vejsku kvuli znalostem, nebo jen papirku, ci nestudovat vubec atd. (Diskuze jsou to vetsinou zajimave, ale pro OP asi ne moc uzitecne. Mozna by to chtelo castejsi zasah moderatora - napr. oddelit offtopic do jineho topicu.)

Neco k topicu o FITu jsem psal uz tu http://forum.root.cz/index.php?topic=6514.msg63284#msg63284 (nema ve jmenu primo FIT ani FI, mozna to tedy OP jeste necetl).

davkol

« Odpověď #5 kdy: 19. 09. 2013, 12:36:55 »
Znám několik lidí, kteří v poslední době z FIT přestoupili na FI nebo utekli jinam, případně jsou rádi, že jsou z té školy pryč. Důvod? Celkově fungování školy/studia a přístup ke studentům.

robert

« Odpověď #6 kdy: 19. 09. 2013, 12:54:58 »
Opět jsem se dneska trochu hrabal ve fórech a našel jsem spoustu příspěvků od lidí, kteří byli na VUT a drtivá většina z nich školu nedoporučuje. Škola prý posledních pár let upadá. Většina přednášek už se prostě nenahrává a nejsou tedy studentům vůbec přístupné. Zbytečně se na studenty tlačí, aby se zvýšila prestiž a vztahy kantorů k studentům prý taky upadají.

Pokud je to pravda, tak si říkám, že studium na MU bude lepší volba. Sice se budu více trápit s teoretickým učivem, ale zato nebudu chytat rage při pomyšlení na fu*k logic změnami, které jsou asi na VUT úplně normální. (Máme možnost nahrávat studentům přednášky, ale nebudeme to dělat. Začneme je více zatěžovat, aby školu udělalo méně lidí a my si tím zvýšili prestiž. Studenti jsou nám uprd**)

Dále sem se dozvěděl, že volnost na MU není tak úplně pravda, protože školní rozvrh to většinou nezkousne. Takže většina volitelných předmětů ani nepřipadá v úvahu.
Když se budu studiu věnovat již od začátku, budu mít na MU více volného času než na VUT?  ???

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 09. 2013, 14:34:47 »
S MUNI neporadím, byl jsem tam 1 semestr. Ale prošel jsem bakaláře na FITu (srovnávám s VŠB, kde jsem nyní na navazujícím) a musím říct, že FIT není moudrá volba. Přístup akademiků ke studentům a výuce je obecně tristní a z předmětů, které byly za nás jen pro zajímavost, se stává čím dál víc peklo. Napsal jsem tady o škole věcí dosti - pokud Tě zajímají, můžeš si je najít (případně pokud, jak píšeš, jsi již spoustu věcí četl, tak toto určitě bylo mezi nimi).

Program

« Odpověď #8 kdy: 19. 09. 2013, 18:35:33 »
Coby absolvent FITu doporučuji jednoznačně FIT. Snad se výrazně nepohoršil.
1) Ještě na škole jsem měl tu čest pracovat na projektu, kde byli studenti jak FIT, tak FI a rozdíl v programátorských schopnostech byl zásadní.
2) Znám několik hodně schopných lidí, kteří neprošli na FI ani bakalářem, znám absolventy Mgr. z FI, kteří mají problémy najít uplatnění, neznám absolventa FITu majícího problémy s uplatněním.
3) Pokud VŠ neberete jako vopruz pro získání titulu, FIT Vás naučí opravdu hodně.

« Odpověď #9 kdy: 19. 09. 2013, 19:32:02 »
znám absolventy Mgr. z FI, kteří mají problémy najít uplatnění, neznám absolventa FITu majícího problémy s uplatněním.
S touhle dojmologií "znám někoho ... neznám nikoho" opatrně. MU si dělá dost podrobné statistiky o absolventech a každý se na ta čísla může podívat. Jestli totéž dělá VUT, to nevím.

Z roku 2007/2008:
83,3% lidí na FI mělo práci ještě před promocí, dalších 8,3% "prakticky hned po promoci" a dalších 4,2% do dvou měsíců. To je dohromady 95,8%. Každý ať posoudí sám, jestli je to dobrá uplatnitelnost...
http://is.muni.cz/do/1499/metodika/rozvoj/kvalita/Pruzkum_uplatneni_2007_08_WEB.pdf

Z roku 2009 - platy:
http://zpravy.ihned.cz/c1-34588940-novy-zebricek-vysokych-skol-v-informatice-vitezi-masarykova-univerzita

Novější data si určitě každý najde sám.

Každopádně bych tu školu zas tak nepřeceňoval. Vzhledem k tomu, že naše školy v drtivé většině učí z valké části nepoužitelné krávoviny a vazba na komerci chybí, daleko důležitější než volba školy bude, jak na sobě umí člověk máknout, jestli to vezme vážně, zaměří se na nějakou konkrétní oblast, ve které bude špička, a zvládne během školy i nějakou slušnou spolupráci s nějakou firmou. To je daleko důležitější než výběr z pěti fakult, které jsou na tom plus minus stejně (tj. jsou to školy lokálního významu prakticky bez světového renomé, co si budeme vykládat...)

Program

« Odpověď #10 kdy: 19. 09. 2013, 19:50:40 »
@Mirek Prýmek
To je prostě moje zkušenost, která je opravdu jednoznačná. Nevidím v tom jakoukoli demagogii, ani nevím, proč by měla být. Tazatel se ptal, já mu odpověděl a za svým názorem si stojím.

« Odpověď #11 kdy: 19. 09. 2013, 20:05:35 »
@Mirek Prýmek
To je prostě moje zkušenost, která je opravdu jednoznačná. Nevidím v tom jakoukoli demagogii, ani nevím, proč by měla být. Tazatel se ptal, já mu odpověděl a za svým názorem si stojím.
Pokud nechápeš nezobecnitelnost osobní zkušenosti (čili její nulovou informační hodnotu), pak neděláš FITu právě dobrou reklamu...

Jakub Galgonek

« Odpověď #12 kdy: 19. 09. 2013, 20:15:04 »
Nevidím v tom jakoukoli demagogii, ani nevím, proč by měla být. Tazatel se ptal, já mu odpověděl a za svým názorem si stojím.

Připomnělo mi to tohle:
X: Vašim názorům neodpovídají fakta.
Churchill: Tím hůř pro fakta.

txt

« Odpověď #13 kdy: 19. 09. 2013, 20:31:19 »
S MUNI neporadím, byl jsem tam 1 semestr. Ale prošel jsem bakaláře na FITu (srovnávám s VŠB, kde jsem nyní na navazujícím) a musím říct, že FIT není moudrá volba. Přístup akademiků ke studentům a výuce je obecně tristní a z předmětů, které byly za nás jen pro zajímavost, se stává čím dál víc peklo. Napsal jsem tady o škole věcí dosti - pokud Tě zajímají, můžeš si je najít (případně pokud, jak píšeš, jsi již spoustu věcí četl, tak toto určitě bylo mezi nimi).
Ä navazující VSB je dle tebe v cajku? Jsou tam studenti co se o probíranou látku opravdu zajímaj (pokud se jedná o látku užitečnou) v menšině, nebo ve většině?

Osobně se rozhoduji zda na navazující a)nejít b)VSB c)VSE d)FAV e)jinam

DK

« Odpověď #14 kdy: 19. 09. 2013, 20:50:24 »
txt: jsou tam ve vetsine... hlavne tam muzes delat zajimave projekty, mrkni treba na mrl.cs.vsb.cz , ted se tam hlavne resi projekty pridruzene k it4i, treba RODOS (viz http://rodosdata.it4i.cz/rsd/Overview.aspx)

samozrejme ale zalezi, na co bys konkretne sel a jestli mas ochotu se tomu venovat