Zdravím. Opět otevírám toto téma, které tu už bylo mnohokrát řešené. Našel jsem thready, na kterých je 17 stránek komentářů a polovina z nich jsou A4 formátu. Přečetl jsem většinu z nich a připadám si, že sem se skoro nic nedozvěděl. Ten říká to a ten zas to. Momentálně dosti uvažuji o FIT, ale než učiním rozhodnutí, chtěl bych slyšet názory ostatních. Podle již zmíněných threadů jsem si udělal asi takovýto obrázek:
VUT FIT
Škola nabízí rekonstruované prostory a moderní techniku. Studium je zaměřené hodně na projekty a práci v kolektivu. Matematika tvoří asi 30 % celkového učiva, zbytek je směska SW, HW a kódování. Klade se důraz na praktické zaměření. Dají se zde navázat dobré sociální vztahy s ostatními studenty. Z normálních studentů se během studia stávají kódovací mašiny.
FI muni
Matematika zde tvoří asi 60 % celé výuky. Nejsou zde moc práce v kolektivu. Učivo je v drtivé většině teoretického rázu. Panují zde horší sociální vztahy. Absolventi mají spíše matematické uplatnění.
Jak to vidíte vy? Osobně miluju matematiku, ale pouze do určité míry. Kamoš je na FI a to co mi poslal z prvního ročníku mě natolik vyděsilo, že sem FI muni téměř zavrhl. Odmítám studovat nejzazší teoretickou matiku, která mi bude v reálném světě z 95 % naprd.
Jedni lidé tvrdí, že studium na FIT je velice náročné a druzí tvrdí, že oproti FI je to taková těžší střední. Tak co je vlastně pravda?
Shrnu to do pár otázek, které mě momentálně opravdu trápí.
Je můj názor na tyto školy alespoň podobný realitě?
Pokud se nechci trápit teoretickou matematikou, mám jít spíše na FIT?
Je FIT opravdu tak hardcore škola, jak se na venek zdá být?
Budu muset sedět převážnou většinu dne u klávesnice a nebudu mít čas na ostatní věci?
Jaké jsou sociální vztahy na FIT a FI? Mám šanci si zde udělat přátele do života, se kterýma se bude dát jít vypnout do města? Nebo spíše narazím na lidi, kteří budou každý pátek pořádat maximálně Linux párty? (Nic proti Linuxu, je to obrazné vyjádření. Sám jej používám.)
Těším se na vaše odpovědi, jelikož momentálně opravdu nevím čemu věřit a čemu ne.